MAPPE eller POSE til håndarbeidsaker eller oppbevaring «gratis symønster»

Alle og enhver trenger stort sett noe å legge sy- eller strikketøyet i. Kanskje du har behov for en ny sminkepung eller til noe annet av småsaker. Jeg får i alle fall ikke nok av slike poser og mapper. Vil du ha de større enn symønsteret beskriver, så legger du på flere kvadrater til symappen med glidelås og posen der kan du forstørre malen som er nedlastbar.

Design, tekst, tegninger: Tove Fevang www.tovefevang.no
Søm av modeller: Janicke Stormdal
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

MAPPE MED GLIDELÅS

FERDIGMÅL:
ca. 21 x 16 cm

MATERIALFORBRUK:
ca 10 cm av hver i 4-5 forskjellige lilla stoffer
ca 10 cm av hver i 4-5 forskjellige grå stoffer
ca 25 cm fôrstoff og lukkekanter
ca 25 cm bomullsvatt         
20 cm glidelås

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
Start med å skjære alle kvadratene til mappen. Skjær kvadrater i forskjellige lilla og grå stoffer, totalt 132 stykk 4 x 4 cm (1 ½ x 1 ½ inch). tegning 1.
Sy sammen kvadratene først i rader. Hver rad består av 8 kvadrater. Lag 14 rader. Se symappe tegning 2, for plassering av stoffene og sammensying. Stryk sømmonnet hele tiden etter anvisninger på tegningene.Lag to sidestykker, med 2 kvadrater i høyden og 5 kvadrater i lengden, tegning 2.

Legg i sammen topplag, vatt og fôrstoff. Hvite stiplede linjer viser forslag til vattering. Sidestykkene vatteres tilsvarende topplag. Renskjær kantene på alle delene.Skjær til lukkekant, skjæres på skrå (45 grader på stoffet) så stripene kommer på skrå, i en bredde på 6,5 cm (2 ½ inch) og en total lengde på ca. 1,5 m. Stryk lukkekanten dobbel i lengderetningen.
Sy på lukkekant på en av sidestykkenes kortside. Sy den på fra retten og sy til for hånd på baksiden. Se tegning 3.
NB! Mappen sys sammen slik at alle sømmene kommer på retten og deretter blir ”lukket” med lukkekanter. Sy sidestykkets kortside til midten/bunnen av hovedstykke, se tegning 4.
Start og stopp sømmonnsavstand. Sy sidene på sidestykket sammen med hovedstykke, start sømmonnsavstand nede i bunnen. Se tegning 5.
Sy lukkekant på sidesømmenes sårkanter, sy lukkekanten på fra hovedstykket og sy til for hånd på sidestykket. Sy på lukkekant på sårkantene øverst, fra retten. Brett inn sårkanten på kortsiden av lukkekanten. Sy deretter på glidelåsen fra innsiden, i samme søm som lukkekantens (glidelåsen kan også sys på samtidig med lukkekanten, de legges da på hver sin side av hovedstykket). Sy til slutt lukkekanten til for hånd inntil glidelåsen.
Glidelåsavslutning: Skjær en stoffbit 6,5 x 4 cm (2 ½ x 1½ inch) brett den dobbelt rette mot rette, sy sammen en kortside og langsiden. Vreng og brett inn et smalt sømmonn, træ biten på enden av glidelåsen. Sy den på for hånd.

POSE MED SNORLUKKING

FERDIGMÅL:
ca. 27 x 27 cm

MATERIALFORBRUK:
ca 35 cm lilla stoff til forstykke
ca 35 cm lyst stoff til forstoff
ca 35 cm bomullsvatt
ca 25 cm til lukkekantca.140 cm tykk snor

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
Skjær 1 stykk lilla forstykke 30 x 66 cm (12 x 26 inch). Skjær 1 stykk lyst forstoff og 1 stykk vatt 30 x 66 cm (12 x 26 inch)

Legg sammen, fôrstoff med retten ned, vatt og forstykke øverst med retten opp. Maskinquilt hele stykket diagonalt med en avstand på 4 cm (1 ½ inch) i begge retninger slik at det dannes kvadrater på høykant.
Legg mønstermalen på det vatterte stykket og klipp 2 stykk etter malen.
Skjær 2 stykk løpeganger 6,5 x 24 cm (2 ½ x 9 ½ inch) stryk først inn kortsidene 2 ganger ca ½ cm (¼ inch) hver gang, deretter langsiden en gang 1 cm (½ inch) ferdig bredde ca 4 cm (1 ½ inch). Midtstill løpegangen på posestykkene og 5 cm (2 inch) ned fra toppen av posen, sy på løpegangen med 3 stings-rettsøm ca. ¼ cm (1/8 inch) fra kanten.
Legg delene på hverandre vrange mot vrange og sy posen sammen med en smal søm på 0,4 cm (1/8 inch).
Skjær til lukkekant, denne skjæres på skrå (45 grader på stoffet) pga buene på posen i en bredde på 6,5 cm (2 ½ inch) og en total lengde på ca. 1,5 m. Stryk lukkekanten dobbel i lengderetningen. Sy på lukkekanten rundt posen og sy den til for hånd på motsatt side. Sy deretter på lukkekant øverst på posen fra retten og sy inn for hånd mot innsiden av posen.
Bruk to kraftige bomullssnorer til å lukke posen med. Træ de inn fra hver sin side, trekk i snorene for å lukke posen. 

Ønsker du en større pose, så kan posen forlenges i høyden og også utvides i bredden.

Last ned sypose malen i 1-1 her

Meld deg på nyhetsbrev

* indicates required

Hilsen Tove

Når du melder deg på mitt nyhetsbrev, får du i retur oppskriftene til dette patentstrikkede kjøkkensettet rett inn i mailboksen din!

Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Lerwick damelue i Fair Isle strikk
Fair Isle strikk kjennetegnes ved deres fargerike mønstre, primært i jordfarger fra...
Read More
0 replies on “MAPPE eller POSE til håndarbeidsaker eller oppbevaring «gratis symønster»”