Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 17.-24. juni 2023

 Velkommen til en unik reise vest i havet
8 dager spekket med innhold! 

Shetland er utrolig spennende for dem som er interesserte i håndverk, kultur, historie og strikk. Øyriket hører til Storbritannia, men ligger bare en god times flytur fra Bergen og har spennende tradisjoner. Fram til 1469 lå øyene under Norgesveldet, og het den gang Hjaltland. det bærer flere navn fremdeles preg av, som Sandness og Lerwick. 

Vi skal delta på workshop med Elizabeth Johnston og Kathleen Anderson, hvor også Tove Fevang bidrar. Vi skal lære mer om tradisjonsstrikken som Shetland først og fremst er kjent for, fair isle og hullstrikk. 

Jarlshof, hvor man antar at de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden, ligger ytterst på hovedøya, Mainland. Her finner man rester etter hus fra norrøn tid, vikingtiden og middelalderen. På denne utflukten legger vi turen innom Hoswick (tidlligere tiders Husvik) og skal besøke håndverkssenteret med lokal design. 

Shetland har også sin historie fra 2. verdenskrig og her på øyene kommer man ikke utenom historien om nordmannen Leif Larsen. Han var den mest kjente av Shetlandsgjengen, den høyest dekorerte allierte soldat under 2. verdenskrig, han ble tildelt Korset med sverd. Vi får høre historien om Leif Larsen og bragdene gjengen utførte når vi besøker Scalloway. 

På denne turen skal vi også til øya Burra hvor vi finner Wendy som lager bamser i Fair Isle etter gamle gensere. Vi legger også turen innom Shetland sølvsmie og får et lite innblikk i lokalt håndverk. Dessuten skal vi til Unst, den nordligste øya, kjent for sine tradisjoner innen hullstrikk. Det sies at man strikket sjal med så tynn tråd at man kunne dra hele plagget gjennom en giftering. Noen lokale damer kommer til museet for å vise oss hvordan de utfører tradisjonell strikk. Unst er en øy med utrolig vakker natur og den som har lyst kan rusle litt ut i naturen. 

Wendy lager bamser av utslitte Fair isle gensere og jakker. Hennes bamser finnes nå over hele verden. Har du en gammel genser så lager hun også en for deg.

Vi skal en av dagene besøke Shetland tekstilmuseum og ta en nærmere titt på arbeidene de har der. Fair Isle og hullstrikk er selve spesialitetene, men her finner vi også tepper og mye mer. I tillegg tar også turen innom Shetland Museum & Archive som i tillegg til håndverk også viser fram tidligere tiders dagligliv, fornminner, industri og historie. 

Og selvsagt skal vi besøke garnbutikken Jamieson & Smith, samt Jamieson Shetland strikkebutikk like ved vårt hotell. Det er ingen ende på utvalg, tips, oppskrifter og ferdig strikk. Her er det muligheter for å slå seg skikkelig løs! Fair Isle strikk er en teknikk med hyppige skift av farger, da er det veldig kjekt med 25 grams nøster. 

Reisen har Bergen som utgangspunkt, men vi bistår gjerne med fly til og fra Bergen for dem som vil. 

PROGRAM

Dag 1

Flyavgang med Logan Air direkte fra Bergen til Shetland/Lerwick kl 1240. For dem som trenger fly fra andre steder i landet, be oss om pris. Vi finner rimeligste alternativ på forespørsel. 

Ankomst Lerwick kl 1250. Transport til vårt hotell i sentrum, Grand Hotel Lerwick 3 *** 

Vi starter den første ettermiddagen med å besøke Jamieson of Shetland garnutsalg som ligger sentralt. I tillegg til mye garn kan du kjøpe tilbehør og mønstre. Utvalget i farger er stort, og du kan også få kjøpt med grunnleggende mønster i Fair Isle for å nevne noe. Butikken har også et stort utvalg ferdig strikk. 

Litt tid på egenhånd i sentrum før vi spiser middag sammen om kvelden ved vårt hotell. 

Dag 2 

Etter frokost starter vi på et kurs / workshop i Fair Isle-teknikken. I tillegg vil du få ideer og innspill til hva du kan strikke i denne flotte strikkemåten. Hyppig garnbytte kjennetegner Fair Isle, som gjør at det tar tid å strikke. Så blir også resultatet utrolig flott. Kurset varer i 5 timer, dette foregår på vårt hotell. Vår kursleder er Elizabeth Johnston. Hun er bl a involvert i Shetland Wool Week som foregår i september hvert år. Lunsj inkl, ettermiddagen fri. Felles middag om kvelden. 

Dag 3

Denne dagen drar vi ut på heldagstur med vår lokale guide Margareth Anderson. Vi starter med en stopp i Hoswick (fra norske Husvik) og besøker et lokalt designsenter. Det blir også litt tid til å rusle i området rundt dette lille og hyggelige stedet. 

Vi setter kursen mot Jarlshof, øyrikets mest kjente attraksjon. Stedet ligger helt sør på hovedøya Mainland og det var med stor sannsynlighet i dette området de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden. Her finner vi rester av bosettinger fra bronsealder og jernalder, og fra 900-tallet opp til senmiddelalder var området bosetting for vikinger og deres etterfølgere. Her er det funnet rester etter fiskeutstyr og vevearbeider fra flere århundrer tilbake. Opprinnelig navn på Jarlshof var Sumbugh, som kom fra norrønske borg. Det var under en storm i 1897 at stedet ble åpenbart etter at frådende hav hadde skylt bort sand og grunn. Lunsj inkludert. 

Ettermiddagen fri og felles middag på vårt hotell. 

Jamiesons of Shetland er en godtbutikk for en hver strikker, og den ligger «vegg i vegg» med hotellet vårt i Lerwick.

Dag 4

Etter tidlig frokost setter vi kursen mot heldagstur til øyrikets nordligste øy, Unst. Det blir to korte fergeturer for å komme dit. Vårt første stopp blir på Unst Heritage Center hvor vi får innblikk i lokale strikketradisjoner, og vi får se noen prakteksemplarer av arbeider i hullstrikk. Vi vil også få 

demonstrert teknikken fra lokale kvinner som vil være på museet denne dagen. Bygget som huser senteret er i seg interessant da det i 117 år var stedets skole, fram til 1997. 

Lunsj er medbrakt lunsjpakke fra vårt hotell. Vi gjør en liten runde på øya og skal bl a se kopi av vikinghus og vikingskip. Tilbake til Lerwick om ettermiddag og middag om kvelden. 

Dag 5

Ny dag med kurs/workshop. Etter besøket på Unst skal vi fordype oss i den vakre teknikken som Shetland er så kjent for; Lace Knit. Altså hullstrikk. Det kan se vanskelig ut, men vi skal konsentrere oss om et enkelt arbeid. Vår leder av denne workshopen er Kathleen Anderson som fikk det ærefulle oppdraget å strikke Shetlands offisielle fødselsgave til Prins George av Storbritannia (Williams eldste sønn, født i 2013). Økten varer i ca 5 timer inkl pause(r). Lunsj på egenhånd.
Middag om kvelden.

Kathleen Anderson er vår kursholder i Shetland lace. Hun har bl.a. strikket dåpsteppe til Prince William av Englend til hans dåp.

Dag 6

Ut på tur igjen! 

Vi starter med historien om Leif Larsen – også kjent som Shetland-Larsen – og Shetlandkompaniets bragder under 2. verdenskrig. Mens turen med buss går til Scalloway får vi et innblikk i Shetlands betydning for å hjelpe mennesker på flukt fra krigen. Leif Larsen krysset Nordsjøen hele 52 ganger med flyktninger, våpen og agenter. Han spilte selv hovedrollen i filmen Shetlandsgjengen fra 1954. 

Leif Larsen ble født i Bergen i 1906 og døde i 1990. 

Vi kjører over til Burra Bears hvor vi besøker Wendy, kjent for å lage kosebamser av gamle gensere. Vi stopper også hos en lokal sølvsmed. Lunsj underveis. Etter turen kan de som ønsker sitte på med bussen til Shetland Textile museum sammen med Tove og se på samlingen av strikk fra 1950-tallet og fram til vår tid. 

Ettermiddagen fri i Lerwick og middag på egenhånd denne kvelden. 

Dag 7 

Formiddagen fri og lunsj på egenhånd. Vi samles kl 1330 for sammen å gå til Shetland Museum & Archive, et flott museum som viser tradisjonsstrikk fra tidligere tider og fram til i dag. 

Lunsj på egenhånd og tid for siste innkjøp og/eller rusletur i byen. 

Det er siste dagen vår på Shetlandsøyene for denne gang og vi møtes til avskjedsmiddag om kvelden. 

Dag 8

Flyet vårt direkte til Bergen går kl 0955, det betyr avreise fra hotellet vårt 0730. 

Kl 1205 lander vi i Bergen. Skal du med fly videre til Oslo eller andre steder gir vi deg pris på forespørsel. 

Pris pr person i dobbeltrom kr 26.900 

Inkluderer 

 • Flyreise t/r Bergen-Shetland med Logan Air (direkte) 
 • Flyskatter 
 • Opphold på Grand Hotel Lerwick 3*** i 7 netter inkl frokost 
 • Måltider jmfr program (7 frokost, 6 middag, 4 lunsj) 
 • Transport t/r flyplass Shetland hotell 
 • Utflukter med buss og guide som i program inkl fergebilletter til Unst 
 • Workshops dag 2 og 5 jmfr program 
 • Inngang til museer og attraksjoner jmfr program, inkl Jarlshof 
 • Reiseleder fra Explore Travel Tove Fevang 

Frivillig tillegg 

 • Enkeltrom kr 5.500 

Drikke er ikke inkl til måltider 

Depositum på kr 6.000 pr person faktureres ved påmelding. 

Forbehold om evt prisøkninger vi ikke har herredømme over, som f ex valutaendringer og flyskatter. 

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise. 

Flyreiser t/r Bergen fra Oslo eller andre steder på forespørsel. Vi søker rimeligste alternativ. 

Max antall deltakere er 20 personer, minimum er 10. 

Avbestillingsregler 

 • Etter betalt depositum tilkommer et adm.gebyr på kr 1500 ved avbestilling 
 • Ved avbestilling 65-41 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring 
 • Ved avbestilling 40-0 dager før avreise må 100 % av reisen søkes refundert fra kundens forsikring 
Sølvsmeder vi besøker på Burra lager verdens nydelige sølvknapper

Last ned progammet for Shetlandsturen her


Håper du har lyst å bli med meg på 8 opplevelsesrike dager på Shetland i juni 2023

Jeg gleder meg stort til denne turen og nok en gang komme tilbake til Shetland,

hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Cathrine damelue i Fair Isle strikk
Fair Isle strikk kjennetegnes ved deres fargerike mønstre, primært i jordfarger fra...
Read More
0 replies on “Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 17.-24. juni 2023”