Resultat av vottedugnad til Amandaprosjektet Rikshospitalet

IMG_0504

 For 3 uker siden la jeg ut denne etterlysningen!
«Rikshospitalets barneintensivavdeling trenger votter i størrelse 0–3 måneder. Vil du være med å hjelpe til, så finner du oppskrift til to ulike vottepar her! Begge parene er strikket på pinner nr. 3 1/2 så dette er noe alle kan rekke på noen få timer.»

Resultatet av etterlysningen har vært helt enorm. Det har strømmet inn med votter og noen tepper, luer og sokker også. Min postkasse har nesten rent over noen dager og da må jeg jo også si at vi er innhavere av en over gjennomsnittet stor postkasse…

IMG_0475
… da er det godt å ha en mann som gjerne leker postmann…

 

IMG_0476

Alt dette ble levert fra Amandaporsjektet til Rikshospitalets to avdelinger for to uker siden, posen på toppen er bare votter! Kvelden før, fikk Geir og jeg hjelp av vår gode nabo Hanne til å måle og pakke tepper!Fra både nyfødt- og barneintensiven forteller sykepleierne hvor mye dette betyr for både de små og også ikke minst foreldrene. De ber om at vi overbringer et stort TUSEN TAKK til alle dere som strikker og strikker, slik at babyene holder seg varme og kan bruke kreftene sine til å vokse og bli friske! Dere gjør en innsats som har stor betydning for så mange små!

 

IMG_0490

Totalt er det kommet inn utrolige 417 par votter i løpet av de siste 3 ukene, de fleste har jeg funnet i min postkasse. Mens noen er blitt levert på døren. For to uker siden strikket vi også votter på Egon Byporten, hvor damer som strikker til Amandaprosjektet møtes på kvelden hver 14. dag på Egon Byporten i Oslo. Har du lyst til å være med å strikke sammen med oss der, så er det bare å ta med strikketøyet å stikke innom. Det finnes alltid en ledig stol…

Med dette resultatet så kan vi nok avblåse vottedugnaden, men det er dermed ikke sagt at det ikke trengs annet strikk til de for tidlig fødte og nyfødt syke! Akkurat nå ønsker Rikshospitalet seg luer og sokker… du finner oppskrift til begge deler litt lenger ned i saken.
Amnadaprosjektet leverer strikk til alle landets nyfødtintensivavdelinger. Hvert sykehus har en FB-gruppe i Amandaprosjektets regi og egen kontaktperson til sykehuset. I tilegg er det en FB-hovedgruppe for Amandaprosjektet, og nettsiden finner du her Amandaprosjektet.no

Har du lyst til å fortsette å bidra til prosjektet så ønsker de seg på Riksen nå som sagt luer og sokker!
Ribbestrikkede luer er veldig praktisk til de små, de vokser med babyen og med en god oppbrett så holder luen enda lenger… Når hodet har fylt ut hele luen så er det mye å gå på ved å brette ned deler av eller helen oppbretten.
Spiralsokker er også superpraktisk her, de kan starte som strømper, degraderes til knestrømper og til slutt bli sokker. Spiralsokker er uten hel og fot, dermed så de lette å bruke over tid.

_DSC2465 copy

Luer med og uten åpning i toppen og spiralsokker

Design og foto: Tove Fevang

Størrelse:
Lue: 15 (17) 21 cm ustrukket og 32 (34) 41 cm strukket

Materialer:
Babysilk (80 % babyalpakka, 20% silke), offwhite f. nr. 301 50 g og lys blå f. nr. 313 eller beige f. nr. 324 50 g

Pinner: Strømpe-p nr. 3 ½.

Strikkefasthet: 24 m glattstrikk på p nr 3 ½ = 10 cm i bredden.

Kontroller strikkefastheten nøye! Bytt ev til tykkere eller tynnere pinner.

Forkortelser: m = maske(r), r = rett, vr = vrang, strikk = strikk(es), sm = sammen, omg = omgang, beg = begynn(else), arb = arbeidet, ggr = ganger.

Lue:
Legg opp med beige eller lys blå 65 (75) 95 m på strømpe-p nr. 3,5 og strikk rundt 8 (8 1/2) 9 ½ cm vr-bordstrikk 3 r, 2 vr, skift til offwhite og fortsett vr-bord strikk til arb måler 14 (15) 18 cm. Fell i toppen av luen, strikk * 1 r, 2 r sm, 2 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 3 omg 2 r, 2 vr. Neste felle omg: Strikk * 2 r, 2 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 2 omg * 2 r, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Neste omg strikk * 2 r sm, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Siste omg strikk 2 r sm hele omg ut. Klipp av tråden og trekk igjennom se resterende m.
Montering: Fest alle løse tråder og press lett. Brett opp dobbel oppbrett.

Lue med åpning i toppen:
Legg opp med beige eller lys blå 65 (75) m på strømpe-p nr. 3,5 og strikk rundt 8 (8 1/2) 9 ½ cm vr-bordstrikk 3 r, 2 vr, skift til offwhite og fortsett vr-bord strikk til arb måler 14 (15) 18 cm. Strikk hullrad slik, * 1 r, 2 r sm, 1 kast, 2 vr sm, 1 kast *, gjenta fra *–* omg ut. Neste omg strikk r over r vr over vr, kastene strikkes henholdsvis r eller vr, slik at det blir vr-bordstrikk igjen. Strikk 2 omg r over r, vr over vr. Fell i toppen av luen, strikk * 1 r, 2 r sm, 2 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 3 omg 2 r, 2 vr. Neste felle omg: Strikk * 2 r, 2 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. omg ut. Strikk 2 omg * 2 r, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Neste omg strikk * 2 r sm, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Siste omg strikk 2 r sm hele omg ut. Fell av alle masker.
Montering: Fest alle løse tråder og press lett. Brett opp dobbel oppbrett. Tvinn en snor og træ den gjennom hullraden.

Spiralsokker:
Sokken strikkes rundt i spiralmønster som et skaft og uten hæl. Det elastiske spiralmønsteret gjør at sokken allikevel føyer seg etter benet og foten.

Legg opp 32 (36) 44 m fordelt på 3 p på p nr. 3,5. Strikk 3 cm vr-bord 2 r, 2 vr. Fortsett i spiralmønster slik: 1., 2., 3. og 4. omg: Strikk * 2 r, 2 vr *, gjenta fra *-* ut omg. 5., 6., 7. og 8. omg: 1 vr, * 2 r, 2 vr * gjenta fra *–* ut omg, avslutt med 1 vr. 9. (13.) omg: Strikk eventuelt hullrad slik, 2 r sm, 1 kast på denne omg. 10., 11. og 12. omg: * 2 vr, 2 r * gjenta fra *–* ut omg. 13., 14, 15. og 16. omg: 1 r, * 2 vr, 2 r * gjenta fra *–* ut omg. avslutt med 1 r. Gjenta 1.- 16. omg til arb måler 15 (16) 19 cm eller ønsket lengde. Når arb måler ca. 15 (16) 19 cm eller ønsket lengde, fortsett arb i glattstrikk og med tåfelling: 1. omg: Strikk * 2 r sm, 6 r, * gjenta fra *–* ut omg. 2. omg: Ingen felling. 3. omg: Strikk * 2 r sm, 2 r *, gjenta fra *–* ut omg. 4. omg: Ingen felling. 5. omg: Strikk * 2 r sm, 2 r *, gjenta fra *–* ut omg. 6. omg: Ingen felling. 7. omg: Strikk 2 r sm, hele omg ut. 8. omg: Klipp av garnet. Strikk sm 2 og 2 m, og trekk tråden igjennom.
Montering: Fest alle løse tråder. Tvinn to snorer og træ dem gjennom hullradene.

IMG_0257

Vil du bidra med luer og sokker, så kan du sende ferdig strikk til:

Tove Fevang
Leanglia 78
1387 Asker

Har du til til å vaske lue og sokker i uparfymert Milo, så setter jeg ekstra stor pris på det. Men har du ikke mulighet til det, så ikke la det hindre deg i å strikke. Da vasker jeg! Så vil alt bli levert videre til Rikshospitalets Nyfødt- og Barneintensiv så fort vi har fått inn strikk.

Vil du bruke annet garn enn det som står i oppskriften så er det også helt greit. Eneste kravet til garnet er at det består av minst 70 % ull og som er mykt, ikke loer og klør.

På forhånd tusen takk for alle bidrag på vegne av Amandaprosjektet
Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 3.-10. august 2024
Mange har spurt om det blir ny  Shetlands tur sommeren -24. Ja,...
Read More
One reply on “Resultat av vottedugnad til Amandaprosjektet Rikshospitalet”
  1. says: Inger Nielsen

    Har strikket mye etter dine oppskrifter og gitt til St Olavs hospital (mor&barn avd) her i Trondheim. Gode oppskrifter!
    Har du oppskrift på teppe til prematur/nyfødt?
    På en engelsk side om prematurstrikk sto det at en bør unngå hullmønster, for de bittesmå fingrene hekter seg fast i hullene. Har du hørt noe om det fra Rikshospitalet?

Comments are closed.