Instruksjonsvideo strikk fletter uten hjelpepinne – med gratis Lue oppskrift

Har du lest i strikkeoppskrifter: Strikk andre maske før første maske, deretter strikk første maske, slipp begge maskene av pinnen samtidig eller lignende. Å tenkt, hva i all verden mentes nå her! I tilfelle er du ikke alene om det. Selv har jeg i mange år redigert strikkeoppskrifter til trykk for ulike ukeblader, kvalitetssikret oppskrifter for garngrossister og fagredaktør for mange forlag med strikkebøker og lest både dette og en del andre ting som ikke alltid har vært like enkelt å tolke med en gang.

Etter en tid med dette uttrykket og mange telefoner fra frustrerte strikkere som jeg prøvde å forklare teksten over for. Gjerne slik: Har du strikket fletter før? Svaret var stort sett jaaaa… Ok, da har vi utgangspunktet, tenk deg du setter 1 maske på en hjelpepinne foran arbeidet og så strikker du neste maske og deretter strikker du masken fra hjelpepinnen… Ja vel… så er dette det dreier seg om. Ja, men nå dropper du hjelpepinnen og ”glemmer ” den masken som er først på venstre pinne, men strikker den andre masken først ved å stikke høyre pinne inn på baksiden av venstre pinne og strikker denne masken, sååååå strikker du den første masken på venstre pinne og slipper de av pinnen. Vips du har en flette… slik som dette har jeg hatt mange samtaler inntil jeg fant ut at nå er tiden inne for å lage en liten video som viser hvordan dette gjøres.

Når du skal strikke flette over to masker også ofte kalt en miniflette, kan man enkelt unnvære hjelpepinnen. Det samme gjelder en enkel flette over 4 masker. Sjekk ut videoen og se hvor enkelt det er!

Og du dette fungerer også på fletter med flere masker… 

LUE

Design: Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: 3 (6/9) 12/18 mnd
Hode omkrets: ca. 40 (45) 50 cm

Materialer:
Alpakka wool fra Du store alpakka (60 % fineste alpakka, 40 % ren ny ull) 50 gram = ca. 166 m
Lys beige melert farge nr. 505, 50 (100) 100 gram
Link til Alpakka wool fargekartet finner du nederst i innlegget.

Pinner: Strømpe-p eller liten rundp 40 eller 50 cm nr. 3

Strikkefasthet: 27 m glattstrikk på pinner nr. 3 = 10 cm i bredden

Husk at strikkefastheten må holdes hvis resultatet skal bli vellykket. Strikk en prøvelapp da den oppgitte pinnetykkelsen kun er veiledende. Kontroller strikkefastheten nøye! Bytt eventuelt til tykkere eller tynnere pinner.

Fremgangsmåte:
Legg opp 100 (108) 116 masker på pinne nr. 3 og strikk 4 cm vrangbord * 2 rett, 2 vrang *, gjenta fra *–* omgangen ut. Strikk 1 omgang rett, samtidig som det økes 0 (2) 4 masker jevnt fordelt på omgangen = 100 (110) 120 masker. Fortsett resten av luen etter diagrammet, gjenta rapporten 10 (11) 12 ganger.

Når arbeidet måler 16,5 (17,5) 19 cm fra oppleggskanten.

Starter fellingen i toppen, strikk * 4 rett, 2 vrang sammen, 2 rett, 2 vrang sammen *, gjenta fra *–* omgangen ut.
Strikk 3 omganger rett over rett, vrang over vrang.
Neste felle omgang: Strikk * 4 rett, 1 vrang, 2 vridd rett sammen, 1 vrang *, gjenta fra *–* omgangen ut.
Strikk 2 omganger rett over rett, vrang over vrang.
Neste felle omgang: Strikk * 2 rett, 2 rett sammen, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang *, gjenta fra *–* omgangen ut.
Strikk 1 omgang rett over rett, vrang over vrang.
Neste felle omgang: Strikk * 3 rett, 3 vrang sammen *, gjenta fra *–* omgangen ut.
Siste omgang strikk 2 og 2 rett sammen hele omgangen ut.
Klipp av tråden og trekk den igjennom de resterende maskene.

Montering: Fest tråden på retten av vrangborden, slik kommer den på innsiden når du bretter den opp. Stram tråden i toppen av luen godt i sammen og fest den godt. Brett opp vrangborden til oppbrett.

Vil du strikke luen større! Så gjør du dette lille regnestykket, mål omkretsen på hodet til den som skal ha luen. Del antall cm på strikkefastheten som 27 m pr 10 cm på pinne nr. 3. F.eks. omkretsen er 60 cm x 2,7 m (masker pr cm) = 162 m. Så må du velge om du vil runde ned til 160 m eller opp til 170 m, i og med at det er 10 masker i rapporten på diagrammet.

Alpakka Wool fra Du Store Alpakka har et utrolig fargeutvalg, fargekartet finner du her: Alpakka Wool

Lykke til, hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Cathrine damelue i Fair Isle strikk
Fair Isle strikk kjennetegnes ved deres fargerike mønstre, primært i jordfarger fra...
Read More
0 replies on “Instruksjonsvideo strikk fletter uten hjelpepinne – med gratis Lue oppskrift”