Strikket rosa klut, oppskrift nr. 3

 

_DSC8164-1920x1080-wm Denne kluten er også enkel og består kun av rette masker, det er
dette som lager mønsteret. Det blir det ingen forkortelser i denne oppskriften heller. Målet med oppskriftene er  jo at de skal være enkle nok at er du en nybegynner, skal du kunne delta her. Mange har sagt at de ikke er drevne strikkere og mange har også sagt at de ikke kan lese mønster fra før, derfor håper jeg at med mange bilder og ingen forkortelser at du kommer til mål.

Jeg tenker at sommeren er til for å lære nye ting og da er kluter en flott start. Dette blir «prøvelappene» som også kan brukes til noe nyttig! Jeg strikker ofte en klut når jeg prøver ut nye teknikker eller nye ideer og også garn for den saks skyld. Da er det godt at det er en viss størrelse på «prøvelappen» og ikke bare de 15 x 15 cm som man tenker at må til for å måle strikkefasthet, på 10 x 10 cm.

_DSC6986-1920x1080-wmNedenfor oppskriften finner du flere bilder med tips og triks!

_DSC5305-1920x1080-wm

Strikket rosa klut, nr. 3

Design, modeller og oppskrift: Tove Fevang © www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: ca. 30 x 30 cm
Materialer:
Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull), rosa frg 4036, 100 g (= 2 nøster)
Pinner: Nr. 3
Strikkefasthet: 31 masker mønster med pinner nr 3 = 10 cm

Kantmaske:
Første maske på pinnen, tas hele tiden løs av som om den skulle strikkes rett, med garnet bak masken.
Siste maske på pinnen, strikkes vridd rett.

Mønsterrapporten består av 6 masker

Fremgangsmåte:
Legg opp 89 masker,
1. pinne (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), strikk 87 masker rett, 1 kantmaske (se forklaring over), snu.
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske, strikk 87 masker rett, 1 kantmaske, snu.
3. pinne: Gjenta 2. pinne.
4. pinne: 1 kantmaske, strikk 3 masker vrang, * 3 masker rett, 3 masker vrang *, gjenta fra *–* avslutt pinnen med 1 kantmaske, snu.
5. pinne: Gjenta 2. pinne
6. pinne: Gjenta 4. pinne
7. pinne: Gjenta 2. pinne
8. pinne: Gjenta 2. pinne
9. pinne: Gjenta 2. pinne
10. pinne: Gjenta 2. pinne
11. pinne: Gjenta 2. pinne
12. pinne: 1 kantmaske, strikk 3 masker rett, * 3 masker vrang, 3 masker rett *, gjenta fra *–* avslutt pinnen med 1 kantmaske, snu.
13. pinne: Gjenta 2. pinne
14. pinne: Gjenta 12. pinne
15. pinne: Gjenta 2. pinne
16. pinne: Gjenta 2. pinne

Gjenta 1. – 16. pinne gjennom hele arbeidet til kluten måler 30 cm eller er kvadratisk.
Avslutt etter 7. pinne i mønsteret. Fell av alle maskene fra vrangen.

Fest alle løse tråder.

Tips og triks!

_DSC6987-1920x1080-wm For å få en jevn å pen kant, strikkes kantmasken slik: På starten av pinnen tas første maske løst av som om den skulle strikkes rett, når du kommer til siste masken på pinnen strikkes denne vridd rett.
Ser at noen tidligere har kommentert at de ikke får kanten jevn nok. Jeg har tidligere skrevet at «ta første maske av som om den skulle strikkes vrang», MEN synes du det blir løst så ta første maske av som om den skulle strikkes rett, da får du nok en vridning på masken og det kan sikkert hjelpe noen. Blir kanten din for stram med dett, så ta den av som om den skulle strikkes vrang.
Et ekstra tips er, stram/trekk litt i tråden når kantmasken er satt over på høyre pinne og neste maske er strikket.

_DSC8134-1920x1080-wmBruk butt canavasnål til å feste trådene med. Stikk nålen under 7-8maskeløkker på skrå oppover og trekk igjennom nålen. Deretter gjør tilsvarende tilbake nedover, slik blir tråden både usynlig og sitter godt i arbeidet.

_DSC8324-1920x1080-wmFor- og baksiden av kluten.

Hvis du er usikker på hvordan du skal felle av, så finner du trinnbilder av det til Turkis klut nr.1

Lykke til med klutestrikkingen, har du problemer underveis så legg igjen en kommentar her på bloggen og jeg vil hjelpe deg så godt jeg kan! Målet for disse klutene som kommer i løpet av sommeren er at «alle skal komme være med til toppen»!

 

Legg gjerne ut bilde av kluten din ferdig eller uferdig på Facebooksiden min tovefevang.no, der blir det opprettet noen «tråder» til å legge ut bilder av de forskjellige klutene. Selvom vi strikker etter samme oppskrift vil det sikkert bli mange flotte utgaver i både farger og ulikt garn. Dette vil være til stor inspirasjon for oss alle ;)

 

Hilsen Tove

 Utskriftsvennlig versjon uten bilder

Copyright: Tove Fevang 2014 www.tovefevang.no. All rights reserved.
Link gjerne til bloggen, men det er ikke lov å legge oppskriftene ut på egne nettsider eller FB-grupper. Oppskriftene skal ikke brukes i salgsøyemed uten skriftlig tillatelse.
”Sharing pattern is not allowed”

 _DSC4936-1920x1080-wm

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Helene-sokkeoppskrift
Helene-sokkene har jeg strikket i garnet Meadow et tynt garn og brukes...
Read More
10 replies on “Strikket rosa klut, oppskrift nr. 3”
 1. says: Julie

  Så har jeg begynt på strikkeklut nr tre. Koselig mønster. Minner om noen strikkede håndklær farmoren mon hadde.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Julie!

   Så hyggelig at du er i gang! Det kan nok sikkert være riktig, det var jo masse gode strikkehåndklær før i tiden 😉

   Hilsen Tove

 2. says: Ingunn

  Denne var fin i rosa! Jeg er ikke med på klute-along, men denne tror jeg må få snike seg innimellom andre prosjekter. Fikk boka di, Klassisk barnestrikk, til bursdagen min her om dagen. Den ser fin ut og vekker mange kjære minner.

  Fortsatt god sommer fra Ingunn!

  1. says: Tove Fevang

   Hei Ingunn!

   Tusen takk, så koselig melidng fra deg! Ja du får presse den inn! Så hyggelig at du liker boken og ja det samme for meg mange gode minner fra de modellene. En reise igjennom min egen barndom på mange måter!
   God somer til deg også!

   Hilsen Tove

 3. says: Irene Haugen Krogstad

  Hei Tove Fevang.

  Veldig fine bilder av de strikkete klutene som du lager. Jeg har et spørsmål til deg ? Jeg holder på å bruker opp restegarn til å strikke lapper for å lage meg et lappeteppe , men jeg er usikker på hvor mange lapper må og kan d være i et slikt teppe? Og har du noen oppskrifter på noen slike lapper, d eneste jeg kan å strikke er vanlig rett, vrang , og litt hullmønster . Jeg er 35 år og har strikket litt oppover årene men itj så mye at æ kan kalle meg alt for flink og erfaren strikker. Sånn at jeg er veldig interrisert i å lære meg mere om strikking. Mvh Irene . Og ha en fortsatt fin sommer. Og kos deg masse med strikketøyet i sommersola og sommerregnet. Du har en veldig fin blogg om strikking.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Irene!
   Tusen takk for koselig melding fra deg! Hvor store lapper strikker du, og hvor stort kan du tenke deg teppet ferdig? Når du kan strikke rett og vrang og litt hullsmønster så kan du jo masse. Går det greit for deg å lese oppskrifter? Mange av strikkeklut oppskriftene. kan fint brukes til lapper i et teppe. (egentlig ommer du meg litt i forkjøpet på hva jeg hadde tenkt å foreslå når alle klutene er ferdige 🙂 ). Det som er viktig for deg å vite det er hva strikkefastheten pr. 10 cm blir med det garnet du bruker. Har du noe du kan måle det på? Hvis ikke så strikker du en prøve ved å legge opp f. eks 30 m og strikk bare rett frem og tilbake (rillestrikk/rettstrikk) ca. 5 cm. og så måler du hvor mange cm bredden blir. Blir den under 10 cm, så mål 5 cm og gang maskeantallet med 2, da har du strikkefasthet pr. 10 cm. NB! Det er viktig at du måler midt på prøvelappen og ikke ut i kanten, der vil det alltid bli litt annerledes strikkefasthet.
   I alle oppskriftene står det strikkefasthet pr. 10 cm og antall masker i mønsterrapportene. Slik at det kan regnes ut. MEN hvis du synes dette blir for komplisert, så stirkker du en prøvelapp finner strikkefastheten og legger igjen en ny kommentar her og så hjelper jeg deg videre, med å komme frem til mål.
   Kose meg i solen igjen, her kom regnet i to 1o minutters puljer med god vind, så nå er det ut i solen igjen 😉

   Hilsen Tove

  1. says: Tove Fevang

   Hei Nina!
   Kan du forklare hvor det stopper opp hen, så skal jeg prøve å hjelpe deg videre.

   Hilsen Tove

 4. says: anastasia

  Dine oppskrifter må være de beste og de letteste oppskriftene jeg noen ganger har vært bort i! Jeg kan egentlig ikke strikke (eller.. kan jo litt da…) men er så sjeldent at jeg forstår oppskrifter når jeg først skal sette meg ned for å strikke noe.. før forstod jeg ikke en gang hva som mentes med » pinne 1, pinne 2, pinne 3″… tenkte bare det var nu mange pinner man skulle bruke.. hahah! Men etter å ha sett på dine oppskrifter så lærte jeg meg plutselig noe nytt! ;p Men veldig gode oppskrifter hvert fall, håper du fortsetter å legge ut flere slike lette oppskrifter på kluter 😀

  1. says: Tove Fevang

   Hei Anastasia!

   Beklager sent svar, som rett og slett er grunnet sykdom over en lengre periode!

   Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding og at du forstår oppskrifter bedre er veldig hyggelig å høre!
   Det kommer nok flere kluter etter hvert!!!

   Hilsen Tove

Comments are closed.