Amandaprosjektet – ull som varmer de aller minste

Noen kommer til verden litt før tiden, og trenger ekstra pleie og omsorg på nyfødtintensiven på ulike sykehus rundt om i landet. Til disse små strikker mange damer rundt i hele Norge et prematur -teppe, -lue, -votter og -sokker i ull eller alpakka som varmer ekstra godt for både de små og foreldre i regi av Amandaprosjektet.

 

L1000875

På Egon Byporten i Oslo treffes mange av oss annenhver uke gjennom hele året for å strikke, levere det som er ferdig eller bare skravle og utveksle erfaringer som både strikkerelaterte og alt annet. Bildet er tatt fra vårt siste treff nå rett før jul. Selv er jeg så heldig å få ta alt det flotte strikket med meg hjem, for så å formidle det videre til Rikshospitalet, Ullevål og A-hus som er våre primære sykehus i Oslo-distriktet. Strikk på bildet er bare litt av det som ble levert nå før jul og det var så mye at jeg trengte bærehjelp til bilen og hele baggasjerommet ble fylt opp.

 

_DSC2992Gjennom hele året blir det levert inn strikk til prosjektet. Alt dette blir vasket og pakket i plast for deretter å bli levert til sykehusene med jevne mellomrom og som du ser er det masse strikk som kommer inn. For noen uker siden fikk jeg målehjelp, eller riktigere sagt mine syvenninner gjennom 30 år som treffes hos meg hver desember for litt god mat og drikke, ble satt til denne jobben. Alle innleverte tepper blir målt og målene skrevet på en lapp og lagt i posen til hvert teppe, slik er det enkelt for sykepleieren å finne en passende størrelse til babyen. Noen har strikket sett med teppe, lue, sokker og kanskje også votter som skal pakkes i sammen. Alle tepper blir pakket hver for seg, mens luer, sokker og votter går i hver sin «samlepose». Denne kvelden klarte vi å måle og pakke over 100 tepper… og enda da var ikke alt målt opp.

 

_DSC2677Hjemme hos oss er stadig besøk fra fjern og nær, mange av disse blir satt i arbeid. I helgen hadde vi besøk av en fotografkollega av Geir og han ble satt til både å lage navnlapper til alle bamsene som skal få ny eier på Julaften og pakke all strikket ned i store dyneposer fra Ikea for levering denne helgen til Riksen og Ahus.

 

_DSC9186-1920x1080-wmI går var Hanne Kristin Fraas (kontaktperson til Ahus) og jeg på tur til Rikshospitalet for å levere både bamser til jul og masse lekre juletepper og juleluer, sammen med selvfølgelig masse annen strikk også (i dissse to baggene er det over 100 tepper til hver avdeling).

 

_DSC9195-1920x1080-wmPå Rikshospitalet har de to avdelinger som vi leverer til, det er nyfødtintensiven som har plass til 21 små pasienter som alle er født før termindato. De prematurebarna får de minste teppene, noen av disse er ikke mer enn størrelsen på et A3 ark, men allikevel mer enn store til å varme en liten kropp. I går var en av de som tar godt vare på disse små sykepleier Camilla Kopperud Ydalus på jobb og kunne ta imot all strikket og julebamsene. Julebamsene blir delt ut til de barna som er på sykehuset på julaften.

 

_DSC9246-1920x1080-wmPå nyfødtintensiven var det allerede julepyntet og hva er vel mer passende julepynt enn dette?

 

_DSC9209-1920x1080-wmPå barneintensiven var det intensivsykepleier Rakel Huse Syversen som tok imot bamser og strikk i går. Her er det de terminfødte og større syke barna som er innlagt, men med like stort behov for varme tepper og annen strikk. Så de ønsker seg større tepper alt fra 50 x 50 cm og oppover, og i følge Rakel så blir aldri et teppe for stort eller for lite. Store tepper varmer de større barna og de aller minste teppene brukes som ekstra varme eller støtte der pasientene har behov for det.

 

_DSC9220-1920x1080-wmPå barneintensiven stod denne lille sengen ferdig oppredd i gangen. Klar for en liten pasient som var ventet inn fra et eller annet sted i landet. Klart varmer det oss i Amandaprosjektet å se hvordan de små pasientene blir mottatt på sykehuset. Sykepleierene forteller også at dette er noe av det hyggeligste de kan gjøre, er å klargjøre en liten seng som blir mer så mye personlig når de kan legge på et hjemmelaget teppe.

 

_DSC9270-1920x1080-wmDeretter gikk ferden vår videre til Ahus på Lørenskog, med både tepper og bamser. Ahus sin nyfødtintensiv har 23 sengeplasser, ikke alle plassene er til enhver tid fylt opp, men akkurat i høst har de hatt ekstra stort belegg.

 

_DSC9276-1920x1080-wmSpesialsykepleier Katrine Solem tok villig imot både bamser og alt annet strikk til avdelingen og kunne fortelle oss at her kom alt til nytte til enhver tid. Samtidig hvor stor pris også foreldrene setter på strikket som blir gitt til deres små skatter, som kanskje må være på sykehuset i flere måneder.

 

L1000876Til alle dere strikkere som gjør det mulig for de små på alle landets nyfødtintensiver kan holde seg varme, dette er ull som varmer i mange ledd, tusen tusen takk for den viktige jobben dere gjør.

Har du lyst til å bidra med strikk, treffe andre som strikker til prosjektet så kan du møte oss på Egon Byporten i Oslo annenhver uke gjennom mesteparten av året. Første treff etter jul er 6. januar, bor du et annet sted i landet så kan du gå inn på Amandaprosjektets hjemmeside www.amandaprosjektet.no her finner du info om kontaktpersoner til alle sykehusene og hva behovet er til de ulike sykehusene.

God jul og håper å se både nye og ukjente ansikter på Egon på nyåret, klem Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
ChiaoGoo strikkepinner – du fortjener det beste!
For meg og mange andre er dette verdens beste strikkepinner. Er tiden...
Read More
2 replies on “Amandaprosjektet – ull som varmer de aller minste”
  1. For et NYDELIG innlegg, Tove, og veldig kjekt med bilder og ord som forteller litt om hvor FANTASTISK kjekt det er å få lov å levere! Den mottagelse som venter; Gleden og Takknemligheten som blir uttrykt av de ansatte, på vegne av dem selv, og foreldrene – her er der tydelig at hver eneste maske betyr en forskjell!!

Comments are closed.