Valentinekort

QM-313

Lag et «Valentine´s day» kort til en du har kjær, alt du trenger er noen stoffrester og et A4 ark.

Valentine kort

Design, tekst og tegninger: Tove Fevang www.tovefevang.no
Modell: Rita Ekberg
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: ca. 22 x 15 cm

Materialer:
Rester av bomullstoff til hjerte og bakgrunn
En liten rest Vlisofix
En liten rest «Tear away»
Sysilke i egnet farge
1 stykk bøttepapir ark A4

Fremgangsmåte:
Start med å skjære alle delene til kortet.
Skjær 1 stykk rektangel 15 x 18 cm (6 x 7 inch) til bakgrunn. Se, Applikasjonsteknikk med vlisofix på symaskin for applikering av hjertet. Plasser hjertet midt på bakgrunnsstoffet og sy det på.
Brett bøttepapiret dobbelt til kort. Merk opp en lysåpning på 10 x 14 cm (4 x 5 ½ inch) midtstilt på kortet. Skjær ut den oppmerkede delen med en skalpell. Plasser hjertet i lysåpningen og lim det fast.

Mal hjerte

 

Applikasjonsteknikk med vlisofix på symaskin.
Vlisofix er et applikasjons papir, det har en lim side og en papir side. Tegn med blyant av den malen som du skal bruke på papir siden av Vlisofixen. NB! Husk å speilvende motivet (malen). Enkelte maler vil overlappe hverandre, tegn da til og med stiplet linje.
1. Grov klipp ut malen, legg lim siden ned på vrangen av applikasjonststoffet og stryk det fast.
2. Renklipp nå etter blyantlinjen.
3. Ta av papiret.
4. Applikasjons–film er et nyttig hjelpemiddel til applikering, særdeles når man har flere deler som skal danne et mønster eller motiv. Istedenfor å legge alle bitene i sammen på bakgrunnsstoffet og få de sammen til et motiv, bruker du applikasjons–filmen først og stryker hele motivet sammen. Legg mønsteret til hjertet under applikasjonsfilmen på strykebordet, mønsteret den vil synes igjennom filmen. Legg applikasjonsdelen på det stedet delen hører hjemme, legg på neste bit som overlapper den forrige og press for 3- 4 sek (ikke stryk med jernet frem og tilbake, bare sett strykejernet rett ned), de vil nå feste seg sammen.
5. Slik fortsetter du til hele motivet er strøket sammen.
6. Når hjertet er strøket sammen, la det avkjøles, limet på vlisofixen er der fremdeles.
7. Ta av motivet.
8. Plasser hjertet på bakgrunnsstoffet og stryk det fast.
En del symaskiner har i dag spesialsøm for tungesting (les instruksjonsboken til symaskinen). Still inn lengde og bredde på stingene slik at de passer til det som applikeres.* Bruk gjerne sysilke eller maskinquiltetråd til applikeringen, det vil gi en litt kraftigere søm. Bruk lik trådkvalitet på over- og undertråd, dette vil gi en penere søm. Bruk også lik farge på over og undertråd. Skulle undertråden mot formodning synes, vil fargen på undertråden skjule dette.
Legg ”tear away” under (dette er en tynn fiber, minner om vliselin men uten lim som gir stabilisering), bakgrunnsstoffet når du applikerer. Dette gir en flat søm. Velg riktig symaskinfot, til applikeringen (les i instruksjonsboken til symaskinen). Applikeringsfoten har et stort bredt spor under slik at sømmen glir lettere. Til noen maskiner er spesialføtter til applikering ekstrautstyr. Det finnes både helt åpne føtter slik at man kan se hele tiden hvor man syr, eller føtter som er lukket foran. De siste er fine å bruke når man applikerer på frotté, da slipper man frottétråder som henger seg fast i symaskinsfoten.
Hvis trykket på symaskinen din kan stilles, så gjør det. Dette gjør det lettere å føre/bevege stoffet når du applikerer. Mange symaskiner i dag har kneløfter, den gjør at man har begge hendene frie til å bevege arbeidet mens man syr.
Når hjertet er ferdig applikert, riv av ”tear away`en”, den perforeres og er lett å rive av.
Tear away som sitter inne i applikasjonen kan godt være der. Skal den fjernes bruk en sprettekniv og skjær opp tett inntil sømmen.
* Har ikke symaskinen ”tungesting” bruk sikksakk på symaskinen. Still trådspenningen på symaskinen til knapphull (dette er ikke nødvendig på alle maskiner, noen har auto trådspenning) og still sikksakk sømmen ned slik at den blir tett. Stinglengde 0,3, stingbredde etter ønske, ofte er 2 et bra utgangspunkt.
NB! Applikasjonsfilmen er også fin å bruke som presseklut, legg den da over det man vil stryke på. Ypperlig til for eksempel, hvis man skal stryke applikasjonsdeler på ull eller syntetiske materialer.

QM-294-Edit

Da er det bare å skrive inni kortet til din hjertenskjær!

Ønsker dere alle en hyggelig «Valentine´s day» !

Hilsen Tove

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt
Votter er i skuddet igjen som aldri før, på oppfording er mønsteret...
Read More
0 replies on “Valentinekort”