Else-Marie babyteppe gratis oppskrift til “Verdens prematurdag” 2020

I Norge fødes det ca. 5 000 premature barn hvert år. På verdensbasis blir 1 av 10 barn født før tiden, og 17. november markeres Verdens Prematurdag for 11. året på rad i Norge. Dagen feires over hele verden. For meg er dette er viktig dag å markere, ikke alle er like heldige som vår familie. Vi har tvillingbarnebarn som kom til verden før termin og fikk verdens beste omsorg av mor, far og norsk helsevesen. Bare det å bli født i Norge er å vinne i Lotto!
Mitt lille bidrag til denne dagen i år også, er et prematurteppe for 5. året på rad med oppskrift til deg som har lyst å strikke. Teppet er strikket i lilla som er prematurfargen. Teppet er laget så enkelt at du som kanskje ikke er så dreven strikker også skal kunne strikke det!
Årets teppe er dedikert til en av de flotte sykepleierne som jobber på Nyfødtintensiven på Rikshospitalet. Else-Marie Gundesø har jobbet der hele sin yrkesaktivekarriere som til nå er 28 år (de siste 17 årene som nattvakt). Hun er en fantastisk representant for alle de som passer på små nyfødte med små og store utfordringer døgnet rundt.

Mønsteret er lett å huske, da rapporten består 6 av masker i bredden og 6 pinner i høyden. Her er teppet fremdeles ublokket.


DESIGN og OPPSKRIFT: Tove Fevang www.tovefevang.no
FOTO: 
Geir Arnesen www.geirarnesen.no
copyright: Tove Fevang og Geir Arnesen, oppskriften er kun til privat bruk og kan ikke mangfoldiggjøres. Tips heller dine venner om hvor de finner oppskriften. Tusen takk!

STØRRELSE:
Ferdig blokket ca. 60 x 60 cm (ublokket ca.55 x 55 cm)

MATERIALER:
Merino, Knitting for Olive (100 % merinoull) 50 g = 250 m
Farge Støvet Viol, 150 g

Mer informasjon om garnet finner du her www.knittingforolive.dk
(på nettsiden deres finner du en oversikt over hvilke butikker som selger garnet i Norge)

Ønsker du å strikke teppet større, da strikker du bare første delen lenger enn det som står oppgitt i oppskriften, husk kun å starte med hjørnene på riktig pinne nr i forhold til teksten og når du så skal ha teppet lenger gjør du tilsvarende for det som står forklart til 2. hjørne…

PINNER: Nr. 3

STRIKKEFASTHET: 26masker mønster lett strukket med pinner nr. 3 = 10 cm
Husk at strikkefastheten må overholdes for et godt resultat. Strikkere du løsere en oppgitt strikkefasthet gå ned ¼ eller ½ pinnenummer, strikker du fastere så gå opp ¼ eller ½ pinnenummer.

KANTMASKER:
Første maske og siste maske på pinnen, strikkes rett.

Mønsterrapport: 6 masker i bredden og 6 pinner i høyden.

Teppet er strikket frem og tilbake fra hjørne til hjørne (kvadratisk).

TIPS! Hvis du er ukjent med å strikke fra hjørne så ta en titt på denne oppskriften og trinnbilder fra nettsiden min www.tovefevang.no følg link til lilla klut https://www.tovefevang.no/2014/07/27/strikket-lilla-klut-oppskrift-nr-6/

FREMGANGSMÅTE:
Legg 4 masker på pinner nr. 3
1. pinne (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske (se forklaring over).
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske, = 4 masker på pinnen.
3. pinne: (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), hent opp tråden mellom kantmaske og neste maske og strikk den vridd vrang, 1 rett, 1 vrang, hent opp tråden mellom kantmaske og neste maske og strikk den vridd rett, avslutt med 1 kantmaske (se forklaring over).
4. pinne (vrangen): 1 kantmaske, *1 rett, 1 vrang*, gjenta fra *–*, avslutt med 1 kantmaske, = 6 masker på pinnen.
5. pinne: (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), hent opp tråden mellom kantmaske og neste maske og strikk den vridd rett, *1 vrang, 1 rett *, gjenta fra *–*, hent opp tråden mellom kantmaske og neste maske og strikk den vridd vrang, avslutt med 1 kantmaske (se forklaring over).
6. pinne (vrangen): 1 kantmaske, *1 vrang ,1 rett *, gjenta fra *–*, avslutt med 1 kantmaske, = 8 masker på pinnen.
7. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
8. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang ,1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 9 masker på pinnen.
9. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
10. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 11 masker på pinnen.
11. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 3 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
12. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 3 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 13 masker på pinnen.
13. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
14. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 5 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 15 masker på pinnen.
15. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 7 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
16. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 7 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 17 masker på pinnen.
17. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 9 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
18. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 9 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 19 masker på pinnen.
19. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 r sammen, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
20. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 11 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 21 masker på pinnen.
21. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 r sammen, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
22. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 13 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 23 masker på pinnen.
23. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 15 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
24. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 15 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 25 masker på pinnen.
25. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 r sammen, 1 kast, 3 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 r sammen, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
26. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 27 masker på pinnen.
27. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
28. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 29 masker på pinnen.
29. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, alle masker rett strikk alle masker rett frem til det gjenstår 4 m på pinnen, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
30. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 31 masker på pinnen

Mønsterrapport i høyden starter her:
31. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 4 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, avslutt pinnen med 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
32. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 33 masker på pinnen.
33. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 5 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, avslutt pinnen med 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over, 2 rett sammen, 1 kast, 5 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 kantmaske.
34. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 35 masker på pinnen.
35. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, strikk alle masker rett frem til det gjenstår 4 m på pinnen, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
36. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 37 masker på pinnen.
Gjenta 31. – 36. pinne (=1 rapport i høyden) gjennom hele arbeidet, frem til hjørne. For hver oddetallspinne øker maskeantallet med 2 masker.

Når siden måler ca. 55 cm (ustrukket) avsluttes siste rapport med 36. pinne, før hjørnet.
PS! Vil du å lage et større teppe så strikkes flere rapporter til ønsket lengde, men avslutt siste rapport med 36. pinne.

Siste pinne på retten før hjørnet strikkes slik: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 4 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, avslutt pinnen med 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 4 rett, 1 kast, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
Siste pinne på vrangen før hjørnet strikkes slik: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
Hjørne pinne retten: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 kast, 2 rett sammen, 3 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, avslutt pinnen med 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett, 2 rett sammen, 1 kast,1 vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 kantmaske.
Hjørne pinne vrangen: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
1. pinne etter hjørne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, strikk alle masker rett frem til det gjenstår 7 masker på pinnen, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
2. pinne etter hjørne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.

Mønsterrapport i høyden starter her:
3. pinne (retten): 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 4 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 r sm, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, når 8 masker gjenstår, avslutt pinnen med 1 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, 1 kantmaske.
4. pinne (vrangen): 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avs­­lutt med 1 kantmaske 
5. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen,1 kast, 2 vridd rett sammen, 3 rett, * 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett *, gjenta fra *–*, når 7 masker gjenstår, avslutt pinnen med 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, 1 kantmaske.
6. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
7. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, deretterstrikk alle masker rett frem til det gjenstår 7 m på pinnen, avslutt pinnen slik: 2 rett sammen, 1 kast, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, 1 kantmaske.
8. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske

Gjenta 3. – 8. pinne (=1 rapport i høyden) gjennom hele arbeidet, frem til det gjenstår 25 masker på pinnen.

For hver oddetallspinne som strikkes blir det 2 mindre masker på pinnen.

Siste del på teppet = 25 masker igjen på pinnen (skulle du ha en maske mer eller mindre, så juster det til 25 masker).
1. pinne (retten): 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 4 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett, når 8 masker gjenstår, avslutt pinnen med 1 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske. 
3. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 3 rett, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over 2 rett sammen, 1 kast, 3 rett, når 7 masker gjenstår, avslutt pinnen med 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
4. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
5. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, strikk alle masker rett til det gjenstår 7 m avslutt med pinnen med 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
6. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
7. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 5 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
8. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
9. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 3 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 rett sammen, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
10. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang frem til kanten som starter med siste kastet på pinnen, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
11. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, 1 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
12. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 3 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
13. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over, 1 kast, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
14. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
15. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 2 rett sammen, 1 kast, 1 maske løs av, 2 rett sammen, trekk den løse masken over, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
16. pinne: 1 kantmaske, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske.
17 pinne: 1 kantmaske, 2 vrang sammen, 1 rett, 1 vrang, 2 vrang sammen, 2 rett sammen, avslutt med 1 kantmaske.
18. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
19. pinne: 1 kantmaske, 2 vrang sammen, 2 rett sammen, avslutt med 1 kantmaske.
20. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 vrang, avslutt med 1 kantmaske.
21. pinne (siste pinne): Strikk 2 masker rett sammen, strikk 2 masker rett sammen, trekk første maske over den siste masken. Klipp av tråden og trekk tråden ut av masken.

MONTERING: Fest alle løse tråder.
PS! Renklipp først festetrådene, når teppet er blokket og tørt. Da vil ikke trådene har like lett for å skli opp en maske eller to.

Blokket teppe, teppet blokkes / strekkes opp med vaiere på en blokkematte når det vasket og fremdeles vått, la det ligge det ligge oppstrukket til det er helt tørt og gjerne natten over.

TIPS! På nettsiden min www.tovefevang.no finner du en video som viser hvordan man blokker opp et teppe. Følg denne linken, så finner du videoen: https://www.tovefevang.no/2017/11/18/instruksjonsvideo-blokkingoppstrekking-av-strikk-tepper/

Detalj av mønsteret. Teppet har et lite hullstrikk mønster, noe som betyr luftig og varmt på samme tid.

Amandaprosjektet kort fortalt er et prosjekt som snart er inn i sitt 11.ende år. Oppkalt etter Amanda som var syk terminfødt og som levde mesteparten av sine 11 dager på Rikshospitalet. Hennes foreldre ønsket å si takk for god omsorg og pleie på Rikshospitalet den korte tiden hun levde. Det ble gjort med å levere tepper strikket i ull, som de hadde skjønt var veldig nyttig for å holde syke små barn og premature varme, slik at de kunne bruke energien si på å vokse å bli friske. Slik var den spede starten på noe som skulle bli til et landsomfattende prosjekt og i dag leverer Amandaprosjektet strikk til alle nyfødtintensiver over hele landet. Bare Nyfødtintensiven med sine 24 sengeplasser på Rikshospitalet alene har et forbruk på over 1000 tepper i året. Noe som Amandaprosjektet klarer å levere med en fantastisk innsats av kvinner over hele landet som strikker og sender tepper til de ulike kontaktpersonene. Alle tepper leveres anonymt via Amandaprosjektet som en gave til hvert barn som får teppe, lue, votter og sokker, alt ettersom hva behovet er til den enkelte lille pasient.
Vil du lese mer om Amandaprosjektet så finner du det her: www.amandaprosjektet.no

I 2018 var Geir og jeg i Peru på Vedens prematurdag og der ble dagen markert med et stort banner på et torg i Lima.

Ønsker du å gi teppe til en nyfødtintensivavdeling på et sykehus i nærheten av deg. Du finner på Amandaprosjektets hjemmeside navn på kontaktpersoner til alle landets sykehus med nyfødtintensivavdelinger og de vil kunne hjelpe deg og formidle teppet ditt til rett sted.

Lykke til!

Hilsen Tove 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 17.-24. juni 2023
 Velkommen til en unik reise vest i havet8 dager spekket med innhold! ...
Read More
0 replies on “Else-Marie babyteppe gratis oppskrift til “Verdens prematurdag” 2020”