Sy deg et SKJORTETEPPE «gratis mønster»

Når du ikke har flere stoffer igjen… eller ønsker å være litt miljøvennlig, så kan du ta en kortreist tur til klesskapet! Ditt eget eller kanskje enda bedre mannen i huset (hvis det finnes en). Han har ofte litt mere stoff i sine skjorter… og kanskje kan du bare gjøre dem kortermet… det vil han kanskje ikke oppdage med det samme og hvem trenger ikke noen sommerskjorter etterhvert 😉

Disse skjortene er utgangspunktet for teppet, en blanding av mine og min sønn Aleksanders ungdomskjorter (Nb! Teppet ble laget til ham i 2007, i dag er han en voksen mann).

TEPPE

Design, tekst, tegninger og modell: Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

FERDIGMÅL:
ca. 165 x 190 cm

MATERIALFORBRUK:
6 gamle skjorter i ruter og denim
ca. 0,3 m jeansstoff til lukkekant
1 hvitt dobbelt laken til bakstykke
1 pk Herdins farge jeansblå til farging av laken
ca. 180 x 210 cm polyester vatt
ca. 0,4 m jeans stoff til lukkekant
9 dk Moulinégarn f.nr. 816 til knytting av teppet.

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
Start med å skjære alle kvadratene til teppet. Skjær 164 store kvadrater i forskjellige stoffer str. 13,75 x 13,75 cm (5 ½ x 5 ½ inch)
Skjær til ”Four Patch” 124 små kvadrater i forskjellige stoffer str. 7,5 x 7,5 cm (3 x 3 inch).
Start med å sy sammen ”Four patch”. Se tegning 1-3. Stryk sømmonnet hele tiden etter anvisningen på tegningene. Når alle ”Four patch” er sydd sjekk at de har samme str. som de store kvadratene. Hvis de ikke har lik størrelse, så juster ”Four patchene” til riktig størrelse før de sys sammen med de store kvadratene.


Deretter sys teppet sammen i rader. Hver rad har 13 kvadrater i bredden og 15 rader i høyden. Plasser ”Four patcher” jevnt fordelt i teppet, når det sys sammen. Se tegninger for plassering av stoffer og sammensying. Sy teppet først sammen til rader, hver rad består av 13 kvadrater, når alle 15 radene er sydd, sys radene sammen til teppe.

Topplaget er nå ferdig. Til bakstykke er det brukt et dobbelt laken som er farget jeansblått med Herdins farge for maskin. Følg bruksanvisningen i pakken for fremgangsmåte av farging.

Legg i sammen bakstykke, vatt og topplaget øverst. Tilslutt knytes en båtmannsknop med dobbel tråd moulinégarn gjennom alle lagene. Kryssene på tegningen viser plasseringen av knutene og sirklene viser plassering av knapper. Bruk knappene som er sprettet av skjortene.

Detalj av teppet, her ser du hvordan det er gjort gjenbruk av kanppene til dekor på «four patchene».

Renskjær kantene og sy på lukkekant. Skjær til lukkekant 7 deler à 5 cm (2 inch) x full bredde. Sy sammen strimler til en lang remse som tilsvarer lengden rundt det arbeidet som skal ha lukkekant, legg til ca 10 cm ekstra. Stryk strimmelen dobbelt med retten frem. Legg strimmelen kant i kant med teppet rette mot rette og med den siden som har sårkant mot teppets sårkant. Start å sy ca. 5-10 cm fra kanten av strimlen, la denne henge løs. Sy med vanlig sømmonn 0,65 cm (1/4 inch) sy til 0,65 cm (1/4 inch) fra kanten/hjørne, løft opp sy maskinlabben med nålen nede, snu arbeidet i maskinen, så du har hjørne rett mot deg. Sy så rett ut i hjørne 45 graders vinkel, fig A. Løft opp labben, og ta opp nålen og trekk strimlen opp til kanten som du legger kant i kant med neste side fig B.

Når du er kommet rundt alle sidene av arbeidet, skjøtes strimlene i sammen, stopp ca 15 cm fra hvor du startet, ta arbeidet ut av maskinen. Legg strimlene inntil hverandre slik at de møtes, brett begge strimlene tilbake og fingerpress brettene der de møtes, åpne opp og sy de i sammen i pressen. Klipp bort det overflødige av strimlene, sy ned de siste 25 cm av lukkekanten på maskinen. Til slutt sys kanten til for hånd på baksiden med små sting, når du kommer til hjørnet vil dette brettes av seg selv. 

Detalj av teppet, en lomme fra en av skjortene, lager en liten lomme på teppet.


Teppet over er utslitt for ganske lenge siden av min sønn og hans familie med 3 gutter, to på 8 og en på 4.

Siden barnebarna ønsket seg nytt teppe, så har de vært med på å klippe opp mange av farfars skjorter når de har vært på besøk. De har bare klippet opp alle skjortene langs sømmene og lillebror er blitt en kløpper på å klippe av knapper. En dag skal det bli nye tepper som de skal få være med å sy 😉

Lykke til med ditt skjorteteppe!

Hilsen Tove

Meld deg på nyhetsbrev

* indicates required

Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
ChiaoGoo strikkepinner – du fortjener det beste!
For meg og mange andre er dette verdens beste strikkepinner. Er tiden...
Read More
0 replies on “Sy deg et SKJORTETEPPE «gratis mønster»”