Strikkefasthet

Tenker du over hvor viktig strikkefasthet er, uansett hva du strikker? Her er et par råd og tips før du går i gang!

Les alltid igjennom hele oppskriften nøye før du begynner å strikke.

Strikkefasthet er nøkkelen til et godt resultat. Den oppgitte strikkefastheten viser antall masker som er på 10 cm i bredden og med anbefalt pinnestørrelse. Strikker du løsere enn oppgitt strikkefasthet så gå ned i pinnestørrelse og strikker du fastere enn oppgitt strikkefasthet så går du opp i pinnestørrelse. Selv strikker jeg ganske fast og må alltid gå opp et 1/4 til 1/2 pinne nummer for å få til riktig strikkefasthet. Derfor er det svært viktig å strikke en prøvelapp på ca. 15 x 15 cm og deretter måler du opp 10 x 10 cm midt på prøvelappen og tell hvor mange masker du har på 10 cm og du har din egen strikkefasthet. Ut i fra dette vet du om du må opp eller ned i pinnestørrelse.

Vrangborder trekker seg sammen og gir alltid en annen strikkefasthet enn glattstrikk. Derfor er all strikkefasthet er oppgitt i forhold til glattstrikk.

Strikkefastheten ved mønsterstrikk endrer seg ofte når man strikker glattstrikk med en farge og mønster med flere farger, da den fargen man ikke strikker med blir liggende bak maskene og arbeidet kan lett trekke seg litt mer sammen og strikkefastheten blir strammere. For å unngå at dette skjer, kan du gå opp 1/4 til 1/2 pinne nummer når det strikkes med flere farger og deretter går du tilbake til det opprinnelige pinnenummeret når det strikkes med bare en farge igjen i arbeidet.

Til nøyere du er med strikkefastheten til bedre blir resultatet, kanskje slipper du å rekke opp og starte på nytt… (ikke min favoritt del av strikkingen).


Strikkefasthetmålet hvor du ikke klarer å telle feil maskeantall. Du legger målet på strikketøyet ditt og teller antall masker du ser inne i kvadratet.
Stort strikkefasthetmål (kvadrat) innvendig mål 10 x 10 cm kr. 198,-
Lite strikkefasthetmål (palett) innvendig mål 5 x 5 cm kr. 168,-

Maskemarkører er et annet nyttig hjelpemiddel! Sett 1 maskemarkør på pinnen ved starten av hver rapport på omgangen. Da slipper du komme hele omgangen rundt for å oppdage at det er strikket feil et eller annet sted på omgangen.
Når du kommer til en maskemarkør på neste omgang, flytter du den bare over fra venstre til høyre pinne og du vet alltid hvor du er i rapportene.
Maskemarkører (inneholder 50 maskemarkører i praktisk metallboks) kr. 79,- + porto

Hilsen Tove

Meld deg på nyhetsbrev

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
ChiaoGoo strikkepinner – du fortjener det beste!
For meg og mange andre er dette verdens beste strikkepinner. Er tiden...
Read More
0 replies on “Strikkefasthet”