PUTE, LØPER og NÅLEPUTE håndsøm «gratis symønster»

Å sy sammen sekskanter ved hjelp av papirmaler er en av de eldste teknikkene man kjenner til i lappeteknikken. Den bli gjerne omtalt som den engelske måten å sy lappeteknikk på. Dette er et fint håndarbeide som er lett å ta med seg overalt.
Her er man igjen tilbake til å utnytte «rester», som kan gi en mange morsomme tepper.
Sekskanter sydd med papirmaler gir også et !00 % nøyaktig resultat. Man får kjøpt pakker med papirmaler i forskjellige størrelser til både sekskanter og kronblader hvis man ikke vil tegne og klippe dem selv. De kjøpte malene i papir er av en slik kvalitet at de kan syes over 4-5 ganger før de begynner å bli litt slitt.

 GRUNNPRINSIPPER FOR SØM OVER PAPIRMALER

Pass på å få to av sidene på sekskantene i trådretningen.
På kronbladene går trådretningen fra toppen av buen og til midt på motsatt side. Ta papirmalen, legg den på stoffet og klipp ut med et sømmonn på ca. 0,8 cm.

Fest stoffbiten på papirmalen med en knappenål. Brett inn stoffet og tråkle fra hjørne til hjørne av malen. Pass på å få skarpe, jevne bretter og hjørner. Ta et ekstra sting i hvert hjørne. Pass på at du bare syr i stoffet og ikke i malen. Fest tråden i siste hjørne. Ta ut knappenålen. Malen sitter fast, selv om det ikke er sydd i malen. Kronbladmalen syes på samme måte som sekskanten, men i buen tråkles det langs sømmonnet.

Trekk tråklingen sammen og sømmonnet legger seg flatt inntil buen. Stram tråden litt ekstra og fest tråden i siste hjørne.

SAMMENSYING:

Legg en sekskant i midten og kronblader rundt. Når du skal begynne å sy bitene i sammen er det viktig at du syr med små, tette kastesting, helt ut i stoffbretten og ikke berører papirmalen. Legg to biter rette mot rette, sy dem sammen.
Forsterk hjørnet med et ekstra festesting. Bruk gjerne Sysilketråd til håndsøm, den gir en sterkere søm. Pluss at silketråden ikke så lett lager knuter på tråden, slik som bomull og polyester tråd. (NB! Sysilke! ikke knapphulls- eller Quiltetråd i silke). Slik fortsetter du å sy bitene sammen til du har fått det mønsteret du vil.
Hvis du syr med restestoffer i alle mulige farger, passer det godt med en grå farge på tråden. Denne er universal og blir lite synlig mot de fleste farger. Til sammensying mot lyse stoffer anbefales en beige/ offwhite farge. Når malene tas ut behøver man ikke å klippe opp tråklingen, men lirk ut malene, tråklestingene holder sømmonnet på plass. Malen i midten av blomstene kan tas ut etter at hele blomsten er sydd).
Ta ikke ut malene etter at du har sydd blomstene sammen. Ha alltid maler i ytterkantene, slik at man har noe å sy inntil.

Last ned malene til blomstene i 1-1 her

Design, tekst, tegninger: Tove Fevang www.tovefevang.no
Søm av modeller: Janicke Stormdal og Tullemor Møller
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

LØPER

FERDIGMÅL:
ca. 38 x 90 cm

MATERIALFORBRUK:
ca 30 cm offwhite stoff til bakgrunn
ca 100 cm hvit og lilla stripet stoff til kant
ca 30 cm til lilla lukkekant
ca 50 x 100 cm til bakstykke
ca 50 x 100 cm Hobbs tynn bomullsvatt
ca 10 cm av hver av 3-4 ulike lilla stoff til blomster
ca 10 cm av hver av 3-4 ulike grå stoff til blomster
eventuelt 1 pk med maler til blomster

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
BLOMSTER: Tegn av malene på mellomtykk kartong og klipp ut. Skjær 6 stykk rosa sekskanter etter malen. Skjær 36 stykk ulike rosa og grå kronblader etter malen. Sy sammen 5 blomster, se avsnitt håndsøm blomster over.
LØPER: Skjær 1 rektangel 27 x 77 cm (10 ½  x 30 ½ inch) i offwhite stoff. Skjær 2 stykk stripet stoff 7 x 43 cm (2 3/4 x 17 inch) og 2 stykk stripet stoff 7 x 94 cm (2 3/4 x 37 inch).
se også tegning 1 under

Se tegning 2 for plassering av plassering av blomstene. Appliker blomstene på med små usynlige sting. Behold alle malene i ytterkanten, sekskanten i midten tas ut. Klipp deretter bort det bakgrunnsstoffet som blir bak blomstene, behold et sømmonn på 0,7 cm. Ta ut pappmalene i kanten.
Sy hvit og lilla stripede kanter til rektangelet, etter tegning 3.
Sy på kantene med skrå hjørner som forklart under skrå hjørner og fig. 1–3. Topplaget er ferdig.

Se tegning 4: Legg i sammen bakstykke, vatt og topplag. Løperen er ferdig til å quiltes. De stiplede linjene på tegningen viser forslag til quilting. Det er også quiltet tett inntil blomstene.

Renskjær løperen.
Skjær til lukkekant i lilla stoff 3 stykk, 5 x 110 cm (2 x 44 inch) sy disse sammen til en lang remse. Legg remsen kant i kant med teppet rette mot rette og med den siden som har sårkant mot teppets sårkant. Start å sy ca. 5-6 cm (2 – 2 ½ inch) fra kanten av remsen, la denne henge løs. Sy med vanlig sømmonn 0,6 cm (1/4 inch). Stopp sømmonn avstand fra hjørnet. Snu med nålen nede, sy med en 45 o vinkel ut i hjørne. Løft opp foten og ta opp nålen. Trekk stoffet bort fra nålen, ikke kutt tråden. Trekk remsen opp til kanten og legg den kant i kant med neste side. Start sømmen fra kanten. På siste side skjøtes lukkekanten. Stopp ca 15 cm fra hvor du startet, ta arbeidet ut av maskinen. Legg remsene inntil hverandre slik at de møtes. Fingerpress brettene der de møtes, åpne opp. Sy de i sammen i fingerpressen, legg remsen på plass. Sy ned resten av lukkekanten. Sy tilslutt lukkekanten til for hånd på baksiden.

Skjær 4 stk kanter til løper etter skjæreskjema. Sy på kanten med skrå hjørner slik: Finn midten på siden av topplaget og kanten, fest de sammen med knappenåler. Start ved å sy 0,6 cm (1/4 inch) fra kanten/hjørne med en god trådende og stopp tilsvarende fra kanten/hjørne på motsatt side (sømmonnsavstand). Sy alle fire sidene slik.
Lag skrå hjørner slik: Brett bordene ut fra midtstykket to og to border vil nå over lappe hverandre i en rett vinkel. La den vannrette borden krysse over den loddrette. Sett en knappenål i punktet der sømmene møtes i hjørnet. Ta den vannrette borden og brett den slik at den blir liggende parallelt med den loddrette borden mot deg, da vil du få en 45 graders vinkel på den vannrette borden. Sett strykejernet rett ned på borden i hjørnet og press en sylinje. Fest hjørnet med noen knappenåler, deretter åpnes hjørnet opp og sy i presslinjen innenfra hjørne og ut til kanten. Se tegninger av skråhjørner, figur 1–3 over.

PUTE

FERDIGMÅL:
ca. 37,5 x 56,5 cm

MATERIALFORBRUK:
ca 60 cm offwhite stoff til bakgrunn og forstoff
ca 50 cm til lilla til bakstykke
ca 50 cm grått til bakstykke
ca 100 cm Hobbs tynn bomullsvatt
ca 10 cm av hver av 3-4 ulike lilla stoff til blomster
ca 10 cm av hver av 3-4 ulike grå stoff til blomster
eventuelt 1 pk med maler til blomster

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
BLOMSTER: Tegn av malene på mellomtykk kartong og klipp ut. Skjær 6 stykk rosa sekskanter etter malen. Skjær 36 stykk ulike rosa og grå kronblader etter malen. Sy sammen 5 blomster, se avsnitt håndsøm blomster.
PUTE: Skjær 1 rektangel 40 x 58,5 cm (15 ½ x 23 inch) i offwhite stoff. Skjær 1 stykk lilla stoff 40 x 76 cm (15 ½ x 30 inch) og 1 stykk stripet stoff 40 x 71 cm (15 ½ x 29 inch).
se også tegning 1.
Se tegning 2 for plassering av plassering av blomstene. Appliker blomstene på med små usynlige sting. Behold alle malene i yterkanten, sekskanten i midten tas ut. Klipp deretter bort det bakgrunnsstoffet som blir bak blomstene, behold et sømmonn på 0,7 cm. Ta ut pappmalene i kanten. Topplaget er ferdig.
Legg i sammen forstoff, vatt og topplag. Puten er ferdig til å quiltes. Der er quiltet tett inntil blomstene. Renskjær puten. Se tegning 3.

Bakstykke: Klipp 1 stykk vatt 40 x 38 cm (15 ½ x 25 inch). Legg bakstykket med vrangen opp og legg vattene den kant i kant på 3 sider av lilla bakstykke. Brett den andre halvdelen av bakstykke over vatten. Quilt bakstykke horisontalt gjennom alle lag, med en avstand på 3,75 cm (1 ½ inch). Klipp 1 stykk vatt 40 x 35,5 cm (15 ½ x 24 inch). Legg vatten på det grå bakstykke og lag det likt som lilla bakstykke. Se tegning 4.
Legg i sammen puten; forstykke med retten og opp bakstykkene med vrangen opp og la de overlappe hverandre. Sy sammen puten på alle fire sider. Vreng puten gjennom åpningen bak. Se tegning 5.

 

NÅLEPUTE

FERDIGMÅL:
ca. 13 x 13 cm

MATERIALFORBRUK:
Rester av ulike lilla stoff til blomster
Rester av ulike grå stoff til blomster
Fyllvatt
eventuelt 1 pk med maler til blomster

Sømmonn er inkludert med 0,65 cm eller ¼ inch i alle mål.

FREMGANGSMÅTE:
BLOMSTER: Tegn av malene på mellomtykk kartong og klipp ut. Skjær 2 stykk rosa sekskanter etter malen. Skjær 12 stykk ulike rosa og grå kronblader etter malen. Sy sammen 2 blomster, se avsnitt håndsøm blomster.
Legg de to blomstene rette mot rett og sy sammen langs kanten med tette kastesting. La det stå igjen en åpning til å vrenge igjennom. Ta ut alle pappmalene og vreng nålputen. Fyll med fyllvatt og sy igjen åpningen fra rette. Deretter sy et par sting i hvert hjørne på sekskanten igjennom alle lag og stram tråden, slik at nålputen trekker seg sammen.

Meld deg på nyhetsbrev

* indicates required

Hilsen Tove

Når du melder deg på mitt nyhetsbrev, får du i retur oppskriftene til dette patentstrikkede kjøkkensettet rett inn i mailboksen din!

Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt
Votter er i skuddet igjen som aldri før, på oppfording er mønsteret...
Read More
0 replies on “PUTE, LØPER og NÅLEPUTE håndsøm «gratis symønster»”