17.mai VEGGTEPPE, LØPER, og DUK «gratis symønster»

Ja 17. mai er vi så gla’ i … og i år blir det nok mange flere 17. mai i rødt, hvitt og blått, på hjemmebane. Løper og veggteppe med vindmøller i lappeteknikk kan du ta fram år etter år til nasjonaldagen. Teppet passer også fint til bursdagsfeiringer.

Design, tekst, tegninger: Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.noLØPER

FERDIGMÅL:
ca. 43 x 140 cm
Blokkens størrelse 24,75 x 24,75 cm (9 ¾ x 9 ¾ inch) inkl. sømmonn

MATERIALFORBRUK:
Rester av hvit m/rødt og blått stoff til senter stjerner
ca. 25 cm blått stoff til stjernespisser og kant
ca. 25 cm rødt stoff til stjernespisser
ca. 30 cm hvitt stoff til bakgrunn
ca. 20 cm blått stoff til lukkekant
ca. 55 x 150 cm bakstykke
ca. 55 x 150 cm Hobbs vatt, tynn polyester eller bomullsvatt

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
Skjær til 1 blokk: Skjær i til stjerne rødt stoff 2 stk kvadrat 11,2 x 11,2 cm (4 3/8 x 4 3/8 inch) deles diagonalt, blir 2 trekanter av et kvadrat, totalt 4 trekanter. Skjær til senter i hvit m/rødt eller blått stoff 1 stk kvadrat 7,6 x 7,6 cm (3 x 3 inch). Skjær til hjørner i lyst stoff/bakgrunn 4 stk rektangel 7,6 x 10,2 cm (3 x 4 inch). Skjær til stjerne i blått stoff 1 kvadrat 12,1 x 12,1 cm (4 ¾ x 4 ¾ inch) deles diagonalt, 2 ganger, blir 4 trekanter av et kvadrat. Skjær i lyst stoff/bakgrunn 1 kvadrat 12,1 x 12,1 cm (4 ¾ x 4 ¾ inch) deles diagonalt, 2 ganger, blir 4 trekanter av et kvadrat.

Se tegninger for sammensying av blokken. Sy sammen 1 blå og 1 hvit trekant, langs den ene skråskjærte siden av trekantene, = A, lag totalt 4 stk, stryk sømmonnet mot den blå siden.

Sy sammen en A og 1 rød trekant til et kvadrat, lag 4 stk heretter kalt B. Renskjær den ”nye” kvadraten for sømmonn som ”stikker ut”, og sjekk at den måler 10,1 cm (4 inch) inkl. sømmonn, hvis ikke renskjær kvadraten til det oppgitte målet. Sy et hvitt rektangel til blå side av B = heretter C. Se tegninger.

Sy sammen blokken videre slik: Sy midtkvadraten til en side C, legges kant i kant oppe og sy til det står igjen 2,5 cm (1 inch) av midtkvadraten, kutt tråden. Sy neste side C til midtkvadraten og hele siden ned, gjør tilsvarende med de 2 neste sidene C. Tilslutt syes den åpne delen av midtkvadraten og kortsiden av den siste siden i sammen (se tegninger sammensying). Stryk alle sømmonn mot midtkvadraten. Lag totalt 5 blokker, annenhver blokk er med hvit m/rød eller hvit m/blå senter. Sy blokkene sammen til en lang remse.

Kant: Skjær i hvitt stoff, 2 stk 3,8 x 122 cm (1½ x 48 inch) og 2 stk 3,8 x 30,5 cm (1½ x 12 inch), syes på lang- og kortsidene av blokkene. Skjær i rødt stoff, 2 stk 7,6 x 127 cm (3 x 50 inch) og 2 stk 7,6 x 43,2 cm (3 x 17 inch), syes på lang- og kortsidene av blokkene.Sy på kantene etter tegningen. Topplaget er ferdig, legg i sammen topplag, vatt og bakstykke. Løperen er klar til å quiltes, stiplede linjer viser forslag til quilting. Det er quiltet med hvit og rød quiltetråd på symaskin. Renskjær kantene. Skjær til lukkekant i blått stoff 4 stk, 5 cm (2 inch) x fullbredde. Sy alle strimlene sammen til en lang remse og sy på lukkekanten.VEGGTEPPE

FERDIGMÅL:
ca. 61 x 74 cm
Blokkens størrelse 17 x 17 cm (6 ¾ x 6 ¾ inch) inkl. sømmonn

MATERIALFORBRUK:
Rester av hvit m/rødt og blått stoff til senter stjerner
ca. 25 cm blått stoff til stjernespisser og kant
ca. 25 cm rødt stoff til stjernespisser
ca. 40 cm hvitt stoff til bakgrunn
Rester av brunt stoff til stenger
5 cm Vlisofix til stenger

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
Skjær til 1 blokk: Skjær i rødt stoff, 2 stk kvadrat 8,6 x 8,6 cm (3 3/8 x 3 3/8 inch) deles diagonalt, blir 2 trekanter av et kvadrat, totalt 4 trekanter. Skjær til senter i hvit m/rødt eller blått stoff 1 stk kvadrat 5,7 x 5,7 cm (2 ¼ x 2 ¼ inch). Skjær til hjørner i hvitt stoff 4 stk rektangel 5,7 x 7,6 cm (2 ¼ x 3 inch). Skjær til stjerne i blått stoff 1 kvadrat 9,5 x 9,5 cm (3 ¾  x 3 ¾  inch) deles diagonalt, 2 ganger, blir 4 trekanter av et kvadrat. Skjær i hvitt stoff 1 kvadrat 9,5 x 9,5 cm (3 ¾ x 3 ¾ inch) deles diagonalt, 2 ganger, blir 4 trekanter av et kvadrat.
Sy sammen 1 blå og 1 hvit trekant, sy de sammen langs den ene skråskjærte siden av trekantene, = A, lag totalt 4 stk, stryk søm monnet mot den blå siden.
Sy sammen en A og 1 rød trekant til et kvadrat, lag 4 stk heretter kalt B. Renskjær den ”nye” kvadraten for sømmonn som ”stikker ut”, sjekk at den måler 7,6 cm (3 inch) inkl. sømmonn, hvis ikke renskjæres kvadraten til det oppgitte sømmonn. Fortsett sammensyingen av blokken etter forklaringen under løper og tegninger. Lag 3 blokker totalt.

Skjær i hvitt stoff, 2 stk 18,4 x 8,9 cm (7 ¼ x 3 ½ inch) syes på toppen av to av blokkene. Skjær i hvitt stoff, 2 stk 18,4 x 17,8 cm (7 ¼ x 7 inch), syes på under de samme to blokkene. Skjær i hvitt stoff, 1 stk 18,4 x 25,4 cm (7 ¼ x 10 inch), syes på under den siste blokken. Sy sammen blokkene. Se tegninger sammensying. Skjær i hvitt stoff, 2 stk 3,8 x 42,5 cm (1 ½ x 16 ¾ inch),1 stk 3,8 x 60,3 cm (1 ½ x 23 ¾ inch), syes på sidene og over blokkene. Se tegning. Tegn stengene til vindmøllene på vlisofix i str. 1,25 x 20 cm (½ x 8 tinch) rund av stangen nederst og stryk vlisofix malen på baksiden av brunt stoff og klipp ut. Appliker den på med tungesting på symaskin eller for hånd med brun quiltetråd. Skjær i rødt og blått stoff til kanter rundt teppet. Skjær rektangler, bredde 10 cm (4 inch) og i forskjellige lengder. Sy sammen rektanglene til hele lengder. Sidene skal ha total lengde 45,1 cm (17 ¾ inch), oppe og nede skal det være total lengde 75 cm (29 ½ inch). Sy på kantene etter tegningen.

Når topplaget er ferdig overføres teksten med en blyant. Legg vatten under topplaget og broder teksten med attersting gjennom begge lagene, ha gjerne litt åpning mellom stingene. Det er brodert med hel tråd moulinégarn i rødt og blått.

Last ned teksten i 1-1 her

Når teppet er ferdig til å quiltes, legges bakstykke under. Stiplede linjer viser forslag til quilting. Det er quiltet med hvit og rød quiltetråd på symaskin. Renskjær kantene. Skjær til lukkekant i rester av rødt og blått stoff 5 cm (2 inch) brede, til en total lengde på 280 cm. Sy alle strimlene sammen til en lang remse og sy på lukkekanten.DUK

Tips!

TIPS! Lag fire blokker og sett de sammen til en liten duk, med rød kant

ØNSKER DEG EN STRÅLENDE 17. mai! Ta på den bunaden eller annen finstas og feir sammen med «alle dine» !

Hilsen Tove (med gjenbruk fra 17.mai 2019 i Asker)

Meld deg på nyhetsbrev

* indicates required

Hilsen Tove

Når du melder deg på mitt nyhetsbrev, får du i retur oppskriftene til dette patentstrikkede kjøkkensettet rett inn i mailboksen din!

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Lerwick damelue i Fair Isle strikk
Fair Isle strikk kjennetegnes ved deres fargerike mønstre, primært i jordfarger fra...
Read More
0 replies on “17.mai VEGGTEPPE, LØPER, og DUK «gratis symønster»”