Bli med på strikketur til Selbu 26.-28. mai 2022

 Med Anne Bårdsgård og Tove Fevang.

Vi inviterer deg til en hyggelig lærerik helg i Selbu og Trondheim. 

Tove Fevang er reiseleder, da kan man glede seg over en meget rutinert og dyktig strikkedame. I tillegg til besøk på Selbu Spinneri i Klæbu skal vi til Selbu og Husflidcentralen, og ikke minst skal vi ha med oss Anne Bårdsgård som kursleder og veiviser i Selbu-tradisjonens historie og strikk. 

 Frammøte blir på Nidaros Pilegrimsgård hvor vi innlosjerer oss på torsdag (Kristi Himmelfartsdag), i sentrum av Trondheim. Flere måltider er inkludert, likeså turer som beskrevet i programmet, et lengre kurs med Anne Bårdsgård er også inkludert. 

Vi legger opp til at du kommer deg til Trondheim selv med bil, tog eller fly. Vi booker gjerne billett for deg om du ønsker. Kommer du med fly går det flybuss til sentrum. 

Hele dag 2 er vi på tur med buss til Spinneriet og Selbu. På spinneriet i Klæbu får vi se selve produksjonen, og det blir muligheter for å kjøpe garn og også ferdige produkter i stedets butikk. De spinner ull fra norske sauer, og har blitt kjent for sitt fantastiske garn. 

Spinneriet flyttet fra Selbu til Klæbu i 2016, de ble etablert i 2010. 

Husflidcentralen i Selbu og Selbu bygdemuseum skal også besøkes denne dagen. Vi er i hjerte av Selbu-tradisjonen og får høre historien om Marit som i 1857 møtte opp på kirkebakken med nystrikkede votter med stjernemønster… Dette får vi høre mer om! 

Anne Bårdsgård burde være kjent for de fleste som er interessert i tradisjonsstrikk. Boka «Selbuvotter» er et flott og stort arbeid, og rene godteskåla for den strikkeinteresserte. 

» Jeg har lest boka. Det er den beste strikke- mønster- historie- tradisjon- instruksjonsbok som er gitt ut i Norge og kanskje i verden! Fantastisk rik, ryddig og mangfoldig!» Annemor Sundbø. 

Anne er oppvokst i Selbu, og har vært omgitt av strikk siden barnsben. Hun kommer til vårt hotell i Trondheim lørdag morgen og holder kurs, underveis får vi høre flere historier fra Anne. 

I tillegg er hun utdannet innen kunsthåndverk og er en meget erfaren tekstilkunstner. For ikke å snakke om flere utsmykkinger i sten og betong, se https://annebaardsgaard.no/

Tove Fevang har jobbet som designer siden 1981. Hun startet hos GP (Gunnar Pedersen) broderi, startet Idé Stuen i 1986 og har siden jobbet som designer, forfatter og frilansjournalist for ukepresse og faglitteratur. Hun har skrevet ca 25 bøker om ulike håndarbeidstemaer, lappeteknikk, broderi, hardangersøm, overlocksøm, hekling og strikking. 

Mange av bøkene er oversatt og utgitt i USA, Frankrike, Tyskland, Finland, Sverige, Danmark og Japan. Tove er redaktør av På pinnen e-medlemsbladet til Norsk strikkeforbund, hun er også fagredaktør for Cappelen Damm, Samlaget, Vigemostad & Bjørke og Schibsted for mange strikke- heklebøker. Ved siden av tekstil, design og journalistikk er hun også utdannet innen grafisk design. 

Turen går over 3 dager / 2 netter, ønsker du å tilbringe en ekstra natt i Trondheim for å ta byen i nærmere øyesyn er det fullt mulig. Trondheim er en flott og historisk by, bl.a. er Nidarosdomen og Erkebispegården verdt et besøk. 

Dagsprogram 

Dag 1 
Innsjekk på Nidaros Pilegrimsgård fra kl 1500. Du må gjerne komme tidligere til Trondheim, er ikke rommene klare kan du sette fra deg bagasjen på bostedet vårt, og rusle i denne fine byen. Fra vårt bosted er det 300 m til Nidarosdomen, og 650 m til «Midtbyen». 

Kl 1830 samles vi i resepsjonen for å gå en kort vandretur til restauranten sentralt i byen hvor vi skal spise middag sammen. 

Dag 2 
Etter en god frokost venter buss på oss kl 0830 og vi setter kursen mot Klæbu og Selbu Spinneri. Spinneriet flyttet fra Selbu til Klæbu i 2016 og ble etablert i 2010. Hovedproduksjonen er garn for håndstrikk, og er basert på norsk ull. Ca 1/3 del er fra spelsau, ca 1/3 fra villsau (gammelnorsk sau) og den siste tredelen er fra blandingssau som f eks grå trøndersau. Fargene er for det meste slik de framstår naturlig, grå og brun. 

Her kan man også få spunnet ull fra egne sauer, maskinene brukes mye til slik produksjon. Daglig leder Ingvild Espelien er biolog og ekspert på saueraser, hun viser oss rundt. 

Selvsagt må vi avlegge butikken et besøk, du er god om du ikke lar deg friste til garnkjøp, mer kortreist og fantastisk garn skal man lete lenger etter! 

Etter et par timer i Klæbu går bussturen videre til Selbu, turen tar ca 1,5 t. Vi starter med lunsj. Deretter får vi høre historien om Selbu og deres tradisjoner på Selbu Bygdemuseum. De holder til i den gamle prestegården i sentrum av bygda. Blant mye annet har de egen strikkeutstilling, men også en gammel skolestue og en utvandrerutstilling. Vi gjør oppmerksom på at strikkeutstillingen ligger i husets 2. etasje, bygget er gammelt og har ikke heis. 

Vi får høre historien som sies å starte med seterjenta Marit i 1857. Sammen med søsteren møtte hun opp på kirkebakken en vinterdag med votter i to farger og med rosemønster. 150 år senere er navnet Selbu knyttet til strikk og votter langt utenfor Norges grenser og har skapt næring til tusenvis av strikkesjeler fra hele landet. 

I samme hus holder Selbu Husflidcentral til, nærmere bestemt i det gamle kjøkkenet på prestegården. De har et godt utvalg garn og ferdige produkter, et veldig hyggelig sted, drevet av en 

gjeng ildsjeler i privat regi. Selbu Husflid ble avviklet for få år siden og donerte sin samling til bygdemuseet sommeren 2020. 

Ved 17-tiden setter vi kursen tilbake mot byen og vårt bosted. Vi spiser middag sammen om kvelden. 

Dag 3
Etter frokost samles vi kl 0900 i konferanserom på vårt hotell for å få et detaljert innblikk i Selbu-strikk. Anne Bårdsgård er kursleder og vil også fortelle historier fra sitt lange liv som håndverker og strikker. I boken hennes (som du kan få kjøpt underveis) er det et stort utvalg votter, og du vil få oppskrift til et par av dem. Dette blir både en veldig hyggelig strikkestund samtidig som du får mer kunnskap om teknikken og historien. Tove Fevang hjelper også til for dem som trenger bistand. 

Vi tar en pause for en times tid på egenhånd hvor du kan spise lunsj eller gjøre ærend i Solsiden shoppingsenter som ligger ved siden av hotellet. 

Workshopen varer til ca kl 1400. 

Så sier vi takk for oss og den formelle delen av dagene er over. Har du lyst å bli igjen i Trondheim til søndag er det fullt mulig, se under for opphold og pris et ekstra døgn. 

Fotos: Selbu Spinneri, Selbu Husflidcentral, Geir Arnesen. 

Turen er laget for medlemmer i Norsk strikkeforbund, men ikke medlemmer kan delta.
Mitt tips! Meld deg inn i Norsk strikkeforbund for kr. 350,- (istedenfor å betale kr. 500,- ekstra) Er du medlem i Norsk strikkeforbund kan du delta på mange digitale- strikkekafeer og foredrag, strikkehelg, få 4 utgaver i året av det elektroniske medlemsbladet «På pinnen», rabatter på garn mm.
Les mer om norsk strikkeforbund

Pris pr person for medlem av Norsk Strikkeforbund:
3-sengsrom kr 3.980
2-sengsrom kr 4.480
Ikke-medlem kr 500 i tillegg.

Inkluderer:
2 netter i trippel- eller dobbeltrom på Nidaros Pilegrimsgård
2 frokost, 2 middag og 1 lunsj
Rundtur med buss jmfr program dag 2
5 timer workshop med Anne Bårdsgård
Inngang og omvisninger på Selbu Spinneri og Husflidcentralen/bygdemuseet i Selbu

Frivillig tillegg:
Enkeltrom kr 990
Ekstra overnatting på Nidaros Pilegrimsgård
Trippelrom kr 590 pr person pr natt
Dobbeltrom kr 690 pr person pr natt
Enkeltrom kr 1.080 pr natt

Turen starter på Nidaros Pilegrimsgård, seneste frammøte er kl 1800 dag 1. Vi er behjelpelig med å skaffe fly- eller togbilletter, billigste alternativ søkes opp på forespørsel etter ønsket tidspunkt.

Depositum på kr 900 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 5 uker før avreise.

Avbestillingsregler:
Etter betalt depositum tilkommer et adm.gebyr på kr 400 ved avbestilling
Ved avbestilling 45-22 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
Ved avbestilling 21-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

For påmelding send ditt navn, adresse, epost og mobilnummer til:
marit@exploretravel.no eller 917 63 001
Explore Travel AS, PB 41, 1629 Gamle Fredrikstad

Last ned programmet for strikketur med Anne Bårdsgård og Tove Fevang

Nå har vi endelig har fått lov til å kaste munnbindet og kan reise ut på tur igjen!
Håper du har lyst å bli med Anne Bårdsgård og meg på noen opplevelsesrike strikkedager i mai!

Jeg gleder meg stort til denne turen, hilsen Tove


Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
MADELEINE sjal samstrikk/mini onlinekurs
Bli med på samstrikk/mini onlinekurs, vi starter opp med en introduksjon på...
Read More
0 replies on “ Bli med på strikketur til Selbu 26.-28. mai 2022”