Hvordan lage og sy skråhjørner

Skrå hjørner lager den perfekte avslutningen på en del arbeider. Særdeles pent blir det hvis stoffene er rutet, stripet eller har mønstringer som kan gi det lille ekstra når de møtes i hjørnet.

Slik lager du skrå hjørner.
Hvis borden rundt på teppet har flere stoffer (farger) sys disse sammen først til et stripesett. Stryk da sømmonnet utover på to av stripesettene og innover på de to andre. Disse sys på vekselvis, slik vil sømmonnene «møtes» når det skrå hjørnet skal sys og de vil ligge perfekt mot hverandre.
Hvordan beregne lengden på borden? En god regel er å bruke bredden av borden x 2 og legge til 2,5 cm (1 inch) på hver side.

 

Deretter sys de til teppet på følgende måte. Finn midten på siden av topplaget og kanten, fest de sammen med knappenåler merke mot merke. Start sømmonnsavstand 0,6 cm (¼ inch) fra kanten og stopp tilsvarende før neste kant. La det være litt gode trådender i starten og slutten av sømmen. Sy alle fire sidene slik.
Lag så skrå hjørner slik: Legg arbeidet på strykebordet. Brett bordene ut fra midtstykket, La den vannrette borden krysse over den loddrette. Sett en knappenål på retten, i hjørnet der bordene krysser hverandre punkt A (vist fra vrangen) (fig. 1).

Ta den vannrette borden og brett den slik at den blir liggende parallelt med den loddrette borden mot deg, da vil du få en 45° graders vinkel på den vannrette borden. Slik kommer diagonalen A til B. Fest borden i sammen med et par knappenåler. Sett strykejernet rett på den nye 45° graders presselinjen fra A til B, beveg ikke strykejernet press kun bretten (fig. 2).

skraahjorne3

Åpne opp forsiktig og sett et par knappenåler på tvers av presselinjen, tilslutt brukes presselinjen som sylinje.Sy fra punkt A til B og ren klipp deretter ned til et normalt sømmonn og press sømmene fra hverandre. (fig. 3).

 

En av de få gangene sømmonnet presses åpent er ved søm av skråhjørner. Dette gjøres for å få et «flatt» punkt inn mot kanten.
For å forsterke sømmen, knyt sammen trådendene.

 

Skrå hjørner med rutet stoff. Her er det viktig å finne samme midtpunkt på alle de fire bordene som sys til hver side. Hvis det ikke er samme midtpunkt, vil heller ikke rutene i hjørnet passe sammen.

 

Skrå hjørner med stripet stoff, her også gjelder det å finne samme midtpunkt på borden.

 

Brikken med quiltet anker er til daglig i bruk i vinterhagen hjemme hos oss.

 

Litt av utsikten fra vinterhagen.

Jeg har laget denne artikkelen, etter ønske fra en av bloggens lesere.
Har du andre ønsker eller tips om temaer, så hører jeg gjerne fra deg 😉

 

 

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Fiiine Filippa sokkeoppskrift
Fiiine Filippasokker er strikket i tynt garn og brukes rett på foten...
Read More
5 replies on “Hvordan lage og sy skråhjørner”
  1. says: Tove Fevang

   Hei Marianne!
   Takk for hyggelig tilbakemelding. Ha en god helg!
   Hilsen Tove

Comments are closed.