Helene-sokkeoppskrift

Helene-sokkene har jeg strikket i garnet Meadow et tynt garn og brukes rett på foten uten andre sokker under. Perfekte til vår- sommer- og høstskoene eller joggeskoene. Helene sokkeoppskriften passer til dameføtter (sko str. 36 – 41,5) og er strikket med et enkelt hullstrikkmønster. Sokkene er lagt opp med Italiensk opplegg, det gjør også at jeg kan begynne å strikke vrangborden rett etter opplegget og det ser ut som vrangborden kommer ingensteds ifra… er ikke det ganske flott.

Gå hit for å kjøpe og laste ned sokkeoppskriften i nettbutikken.

Helene sokkene er strikket i mitt favorittgarn Meadow fra The Fibre co. Det eksklusive Meadow garnet har en fantastisk blanding av 40 % ull, 25 % alpakka, 20 % silke, 15 % lin, det kommer i hesper på 100 g = ca. 498 m og du finner det i nettbutikken vår. Sokker i størrelse 38 veier bare 56 gram, så du vil få to par sokker ut av 100 g (hvis du strikker et par halvsokker av de siste 44 grammene). Sokkene er «formstrikket» til foten så disse kan en ha rett ned i både sko og joggesko. Derfor må også sokkene sitte tett til foten, noe disse sokkene gjør!

Helene sokkene er 2-i-1, for her får du to sokkeoppskrifter, både til hel- og halvsokker. Samtidig er det også to ulike hullstrikkmønstre med i oppskriften.

Sokkene er lagt opp med Italiensk opplegg (slik som alle mine sokkeoppkrifter har) grunnen til at jeg alltid velger denne typen opplegg er at det gir en superelastisk oppleggskant som ikke strammer og samtidig sitter godt på leggen uansett hvor smal eller kraftig den er.

Her finner du video om hvordan legge opp med Italiensk opplegg

Slik strikker du de to første pinnene etter Italiensk opplegg for enda mer elastisk kant

Sokkene strikkes med teknikken hæl uten kile og sitter godt både på dameføtter som er smale eller har høy vrist og bred fot. Oppskriften er laget slik at dette er ivaretatt.

I oppskriften finner du også en størrelse tabell fra 36 – 41,5. Slik kan du velge helt riktig fotlengde til dine mottaker av dine sokker eller om de er til deg selv.

TIPS! Jeg setter en maskemarkør i en nærliggende maske når jeg feller, da kan jeg lett telle hvor mange omganger det er siden sist jeg hadde en felling langs vristen og setter en ny maskemarkør for hver felling.

Da jeg for endel år siden trodde at min tid var over, når det gjaldt alt som strikkes på strømpepinner var over og ut, pga. senebetennelser i begge armer. Jeg klarte ikke å holde i strømpepinner lenger. Så fant jeg ut at jeg måtte prøve meg på Magic-loop og tro det eller ei, det gikk supert å strikke med den teknikken… Så i denne sokkeoppskriften får du ved siden av oppskriften også et lite «kurs» i hvordan strikke sokker med Magic-loop og ikke bare går det raskere å strikke på denne måten, men du kan også strikke begge sokkene på en gang. Hele oppskriften er skrevet slik at du strikker begge sokkene under ett. Vil du strikke en og en sokk på strømpepinner så er det heller ikke noe problem. Selv om jeg anbefaler deg å prøve deg på Magic-loop, selvom det kanskje litt uvant i starten. MEN skulle du komme ut for samme problemet som meg med senebetennelser, så er det godt å vite at det er mulig å strikke sokker, ermer, votter osv. uten strømpepinner. Så hvorfor ikke lære seg teknikken, før du må tenke nytt pga. helseutfordringer… mitt lille tips til deg. 

Hvis Magic-loop er ukjent så har vi også laget en video som viser deg hvordan du strikker med denne teknikken og begge sokken på samtidig.

Her finner du video om hvordan strikke magic-loop

Her kan du lese med om ChiaoGoo pinnene Disse pinnene er blitt mine og mange andres favoritt pinner på kort tid!

Hælen er strikket med min selvkomponerte «hæl uten kile» og sitter som støpt på foten. Jeg pleier ofte å kalle den “null gnagsår hæl”.

Hælene strikkes uten kile, mens fellingen og økningen igjen gir den perfekte hælen som sitter tett på foten og det blir ingen gnisninger i skoen, slik sokker som sitter løst om foten gjør (null gnagsår).
Geir og jeg har også laget en video som lærer deg å strikke denne type hæl. Klikk på bilde under eller linken, så kommer du til videoen.

Her finner du video om hvordan strikke hæl uten kile

Sokkenes tåfelling avsluttes med å maske sammen de siste maskene på tåen, slik får du en riktig passform til foten.

Vi har også laget en video med hvordan det maskes sammen, denne videoen er i to varianter en som viser sammenmaskingen med høyre hånd og en som viser samme teknikken med venstre hånd (selv er jeg kjevhendt og savner ofte hvordan jeg skal gjøre ting med venstre).

Her finner du video om hvordan maske sammen med høyre hånd

Her finner du video om hvordan maske sammen med venstre hånd

Litt generell info om oppskriften:

STØRRELSE:
Dame skostørrelse ca. 36-41,5

MATERIALER:
Meadow (40 % ull, 25 % alpakka, 20 % silke, 15 % lin) 100 g = ca. 498 m

Sorrel f. nr. MD350Z: 100 g
eller
Queen Anne´s lace f. nr. MD150: 100 g
eller
Bedstraw f. nr. MD230: 100 g

Sokkene veier 57 gram og halvsokkene 40 gram i str. 38

PINNER:
Lang rundpinne 100 cm fra ChiaoGoo til Magic-Loop nr. 2

TILBEHØR:
10 maskemarkører

STRIKKEFASTHET: 
Meadow fra The Fibre co, ca. 33-34 m glattstrikk på p nr. 2 = 10 cm 

Fargene på sokkene sett fra venstre Sorrel, Bedstraw Queen Anne´s lace og Sorrel.
NB! De to sokkeparene i fargen Sorrel er strikket ut av et og samme hespe på 100 g.

Helene sokkeoppskrift kr. 85,-

Du får en e-post med en 12 siders pdf med sokkeoppskriften Helene, inkludert trinn for trinn hvordan du kan strikke to sokker på en gang med Magic-loop. I oppskriften er det også 4 ulike videoer som forklarer mange av strikketeknikkene. inkludert trinn-for-trinn video med Italiensk opplegg (der vrangborden ser ut som den kommer ingensteds fra i oppleggskanten).

Klikk her for å kjøpe og laste ned Helene sokkeoppskriften i nettbutikken her.

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
VEVSTRIKK pannebånd og pulsvarmere – oppskrift
Vevstrikk teknikken er blitt en av mine favoritter å strikke denne vinteren....
Read More
0 replies on “Helene-sokkeoppskrift”