Hvor er moralen vår?

Klassisk-småbarnstrikk_redJeg er bare så sint, så sint!

 

Ikke bare på mine egne vegne. I går kveld fikk jeg et spørsmål om jeg kjente til denne hemmelige gruppen på FB, «Gratis gamle strikke oppskrifter og andre», som kopierer/deler og selger strikkeoppskrifter. Dette for at de ikke ville kjøpe f.eks. en strikkebok, som i dag kan kjøpes for 98,- kr på Rema, for hun ønsket jo bare en oppskrift. Men kunne gjerne betale litt for oppskriften til et annet medlem på denne hemmelige FB gruppen. Skriver du at dette ikke er lov, så blir du blokkert fra gruppen og innleggene slettet!

Tro det eller ei, denne FB gruppen har over 7622 medlemmer, dog tror jeg ikke alle på gruppen er like. Vi vet jo alle hvor mange grupper en bare er innom for en tror de kan være interesante.
Det er da jeg lurer på: «liker du at noen stjeler fra deg?»
Ikke er jeg særlig kristen, men barnelærdom er allikevel «Gjør ikke mot andre, det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg»!
Tror dere at vi som forfattere og designere av håndarbeid ikke har en jobb som vi lever av, men bare gjør dette for moro skyld på nattestid?
Selv er jeg utdannet designer og ikke lærer, sykepleier eller revisor som min lønn kommer i fra. Min lønn kommer fra arbeidet mitt med design og hvilken respekt viser dere som stjeler mitt og andre åndsverk?
FB-gruppen antar jeg at vil bli stengt og gruppeeierne anmeldt i dag, da det ikke er bare jeg som kjenner saken og vil gjøre noe med den!

Hvor er moralen?
– En profilert lokalpolitiker og lærer er administrator av denne gruppen.

Og for engang skyld ber jeg alle jeg kjenner om å dele dette, hvis du også synes det som står over er urettferdig!!!
Hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt
Votter er i skuddet igjen som aldri før, på oppfording er mønsteret...
Read More
77 replies on “Hvor er moralen vår?”
 1. says: gro

  Hei er så enig med deg i dette og sett dette i gruppen og syns dette ikke er rett og sagt til de som gjør det at det ikke er lov men de bryr seg ikke.Er medlem bare for og se hva som legges ut der.Ja bare gå vidre med dette og støtter deg.Bare liker dine mønstre og låner bøkene dine på bibloteket og så flotte og fine mønster og bøker du lager og lett forståelige.Ønsker deg en flott uke og høst.

 2. says: Grethe Myklebust

  Jeg er så enig med deg og du har loven om opphavsrett på din side. Den facebookgruppa du refererer til er ulovlig og den bør du melde til admin på face slik at de lukker den.
  Eller du kan saksøke de for brudd på opphavsretten.
  Oppskrifter er billige. Man bør ikke gjøre seg til kjeltring for en oppskrift. Det er i allefall min mening. All respekt til dere som designer mønster og oppskrifter. Uten deres kreativitet og pågangsmot så spørs det om det hadde vært så veldig mange som hadde drevet med håndarbeid. For mange er mønstre og oppskrifter alfa og omega siden de ikke greier å designe noe selv. Stå på og klapp på skulderen. Vi er mange flittige hender som står bak dere designere og gir dere støtte.

 3. says: Joachim

  Hei!

  Veldig bra innlegg. Hvis det er slik at du har blitt blokkert fra denne gruppen, så skal jeg prøve å melde meg inn og klage dem inn til facebook. Vi må oppfordre andre til å gjøre dette også. Forferdelig irriterende!

 4. says: Vanja Blix Langsrud

  Jeg også har lurt på hva som var greia med den gruppa. I går ble innstillingene endret fra Lukket til Hemmelig med beskjed om at hun (hun som skrev teksten til endringen) hadde fått beskjed fra «høyeste hold» om at det hun drev med var lovlig. Selvfølgelig skal en ha betalt for mønstrene sine. Vi har jo lover for slikt.

 5. says: Vanja Blix Langsrud

  … Og så skal det sies at jeg selv var medlem av gruppa fram til i morges. Jeg trodde gruppa var for deling av gamle mønstre som det var tillatt å dele – på samme måte som en finner gamle, utgåtte mønstre som gratisfiler i f.eks. Koftegruppa. Nå skjønner jeg jo at «Gratis gamle strikke oppskrifter og andre»-gruppa ikke helt holder seg til lovverket. Jeg tror nok det er mange av medlemmene der som ikke kjenner til at det begås lovbrudd 🙁

 6. says: Caare

  Dette var veldig trist å høre. Hva med musikere som ikke for solgt en eneste Cd lenger «takket» være nedlastning, ulovlig eller lovlig? Her er det snakk om store deler av inntektsgrunnlaget. Men, jeg er enig med deg, selvfølgelig. Ikke pent å stjele.

 7. says: Jane

  Helt enig med deg. Jeg var selv medlem av denne gruppa fordi jeg trodde de delte gratisoppskrifter. Men det er tydelig at de deler ting som også er til salgs. Jeg har meldt meg ut!!!!

 8. says: Trine

  Hei.
  Ble paff da gruppen «over natten» ble hemmelig. Det var ikke slik jeg trodde den skulle være, jeg trodde de la ut gamle mønster som man ikke fikk tak i lengre i butikker osv. Har meldt meg ut av gruppa, og har delt dette blogg innlegget ditt.

 9. says: Anna

  Oi! Den gruppa er frekkhet satt i system, bra jeg aldri fant den, hadde bare blitt utestengt med en gang…
  Å i dag som en har tilgang på så utrolig mange gratisoppskrifter, så bør en virkelig betale for de få betaloppskriftene man ønsker å bruke!
  Skal dele innlegget!
  Klem fra Anna

 10. says: Marlen

  Bare gå videre med saken, full støtte fra meg. Har kjøpt av dine mønster, og er knallfornøyd! Verdt hver ei krone og mer til. Er ikke medlem av den gruppa, og de som er det, burde skjemmes! Å gjøre seg til kjeltring for en strikkeoppskrift? Og alle de som kopierer i hytt å pine! De trenger mer enn bare et spark bak. Kun skikkelig straff som forståes. Lykke til videre, og fortsett med den flotte jobben du gjør! Ha en flott dag 🙂

 11. says: Sissel

  Meldte meg faktisk inn igår i denne gruppen, tenkte ikke på at det var ‘betalingsmønster’ det var snakk om. Er jo så masse fine gratismønster så jeg trodde det var ferdige produkter til glede og inspirasjon, så blåøyd går det ann å bli.

 12. Ja, sånn er det dessverre: Dette med opphavsrett er fullstendig fremmed for mange. I hvert fall later de som om de ikke vet hva det betyr. Var med på en gruppe på FB for et par år siden hvor dette med å «dele» oppskrifter på nettet og sende pm med oppskrifter tydeligvis var en trend. Jeg henviste til opphavsrett på kommentar, og da ble jeg upopulær. Ja, jeg ble blokkert av administrator som «negativ» person antageligvis. Har i tillegg hatt en del henvendelser på egen blogg hvor vilt fremmede har spurt etter å få oppskriften. Slikt gir jeg ikke fra meg av prinsipp, men de har alle fått henvisninger til bøker og hefter som er brukt i på personlige meldinger. Din beskrivelse av denne spesifikke «hemmelige» gruppa på FB, kan godt tåle en anmeldelse. Her er gruppas formål helt tydelig beskrevet. Hvor mye du får ut av anmeldelsen er ikke godt å si, men administrator og ansvarlig kan godt ha det litt ubehagelig og svare for seg…

 13. says: Kari Hansen

  Så enig , så enig, i dette! Skjønner ikke denne denne norske mentaliteten med alt skal lures unna og være gratis. Selv strikket jeg leiestrikk i 1990 årene på kontrakt Telemarkgenseren for Telemark Håndverksentral. Vi skrev kontrakt på at vi ikke skulle kopiere denne til eget salg. Men hvor mange som kom til mitt verksted, temmelig stolte av at de hadde kopiert denne genseren og solgt videre. Og de rodde for livet, når jeg svarte at de var i ferd med å ødelegge arbeidsplasser til seriøse strikkere som hadde dette som arbeidsplass. Ett ektepar fra Oslo fortalte at de hadde kjøpt en original genser og plukket den fra hverandre for å kopiere den. Jeg blir opprørt av dette. Men mye kommer nok av at strikkere lærer via oppskrifter og kan ikke, eller vil ikke tenke selv. Ja, jeg er også blitt utsatt for kopiering og har tatt privat kontakt når jeg finner dette. Denne måten å tenke på som disse gratispassasjerene bruker, er også noe jeg lever med både som designer og som forhandler av strikkemaskiner og deler. Enkelte er veldig hissige med å tipse om utenlandske steder å handle på og klager over hvor vanskelig det er å få hjelp og service i Norge. Men hva skal vi leve av?

 14. says: Nora

  Usj! Slikt er særdeles lite greitt! Er også venn med ei dame som opplever at en BUTIKK har stjålet hennes design og «endrer» litt på farger og kaller det eget design!
  Håper virkelig de blir anmeldt!

 15. says: Rita vilker

  Meldte meg ut av gruppa tvert da jeg leste dette og dekte denne inne på gruppen før jeg forlot den! Jeg har ikke vært innom gruppen siden jeg ble medlem og ikke tenkt så mye over det de deler der inne. Men, jeg er helt enig i det du skriver! Derfor utmeldt fra gruppen!

 16. says: Mariann S Sæbjørnsen

  Hei støtter deg fullt og helt i dette! Anbefaler alle å dele dette på sin facebookprofil!

 17. says: Eva Ødegaard Røste

  Så enig med deg
  Har sett flere forholdsvis nye oppskrifter lagt ut der. Var medlem, men nå utmeldt

 18. says: Randi

  Vet du hvordan man går fram for å «anmelde» en Facebook-gruppe for ulovlig virksomhet? Å oppfordrer folk til å legge ut mønster som fortsatt er i salg blir ikke noe mer lovlig om gruppen er lukket, eller hemmelig, som de kaller den. Så lenge den kan søkes opp og enhver kan be om medlemskap er den slett ikke hemmelig! Dette uvesent bør stoppes umiddelbart!

 19. says: Beate

  Hei, helt enig med deg. Det er mange flotte grupper på facebook og de respekterer andres åndsverk så vidt jeg vet. Denne gruppa som du snakker om er jo helt respektløse. Ja jeg har vært medlem der men har meldt meg ut, linket til innlegget ditt i gruppa før jeg forsvant.. Jeg er med i mange grupper for både inspirasjon og strikkehjelp, ja selvsagt å få skryte litt selv og, når denne gruppen som du snakker om endret gruppen til hemmelig i går så skjønte jeg at noe måtte være galt, og svaret fikk jeg jo her hos deg i din artikkel.
  Så bra at det er noen som sier i fra, det burde vært slått hardere ned på slike som deler oppskrifter både fra ukeblad, bøker osv. Det er jo faktisk ikke mange kronene en betaler for en bok eller et mønster så ikke skjønner jeg moralen. Normalt er jo å linke til hvor man fant oppskriften når en strikker noe og ikke legge ut mønstret selv. Nei, all ære til alle norske flotte designere som står på for at vi strikkere kan kose oss med vårt håndarbeid.

  Ha en flott uke da! Klem Beate

 20. says: Ebba

  Hei – jeg lurer på hvordan de kan være «hemmelige» og samtidig har 7622 medlemmer?
  Ebba (fra Tyskland)

 21. says: bente pedersen

  Jeg er enig i opslaget. Det tager tid og koster at lave opskrifter som bla jeg kan nyde godt af. Jeg køber gerne og benytter også tit opskrifter fra ugeblade, de er gratis, bortset fra indkøbspris af blad.men enkelt opskrifter er stadig billige. Enkelte strikkehæfter er hammerdyre, hvis man kun får glæde af en eller to opskrifter, men oftest findes noget lignende i enkelt. Jeg spørger gerne hvor de har opskriften fra så jeg selv kan skaffe dem. Forstår din harme. Mvh Bente

 22. says: Ulla

  Jeg må ærlig talt si at jeg har delt ett og annet oppskriftshefte med min svigerinne, da grunnet jeg bare skulle ha en oppskrift…
  Tror det har hendt 2 eller 3 ganger.

  Men ellers så deler jeg ikke, jeg har alle mine digitalt og det er sånn sett lett og dele, men jeg forholder meg til regler jeg. Samme gjelder å ikke sy eller strikke for salg av mønstre som ikke tillater det.

  Det er som du sier, en jobb for dere og jeg betaler for oppskriftene mine jeg. Om det var så enkelt så kunne jeg vel gjort det selv??

 23. says: helle lodberg

  Jeg er meget enig med dig og betaler gerne for det store arbejde, som du og andre gør.
  Dog bliver jeg voldsomt irriteret, når jeg er tvunget til at købe noget bestemt garn. Så vælger jeg modellen fra og finder et andet mønster.
  Jeg er ikke medlem af den gruppe og det blir jeg heller ikke!

 24. La akkurat ut denne på siden.
  Jeg la ut Tove Fevangs innlegg om stjeling av andres strikkeoppskrifter. Hvis dere støtter dette ,hvorfor sletter dere da innlegget???
  Jeg har vært medlem her lenge og synes det er viktig at slikt påpekes.
  mvh Lisbeth.

 25. says: Astrid Bratland

  Dette er et kjent problem. Det deles mønster på nett, og noen oversetter fra andre språk og selger oppskriftene som sine egne, UTEN designers viten!
  Jeg tror at dette er et problem som vil vedvare.
  Men VÆR OG EN av oss kan STOPPE dette!!!
  Kjøp mønster trygt hos en forhandler, bokklubb osv, eller bruk gratismønster fra kjente kjeder/produsenter.
  Gamle mønster må sjekkes om det enda er opphavsrett.

  Jeg kjenner til at sider med kreative ideer har måttet gi seg, p.g.a. At folk ikke respekter opphavsretten!

  Håper dere kommer med innspill på innlegget

 26. says: Solveig

  Dette er veldig tragisk og har sikkert mange årsaker.Tror mange rett og slett ikke har råd å kjøpe bøkrne, pga økonomi, eller bare ønsker en enkelt oppskrift. Hva med å selge populære enkelt-oppskrifter på siden din? Jeg har dårlig råd og kjøpet sjelden bøker medmindre de er på salg. Men syns det er moralsk forkastelig å kopiere…

 27. says: nina

  Desverre fler sånne grupper på fb.. har prøvd å rapportere, men det skjer ingenting. Resultatet er bare at jeg er utesteng og blokkert fra disse strikkesidene…

 28. says: Wenche

  Hei. Finner ikke siden du nevner, men dette med strikkeoppskrifter har også en annen side. Mønstre hvor opphavsrettighetene har gått ut (ikke fornyet) finnes veldig ofte gratis på nett, men det finnes de som tar disse og selger dem. Ikke for mange kronene riktig nok mende selger noe som i utgangspunktet var lagt ut gratis. Slik praksis er heller ikke noe særlig. At de da i tillegg snakker om kopieringsrettigheter gjør ikke det hele noe mer respektabelt. Snakker om å spare seg til fant………..

 29. says: Malin M. Motzfeldt-Tveit

  Får lyst til å applaudere deg, så bra slikt blir anmeldt! Har sett dette pågå, forsøkt å minne om at det ikke er lov, men det blir jo ikke tatt godt i mot enkelte steder. En annen ting jeg reagerer på, er at ofte når en legger ut bilder av plagg en har strikket/heklet, så er det noen som nesten krever å FÅ oppskrifta. Kjøper oppskrifter med glede jeg, ønsker jo at designeren skal få sin fortjeneste også slik at han/hun kan fortsette å designe og jeg kan strikke og glede meg over gode design; )

 30. says: lisa

  denne skjønte æ ikke helt, her er det jo snakk om urgamle mønster som ikke finns i salg lenger, har sjøl mønster 35-40 år tilbake og endel fra min mor som jeg gjerne deler med andre og ikke minst den yngre generasjon som aldri har sett dette, og det er ikke å stjele fra andre, dem er utgitt for evigheter siden og vi som sitter på dette kan ta det frem så andre kan få gleden av dem, det har vel aldri vært snakk om dagens mønster som er i salg, det er ikke lov å dele.

  1. says: Jorunn Kalvik

   De har også lagt ut mønster som er beskyttet av åndsverkloven…. synd at de ødelegger det som kunne vært en glimrende plass for deling av hauggamle mønster 😉

 31. says: Ebba

  @Kari Hansen skrev: Skjønner ikke denne denne norske mentaliteten med alt skal lures unna og være gratis.

  Dette er desverre ingen norsk spesialitet – det finnes kloden rundt. Det er bare blitt så mye verrer med en «internet-kultur» der så mye er gratis at mange tror ALT må være gratis. Og så er det jo en ting å «dele ett og annet oppskriftshefte med min svigerinne» og noe helt annet å legge det ut på nettet hvor den spres utallige ganger.

 32. says: Nilsen Astrid

  Jeg er medlem i nevnte gruppe men har ikke vært inne på den på lenge, men da det kom melding at gruppen var endre, gikk jeg inn og leste og kom over denne siden til slutt.
  Jeg forstår bloggeier designer, og da har jeg et spørsmål til damen om jeg får lov`
  Jeg har kjøpt 4 tråders garn i baby alpakka, og trener meg på å strikke etter års avbrudd.

  Nei, jeg har ikke mønster som har med 4 tråders å garn å gjøre, så jeg har strikket litt med pinne nr 2,5 og håper det er riktig. Jeg tror ganet kan bli for tykt å strikke mønster i to eller i flere farger.

  Jeg har lett etter mønster på 4 tråders garn i butikker og lett på internett men klarer ikke å finne noe.

  Vet du hvordan jeg eventuelt kan bruke et mønster jeg har, en setesdalgenser, med det garnet jeg bruker.

  Det er klart du skal få betaling for svaret, hvis du svarer meg. Da må du si hvor mye du skal ha og sende meg bankkonto nr ditt. Det betyr mye å få et svar, da jeg trener opp fingrene og håndleddene mine med strikking som har vært svake pga medisinske årsaker.
  mvh astrid

 33. says: gitte eggen

  hei. jeg var medlem, men før jeg egentlig skjønte ovenstående og har selvfølgelig meldt meg ut. Var heller ikke aktiv. Selvfølgelig skal man respektere andres opphavsrett til strikkemønstre. Trodde faktisk det Gamle mønstre som ikke kunne kjøpes lengere, eller at man kansje skulle diskutere hvor man kunne få tak i, eventuelt teknikker etc. trodde ikke det var som ovenstående aktikkel. så som sagt har jeg meldt meg ut ( var vel mer passiv medlem 🙂 )

 34. says: vestlandsjenta

  Slik eg forstod det, var det ei som «kopierte»eit mønster frå ei anna ei, og la det ut som sitt mønster som ho hadde «laga». Mens ho som blei frastjåle ære+opphavsrett, blei kicka ut då ho sa ifrå, og rett etterpå endra dei gruppeinnstillinger o.l.

  Var dette vi blei fortalt i ein anna Strikkegruppe.

 35. says: Marianne

  Jeg er så enig så enig. Jeg opplever til stadighet folk som kopierer meg, og har derfor tatt noen grep. Jeg har designerbeskyttet flere av mine smykkedesign. Jammen har jeg ikke fått bruk for den flere ganger også. Så utrolig frekt å kopiere andres design, om det er strikking, smykkelaging eller andre typer design. Noen har lagt sin sjel i å lage akkurat den, så poff, der ligger den ute hos noen andre, og ikke bare det, men gjerne til lavere pris. Jeg blir og så sint, så sint! Flott at du setter lys på dette.

 36. says: Karen

  Flott at du sier hva du mener! Det er viktig å gi beskjed, for jeg tror mange ikke tenker på at noen designer og lager oppskrifter.

 37. says: Jorunn Kalvik

  Har meldt meg ut av gruppa og meldt ifra om brudd på opphavsrett. Flott hvis de blir anmeldt slik at de ikke bare stenger gruppen og starter på nytt.

 38. says: Reidunn Thune

  Utrolig bra at noen tar fatt i dette. Hemmelig gruppe med det store antallet medlemmer, som alle begår lovbrudd hvis de kjøper oppskrifter av hverandre.Det er vel ingen av disse som ikke vet at dette ikke er lovlig ? Eller er det noen som tror alt er lov bare det er hemmelig? Fint at det endelig blir forsøkt stoppet. Håper det lykkes!

 39. says: Dale Casey

  Jeg er medlem i en FB gruppe der folk selger bøker og mønstrer, altså brukt salg. Det er ingen som sleger ulovlig kopier av noe. Hadde det vært det, hadde jeg sagt i fra.

 40. says: Sonja

  Hei

  Jeg var visst også medlem av denne gruppen som du omtaler (uten at jeg har visst at den var hemmelig). Da jeg så din omtale, forlot jeg øyeblikkelig gruppen – og blokkert for senere invitasjoner. Jeg er glad i å strikke, men fraber meg det å stjele fra andre. Så dårlig råd vil jeg aldri komme til å ha at jeg ikke har råd til å kjøpe meg mønster. Lykke til videre!

 41. Jeg kunne ikke vært mer enig! Dette har skjedd med mine oppskrifter også. Og det er trist, tatt i betraktning av hvor mye tid det tar å lage mønster. For ikke og snakke om respekten av andre folks arbeid. Jeg vil med glede dele innlegget ditt. Håper den gruppen blir anmeldt og slettet! Ønsker deg alt godt <3

 42. says: Caare

  Unnskyld min lille kunnskap på dette området, men den gruppen det er snakk om her, er dette en slags «Pirate bay» for strikk-o-holikere?

 43. says: Ingrid Gunnes

  Hei!
  Kan ikke bli mer enig! Støtter deg fullt ut!
  Selv er jeg bunadtilvirker (Bunadtilvirker Ingrid Gunnes) og vil nok reagere på samme måte, om noen kopierer og tar betalt for det jeg eventuelt designer … for noe blir det jo!!!
  Stå på du!!!

 44. says: Sonja

  Heisann.
  Lurer på hvordan man kan komme inn i den gruppen så man kan melde fra til «høyeste hold» Har prøvd navnet «Gratis gamle strikke oppskrifter og andre» men den finnes ikke får jeg melding om. Er den blitt lagt ned alt ?
  Hilsen Sonja

  1. says: Astrid

   Joda, gruppen eksisterer den. Men den er gjort hemmelig og kan ikke søkes på. Du må bli invitert av medlemmene for å bli medlem i gruppa..

   Mvh
   Astrid

 45. says: Anne Lise

  Kjære Tove.
  Så trist at mennesker gjør slikt. Uten dere designere får jo vi ikke nye flotte og vakre mønster. Et mønster koster ikke mange penger å kjøpe. Jeg er så hjertens enig med deg Tove, og har delt til min egen side.
  Beste hilsen
  <3

 46. says: Mary Ann Fedje

  Jeg har aldri visst om denne sida, og etter å ha lest innlegget ditt, er jeg glad for det. Jeg vil dele på veggen min så folk blir oppmerksomme på dette.

  1. says: ToWi

   Hei Tore.
   Jeg ser jo at dette er en stund siden er skrevet, men jeg har jobbet for to fotografer i tilsammen ti år. Det er så lenge siden at da var det ingen som kunne laste de ned fra noen steder, men såkalte prøvebilder ble preget med stempel…ikke akkurat over ansiktet, men nok til at det ville synes hvis noen fikk de forstørret en annen plass, og det var ofte diskusjoner vedrørende det stempelet. Kunden mente at stemplet ødela bildene for videre bruk, mens fotografen sa at det de betalte for var arbeidet med å fotografere, og at prøvebilder kun er nettopp prøvebilder, sånn at korrigering av farger og utsnitt ville bli lagt mer arbeid i hvis de ønsket f.eks takkekort og forstørrelser, og de bildene ikke fikk noe stempel, og forstørrelsene kun ville ha fotografens signatur og årstall i ett hjørne. De eneste som var i mot alt dette, var de som ønsket å pirat-kopiere bildene.
   Jeg har en samboer som fotograferer en del, og vi har snakket om å legge bildene ut på en sånn måte at hvis noen forsøker å laste de ned enten får beskjed om at de ikke lar seg laste ned eller at de får ett eller annet vann-stempel på bildene som vises ved forstørring. Kan dette være en løsning for deg for å unngå at andre piratkopierer bildene dine. For ja det er ergerlig. Har du forresten prøvd å google ditt eget bilde? I stedet for å Google ett ord eller setning, så laster du opp ett bilde i søkefeltet. Når du da trykker søk, så vil den komme opp med svar over hvilke sider bildet ditt er. Hvis du f.eks da får fram bildet ditt hos et eller flere firma som bruker det som om det er deres eget, så kan du be om kompansjajon i ettertid. I utgangspunktet kan dette dreie seg om forsåvidt Seriøse firma som ikke har spurt om tillatelse når dem lastet det ned, og bryter vel ikke loven ved å laste det ned, men i det de benytter seg av det som om det er deres uten å nevne kilde, da brytes loven.
   Ønsker både dere i foto – håndarbeidsbransjen masse lykke til med å ta vare på men også understreke deres rettigheter.

   1. says: Tove Fevang

    Hei!

    Ja, det er en god stund siden, men alltid like aktuelt! Huske godt til de prøvebildene til fotografer som du beskriver. Tusen takk for gode innspill, skal sjekke ut dette du forteller!

    Hilsen Tove

 47. says: Anita Skavdal

  Jeg har i min naivitet vært medlem i den gruppa i den tro at oppskrifter som ble delt der var egenkomponerte eller funnet gratis fra før. Har aldri brukt noe derfra da, og mitt medlemskap i den gruppen er saga blott! Takk for en øyeåpner!

 48. says: Teknisk

  Teknisk notat:
  Det er ikke tyveri denne klubben driver med.
  De deler informasjon som er rettighetsbelagt av åndsverkloven.
  Du bruker ordet «stjele» feilaktig.
  Hvis jeg stjeler bilen din, så har ikke du bil. Hvis jeg kopierer bilen din, har vi begge bil. De økonomiske konsekvensene ligger da ene og alene på produsent av originalen, som ikke får betalt for sitt verk.

  PS.
  Ingen knyttninger til noen av gruppene. Kun spennende at FB har blitt arena for piratkopiering.

 49. says: Vigdis Bulling Kristiansen

  Hei Tove.
  Så enig med deg. Jeg var……se….. var…. medlem på denne gruppa. Ikke nå lenger. Var ikke ofte innom der i den tiden jeg bar medlem. Begynte å stusse da det kom opp innlegg hos «meg» om mønster og oppskrifter jeg visste jeg hadde i strikkebøker her i heimen. Røde lamper blinket!!!! Når reaksjonene kom på FB var veien kort til å melde seg ut. Ønsker ikke å være bekjent av å være medlem i en slik «tyvaktig» gruppe. All støtte til deg og andre designere. Bruk av moral er greit «innimellom». Og jeg tror og håper at de fleste av oss har en iboende moral. SÅ LA OSS BRUKE DEN !!!!

 50. says: Mosekonen

  Er ikke medlem af omtalte gruppe og blir’ det heller ikke.
  Når nogen spør mig om opskrift, som ikke ligger til fri afbenyttelse på nettet, tager jeg den store NEJ HAT på.
  Får jeg henvendelser = tiggeri om en opskrift via min blog, svarer jeg pænt tilbage med link til, hvor opskriften er købt.
  Der sidder jo mennesker og bruger mange timer på at lave strikke-hækle opskrifter og vil jeg benytte dem, betaler jeg gerne.

  Det skal dog siges, at jeg en gang har delt en gammel strikkeopskrift med en bekendt, som jeg har tillid til = hun giver den ikke videre.

  I har alle ret. Lad os alle benytte den sunde fornuft.

 51. says: Marit Stokka

  Støtter deg fullt ut. Har delt innlegget ditt både på min profil og min side hvor jeg viser arbeidene mine.

 52. says: Wenche G

  Jeg har stor respekt for designere, og jeg mener det er en selvfølge at de får betalt for arbeidet sitt. Får de ikke det, vil det jo i fremtiden ikke være noen som vil holde på med dette. Gruppen som deler mønstrene i stor stil, er ikke bare utrolig frekke og uredelige, de viser også liten forstand. På sikt vil de jo bare ødelegge for seg selv.
  Du har min fulle støtte.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Solfrid!

   Nei, de finnes nok ikke. Men det er forskjell på om du tar en kopi til deg selv eller gjør det i organisert sammenheng…

   hilsen Tove 😉

 53. says: Anita Lillebø

  I min naivitet ante jeg ikke at det fantes slike grupper engang. Men jeg har lurt på hvordan det er å dele mønstre som har vært offentliggjort i forskjellige ukeblad. Jeg har samlet masse mønster opp gjennom årene og jeg har også overtatt de som min mor samlet og har flere hyllemeter med permer. Det hender jo at noen spør om å få låne et mønster.
  Så til slutt. Ser du har en bok om klassiske barnemønstre. Morsomt å se at strikkedressen på forsiden er den samme som min mor strikket til min lillebror på midten av 60 – tallet

  1. says: Tove Fevang

   Hei Anita!

   Vi var nok mange som fikk hakeslepp når dette kom frem for noen år siden. Det er ikke lov å dele mønstre som står i ukeblader heller, de har ukebladene rett på, men om du låner bort et blad til naboen er en helt annen sak enn å dele i lukkede grupper…
   Så morsomt å høre om dressen på forsiden av boken, ja det var mange flotte mønstre på den tiden og det var utrolig hyggelig å få sitte i Sandnes garn sine arkiver og omtrent gå igjennom min egen barndom. Oscar på forsiden av boken er et av våre tvilling barnebarn, som likte seg veldig godt i denne dressen 😉

   Hilsen Tove

 54. says: Marianne Minchin

  Jeg er helt enig i at man skal betale for strikkeoppskrifter og det gjør jeg med glede, men foretrekker å kjøpe mønster enkeltvis fordi i en bok kan det være jeg finner ett eller to mønster jeg ønsker og så synes jeg at bøkene tar mye plass. For en del år siden kunne man i strikkebutikken kjøpe det ene mønsteret man ønsket og det kunne de godt begynne med igjen. Men finner mange fine mønster på nett nå som er enkeltvis og som jeg kjøper da kan jeg ha plass til mange og kun de jeg liker ??

  1. says: Tove Fevang

   Hei Marianne!

   Et godt innspill om dette med bøker og løse mønstre! Jeg har også lenge tenkt på om jeg skulle begynne å selge noen løse mønstre, etter din kommentar tror jeg det er enda mer riktig av meg å tenke i de banene!
   Tusen takk!

   Hilsen Tove

 55. says: Liv

  Det er veldig trist, men uærligheten må vi dessverre slåss mot ser det ut for. Noen vil visst alltid ha gleden av å stjele.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Liv!

   Ja, det er nok bare slik det vil være! Men de fleste av oss er ærligheten selv og det er det vi må bevare 😉

   Hilsen Tove

 56. says: Jorunn

  Hei, ser at det er et gammelt innlegg, men jeg har delt det på fb i dag for jeg tror ikke slike grupper forsvinner med det første 🙁

  Jeg lurer på hvordan det gikk med anmeldelsen? (mulig det står i en av kommentarene, men det er så mange at jeg har plunder med å lese alle)

Comments are closed.