Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt

Votter er i skuddet igjen som aldri før, på oppfording er mønsteret her på nytt. Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt går aldri av moten. Mønsteret ble første gang publisert i Familien i vinteren 2012. Med i kofferten på cruise i Karibien høsten 2010, hadde jeg med en gammel utslitt og hullete vott som mor til svigermor strikket til henne på 1920-tallet…  her ble votten redesignet og strikket opp igjen. Pannebåndet er laget etter hovedmotivet på votten.

Votter og hodeband_DSC8003

På jakt etter en flott modell for votter og pannebånd. Jeg lette rundt og spurte om noen kjente til en god modell. Inntil jeg kom på at kanskje jeg hadde modellen i min aller nærmeste familie. En liten telefon og vips var modellen i «boks» og hvem er hun, jo min niese Annette Fevang Olsen. Proff som få, uten å ha gjort slike oppdrag før. Bildet er tatt på Borre Golfbane en sen høstdag i 2011. Under her finner du mønsteret…

 

Rekonstruksjon og design, oppskrifter og modeller: TOVE FEVANG www.tovefevang.no
Foto: GEIR ARNESEN www.geirarnesen.no

Størrelse: Dame

Votter: One size
Pannebånd: ca 54 cm omkrets

Materialer:
Votter: 
Dale garn Daletta (100 % ull)
Ubleket farge nr. 0020, 100 g
Rød farge nr. 4018, 50 g

Pannebånd:
Dale garn Daletta (100 % ull)
Ubleket farge nr. 0020, 50 g
Rød farge nr. 4018, 50 g

Pinner:
Votter, strømpe-pinner nr. 2 ½
Pannebånd, rund-pinne nr. 3

Strikkefasthet:
Lue, mønsterstrikk 30 masker på pinner nr .2 ½ = 10 cm
Pannebånd, mønsterstrikk 28 masker på pinner nr. 3 = 10 cm

Husk at strikkefastheten må holdes hvis resultatet skal bli vellykket.

Tips! Hvis mønsterstrikket strammer i forhold der du strikker med bare en farge, gå opp 1/2 nummer i pinnestørrelse når du strikker mønsteret!

 

tegnforklaring

 

 

Votter:
Legg opp 60 masker med ubleket på strømpe-pinner nr. 2 ½. Strikk rundt 2,5 cm glattstrikk. På neste omgang strikk hullbord slik, * 2 m rett sammen, 1 kast *, gjenta fra *–* ut omgangen (= brettekant). Fortsett med 1,5 cm glattstrikk.

hoyre vott

Strikk videre etter diagram høyrevott. Øk til tommel som vist på diagrammet (innrammet i sort). Sett de 13 maskene på en tråd til tommel. Legg opp 11 nye masker, over de 13 maskene på tråden. Fell som vist i diagrammet og strikk hele diagrammet ferdig. Klipp av trådene og trekk den ublekede tråden gjennom de resterende m.

hoyre tommel

Tommel: Ta opp maskene fra tråden og strikk opp 13 masker på motsatt side av maskene fra tråden og strikk opp 2 masker i hver side = 28 maskene. Strikk høyre tommel etter diagrammet. Fell som vist i diagrammet. Klipp av trådene og trekk den ublekede tråden gjennom de resterende maskene.

Strikk en vott til, etter diagram venstre vott og venstre tommel.

venstre vott

venstre tommel

Montering: Fest alle løse tråder. Brett inn brettekanten og sy den til på vrangen. Damp vottene lett.

Votter og hodeband_DSC8003-2

_DSC8243

Innsiden av votten og tommel


Pannebånd:

Legg opp 150 masker med rødt på rund-pinne nr 3. Strikk rundt vrangbord 2 rett, 2 vrang, 4 cm. Skift til ubleket og fortsett med 1 cm i glattstrikk. På neste omgang strikk hullbord slik, * 2 m rett sammen, 1 kast *, gjenta fra *–* ut omgangen (= brettekant). Strikk 3 omganger glattstrikk med ubleket, forsett videre etter diagram pannebånd. Når diagrammet er ferdig. Strikk 3 omgang glattstrikk i ubleket. Strikk hullbord igjen slik, * 2 m rett sammen, 1 kast *, gjenta fra *–* ut omgangen (= brettekant). Fortsett med 1,5 cm glattstrikk. Skift til rødt og strikk 2 rett, 2 vrang, 4 cm. Fell løst av med rett og vrang masker.

panneband

Montering:
Fest alle løse tråder. Brett inn mot vrangen langs brettekantene og sy sammen opplegg- og fellekant med madrassting. Damp arbeidet lett om nødvendig.

Votter og hodeband_DSC8003-3

Lykke til og del gjerne bilder av det du har strikket med meg på Instagram #tovefevang #tovefevangdesign

Meld deg på mitt nyhetsbrevet her! I retur får du dette gratismønsteret på patentstrikket kjøkkensett rett inn i mailboksen din! Settet består av stort og lite kjøkkenhåndkle, oppvaskkluter og grytekluter alt strikket i bomull.

Meld deg på nyhetsbrev

* indicates required

Hilsen Tove

Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
MOR & FAR sokkeoppskrift
Ingenting varmer bedre en «hjemmestrikkede» sokker både på føttene og i hjertet...
Read More
6 replies on “Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt”
 1. says: Vibbedille

  Ahaaa SÅ lekkert! Regner med at eg også kan strikket
  disse i Røros Ull? Syns det er så herlig i votter 😉

  Tusen takk for oppskriften 😉

  Ha en strålende dag og herlig helg 😉

  Klem Vibbedille 😉

  1. says: Tove Fevang

   Hei hei!
   Ja, mønsteret kan strikkes i hvilket som helst garn som passer til strikkefastheten og pinnenr. Passer ikke dette så blir jo bare vottene enten større eller mindre… de vil være helt nydelige også i et alpakkagarn eller en annen super blanding er alpakka og silke…
   Lykke til med vottene dine!

   Hilsen Tove

 2. says: bodil

  For eit nydeleg sett, og lekkert mønster 🙂 Kjekt å høyra historien bak mønsteret. Har det nok i eit Familien, men det hadde eg gløymt. Ha ein fin dag 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei Bodil!

   Tusen takk og ja disse mønstrene har nok vandret rundt omkring i landet og også utenfor for den saks skyld!

   Hilsen Tove

 3. says: Mette gundersen

  Jeg holder på å strikke vottene og blir i godt humør når jeg ser hvor fine de blir!!!
  Takk for oppskrift.:)

Comments are closed.