Strikket hvit klut, oppskrift nr. 5

_DSC9620-1920x1080-wmDenne kluten er også enkel og består kun av rette og vrange masker, det er igjen dette som lager mønsteret.
Det er heller ingen forkortelser i denne oppskriften. Målet med oppskriftene er  jo at de skal være enkle nok at er du en nybegynner, skal du kunne delta her.  Ikke alle er like drevne strikkere og mange har også sagt at de ikke kan lese mønster fra før, derfor håper jeg at med mange bilder og ingen forkortelser kommer du i mål.

Med alt det fine sommerværet er det bare å ta med strikketøyet ut, og kanskje lære nye ting og da er kluter en flott start. Dette blir «prøvelappene» som også kan brukes til noe nyttig! Jeg strikker ofte en klut når jeg prøver ut nye teknikker eller nye ideer og også garn for den saks skyld. Da er det godt at det er en viss størrelse på «prøvelappen» og ikke bare de 15 x 15 cm som man tenker at må til for å måle strikkefasthet, på 10 x 10 cm.

_DSC8555-1920x1080-wmNedenfor oppskriften finner du flere bilder med tips og triks!

_DSC9634-1920x1080-wm

 

Strikket hvit klut, nr. 5

Design, modeller og oppskrift: Tove FevangÓ www.tovefevang.no
Foto:
Geir Arnesen www.geirarnesen.no
Størrelse: ca. 30 x 30 cm

Materialer:
Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull),
Hvit frg 1002, 100 g (= 2 nøster)

Pinner: Nr. 3

Strikkefasthet: 32 masker mønster lett strukket med pinner nr. 3 = 10 cm

Kantmaske:
NB! På denne kluten består kantmasken av de 2 første og de 2 siste maskene på pinnen.
Første maske
på pinnen strikkes vridd rett, andre maske på pinnen strikkes rett.
Nest siste maske på pinnen strikkes rett, siste maske på pinnen tas løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet foran masken.
Slik får du en stabil og stødig kant.

 

Ønsker du å lage kluten mindre så trekker du fra 6 – 12– 18 masker osv. det antall du trekker fra må være delelig på 3 masker.

Ønsker du å lage kluten større så legger du til 6 – 12– 18 masker osv. det antall du legger til må være delelig på 3 masker.

Mønsterrapporten består av 6 masker


Fremgangsmåte:
Legg opp 96 masker på pinner nr. 3,
1. pinne (retten): 2 kantmasker (se forklaring over), * 1 rett, 1 vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker på pinnen, avslutt med 2 kantmasker (se forklaring over), snu.
2. pinne (vrangen): 2 kantmasker, * 1 rett, 1 vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker på pinnen, avslutt med 2 kantmasker, snu.
3. pinne: 2 kantmasker, * 1 rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker på pinnen, avslutt med 2 kantmasker, snu.
4. pinne: 2 kantmasker, * 1 vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker på pinnen, avslutt med 2 kantmasker, snu.
5. pinne: 2 kantmasker, * 2 rett, 4 vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 4 masker på pinnen, 2 rett,  avslutt med 2 kantmasker, snu.
6. pinne: 2 kantmasker, * 2 vrang, 4 rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 4 masker på pinnen, 2 vrang, avslutt med 2 kantmasker, snu.
7. pinne: Gjenta 5. pinne.
8. pinne: Gjenta 6. pinne.
9. pinne:
Gjenta 3. pinne.
10. pinne: Gjenta 4. pinne.
11. pinne:
2 kantmasker, 3 vrang, * 2 rett, 4 vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker på pinnen, 2 rett, 3 vrang, avslutt med 2 kantmasker, snu.
12. pinne: 2 kantmasker, 3 rett, * 2 vrang, 4 rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker på pinnen, 2 vrang, 3 rett, avslutt med 2 kantmasker, snu.
13. pinne: Gjenta 11. pinne.
14. pinne: Gjenta 12. pinne

Gjenta 3. – 14. pinne gjennom hele arbeidet til kluten måler nesten 30 cm eller er kvadratisk.
Avslutt kluten med å gjenta 3. – 10. pinne 1 gang, strikk deretter 1. pinne i mønsteret.

Fell av fra vrangen og med rett maske over vrang maske og vrang maske over rett maske. Slik vil også avfellingskanten på samme elastisitet som resten av kluten.

Fest alle løse tråder.

Tips og triks!

_DSC8559-1920x1080-wmFor en jevn og fin kant, så består kantmasken av 2 masker på denne kluten, Første maske på pinnen strikkes vridd rett,

_DSC8561-1920x1080-wmandre maske på pinnen strikkes rett. Stram gjern litt i tråden når du har strikket de to første maskene, fortsett på mønsteret.

_DSC8557-1920x1080-wmNest siste maske på pinnen strikkes rett,

_DSC8558-1920x1080-wmsiste maske på pinnen tas løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet foran masken.

_DSC8565-1920x1080-wmKantmaskene sett fra siden.

_DSC9606-1920x1080-wmBruk butt canavasnål til å feste trådene med. Stikk nålen rett bortover 7-8 maskeløkker av fellekanten og trekk igjennom nålen. Deretter gjør tilsvarende tilbake, slik blir tråden både usynlig og sitter godt i arbeidet.

_DSC9624-1920x1080-wm For- og bakside av kluten.

_DSC9650-1920x1080-wmHar du ikke målbånd for hånd, så fortvil ikke. Brett kluten diagonalt og du vil se om den er kvadratisk eller om det bare er å fortsette å strikke. Forhåpentligvis har du ikke strikket for langt og må ta opp!

Lykke til med klutestrikkingen, har du problemer underveis så legg igjen en kommentar her på bloggen og jeg vil hjelpe deg så godt jeg kan! Målet for disse klutene som kommer i løpet av sommeren er at «alle skal være med til toppen»!

Legg gjerne ut bilde av kluten din ferdig eller uferdig på Facebooksiden min tovefevang.no, der blir det opprettet noen «tråder» under hver av de forskjellige klutene til å legge ut bilder. Selvom vi strikker etter samme oppskrift vil det sikkert bli mange flotte utgaver i både farger og ulikt garn. Dette vil være til stor inspirasjon for oss alle ;)

Hilsen Tove

Copyright: Tove Fevang 2014 www.tovefevang.no. All rights reserved.

Link gjerne til bloggen, men det er ikke lov å legge oppskriftene ut på egne nettsider eller FB-grupper. Oppskriftene skal ikke brukes i salgsøyemed uten skriftlig tillatelse.
”Sharing pattern is not allowed”

Utskriftvennlig versjon uten bilder

www.geirarnesen.no

_DSC9361-1920x1080-wm

 

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
11 replies on “Strikket hvit klut, oppskrift nr. 5”
 1. says: Anne Mette Trollerud

  Å, så enkel men utrolig flott klut :-))) herlig strikk i sommervarmen og tusen takk for deling av dine flotte kluter :-))

  1. says: Tove Fevang

   Hei Anne Mette!

   Så koselig at du likte mønsteret 😉 Ja, ting må være enkelt i sommervarmen, helt klart!
   Ha en fin strikkesøndag!

   Hillsen Tove

 2. says: Mimmi

  Hei Tove.
  Takk for fine oppskrifter. Har prøvd to av dem og laget flere ulike størrelser alt etter tykkelse på garnet. Supert med slike småarbeider i varmen 🙂
  Fortsatt god sommer!

 3. says: Chanita

  Heia 🙂 Etterlyser utskriftvennlig versjon på denne også 🙂

  Kjempe fine kluter! Gleder meg til jeg får tid til å strikke alle sammen!! 😀

  1. says: Tove Fevang

   Hei Pauline!

   Håper du er godt i gang med kluen din! Litt sene svar her nå…. er i USA 😉

   Hilsen Tove

 4. says: Marianne

  Hei Tove 🙂 Jeg har blitt så inspirert etter å ha fått din supre, nye bok hekling og hakking! Jeg lurer bare på: vet du hvor man kan få tak i heklenål i str 3,25 og 3,75? Har ikke funnet noen strikke/hobbybutikker som har dette. Takk for all inspirasjon – flotte oppskrifter og fargekombinasjoner! Jeg er iallefall bitt av basillen 😉 Hilsen Marianne

  1. says: Tove Fevang

   Hei Marianne!

   Beklager litt sent svar…. er i USA og klarer ikke å være helt oppdatert hele tiden, nok om det…

   Fortuna garnbutikk på Løkken Verk, selger de heklenålene som er på trinnbildene og de finnes i både 3,25 og 3,75. Fortuna har også nettbutikk.

   Tusen takk, og så hyggelig at du liker oppskriftene!

   Hilsen Tove

 5. says: Terese

  Tusen takk for alle de fine oppskriftenen du deler med oss. Jeg har ikke rukket å strikke alle, men har blitt ferdig med tre. Du kan se dem på bloggen min. I morgen skal jeg ut og kjøpe hakkenål. Det har jeg aldri prøvd meg på, så det blir spennende. Fortsatt god sommer

Comments are closed.