Trekanter til besvær

Temaet trekanter er en gjenganger for oss som syr lappeteknikk. I går kveld holdt jeg foredrag om dette temaet i Horten Quiltelag. Mange fikk en aha-opplevelse av hvordan trådretning skal eller må gå for at trekantene skal passe sammen. Brukes en og samme trekant i en blokk er det jo ikke så vanskelig, men når det skal kombineres trekanter i ulike varianter kan det dukke opp noen spørsmål.

Husk på trådretningen!
Ta utgangspunkt i et kvadrat og hvordan du kan dele det opp.
Diagonalt en gang til to trekanter eller diagonalt to ganger til fire trekanter.
Det er her trådretningen på trekanten kommer inn.
Husk trådretningen går alltid i samme retning som renning og innslag. Dvs. alltid langs kantene på blokken og aldri på skrå.

Kvadrat delt diagonalt til to trekanter
Kvadrat delt diagonalt til to trekanter og deretter delt en gang til, til fire trekanter

Se på blokken du vil sy og finn ut i hvilken retning trekantene går. Slik vil du se om du må dele opp et kvadrat i to eller fire for å få riktig trådretning.

For å få de ulike trekantene til å passe sammen, må du legge til ulikt sømmonn om det blir to eller fire trekanter i kvadratet.

Et regnestykket kan se slik ut:

Kvadratet skal bestå av 2 trekanter og være ferdig 2 inch eller 5,1 cm + sømmonn 7/8 inch eller 2,3 cm = 2 7/8 inch eller 7,4 cm dette er målet kvadratet må skjæres.

Kvadratet skal bestå av 4 trekanter og være ferdig 2 inch eller 5,1 cm + sømmonn 1 ¼ inch eller 3,2 cm = 3 ¼ inch eller 8,3 cm dette er målet kvadratet må skjæres.

Eksempel på blokk med ulike trekanter (røde piler viser trådretning)

 

 

Ferdig sydd blokk

 

Blokken sett fra vrangen, se strykeretninger

Ble du noe klokere av dette ?

Hva ellers ønsker du jeg skal ta opp?

God natt, Tove

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 17.-24. juni 2023
 Velkommen til en unik reise vest i havet8 dager spekket med innhold! ...
Read More
4 replies on “Trekanter til besvær”
 1. says: Bente Antonsen

  Hei. Husker dette kurset med «trekanter til besvær» veldig godt. Tror det var da jeg fikk den store aha opplevelsen og siden har trekanter bare vært artig.

 2. says: Tove Fevang

  Hei Bente! Ja, fant ut at det første kurset «Trekanter til besvær» var i 1997. Temaet er tydelig like aktuelt i dag, det er bare å huske hvor viktig trådretning er… I kveld skal jeg har foredrag om temaet i Nordstrand og Bekkelaget Quiltelag.

 3. says: May Britt

  Så kjekt å se at du har en blogg 🙂 Har lagt deg til i min liste over blogger jeg besøker. Kjempeflott at du tar opp slike ting som trekanter mm for det dukker bestandig opp spørsmål om dette.

  1. says: Tove Fevang

   Hei May Britt!
   Så hyggelig å se deg her og bli lagt til i din liste. Ja, jeg håper å kunne ta opp ulike temaer som opptar meg og forhåpentligvis også andre!

Comments are closed.