Strikket kongeblå klut, oppskrift nr. 2

_DSC7799-1920x1080-wm

Utskiftsvennlig versjon av innlegget uten bilder

Denne kluten i vevstrikk er også enkel og består kun av rette masker, men noen av maskene tas løs av med enten garnet bak eller foran masken, det er dette som lager mønsteret. Det blir det ingen forkortelser i oppskriften heller. Målet med alle oppskriftene er at de skal være enkle nok til at en nybegynner også skal kunne delta. Mange har sagt at de ikke er drevne strikkere og mange har også sagt at de ikke kan lese mønster fra før.
Jeg tenker at sommeren er til for å lære nye ting og da er kluter en flott start. Dette blir «prøvelappene» som også kan brukes til noe nyttig! Jeg strikker ofte en klut når jeg prøver ut nye teknikker eller nye ideer og også garn for den saks skyld. Da er det godt at det er en viss størrelse på «prøvelappen» og ikke bare de 15 x 15 cm som man tenker at må til for å måle strikkefasthet, på 10 x 10 cm.

wpid-DSC7813-1920x1080.jpg

Nedenfor oppskriften finner du flere bilder med tips og triks!

Strikket kongeblå klut, strikket klut nr. 2

Design, modeller og oppskrift: © Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: ca. 30 x 30 cm
Materialer:
Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull), kongeblå frg 6067, 100 g (= 2 nøster)
Pinner: Nr. 3
Strikkefasthet: 35 masker mønster med pinner nr 3 = 10 cm

Kantmaske:
Første maske på pinnen, tas hele tiden løs av som om den skulle strikkes vrang, med garnet bak masken.
Siste maske på pinnen, strikkes vridd rett
Mønsterrapporten består av 4 masker

Fremgangsmåte:
Legg opp 105 masker,
1. pinne (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), strikk 103 masker rett, 1 kantmaske (se forklaring over), snu.
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske strikk 103 masker rett, 1 kantmaske, snu.
3. pinne: 1 kantmaske, 1 maske rett, * ta 1 maske løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet bak masken, 1 maske rett *, gjenta fra *–* 1 kantmaske, snu.
4. pinne: 1 kantmaske, 1 maske rett, * ta 1 maske løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet foran masken, 1 maske rett *, gjenta fra *–* 1 kantmaske, snu.
5. pinne: Gjenta 1. pinne
6. pinne: Gjenta 2. pinne
7. pinne: 1 kantmaske, 2 masker rett, * ta 1 maske løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet bak masken, 1 maske rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker, strikk 1 maske rett, 1 kantmaske, snu.
8. pinne: 1 kantmaske, 2 masker rett, * ta 1 maske løs av som om den skulle strikkes vrangt med garnet foran masken, 1 maske rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 2 masker, strikk 1 maske rett, 1 kantmaske, snu.
Gjenta 1. – 8. pinne gjennom hele arbeidet til kluten måler 30 cm eller er kvadratisk.
Avslutt med etter 1. eller 5. pinne i mønsteret. Fell av alle maskene fra vrangen og ganske stramt. Hvis det ikke felles av stramt vil kanten ”bølge” eller bli for vid. I og med at mønsteret trekker seg inn i bredden.

Tips! Fra Line Auren Fet,  hun strikket 3. og 4. maske på avfellingspinnen vridd rett sammen. Da ble klanten passe stram.

Fest alle løse tråder.

wpid-DSC7806-1920x1080.jpg

For å få en jevn å pen kant, strikkes kantmasken slik: På starten av pinnen tas første maske løst av som om den skulle strikkes vrang, når du kommer til siste masken på pinnen strikkes denne vridd rett.

_DSC7014-1920x1080-wmMønsteret på retten, ta 1 maske løs av, med garnet bak masken.

_DSC7015-1920x1080-wmNeste maske strikkes rett. Det veksles mellom disse to maskene i mønsteret på retten.

_DSC7017-1920x1080-wm Mønsteret på vrangen, ta 1 maske løs av, med garnet foran masken.Neste maske strikkes rett. Det veksles mellom disse to maskene i mønsteret på retten.

_DSC7019-1920x1080-wmNeste maske strikkes rett. Det veksles mellom disse to maskene i mønsteret på vrangen.

_DSC7756-1920x1080-wmBruk butt canavasnål til å feste trådene med. Stikk nålen under 8-10 maskeløkker på skrå oppover og trekk igjennom nålen. Deretter gjør tilsvarende tilbake nedover, slik blir tråden både usynlig og sitter godt i arbeidet.

_DSC7816-1920x1080-wmFor- og baksiden av kluten.

Hvis du er usikker på hvordan du skal felle av, så finner du trinn bilder av det til Turkis klut nr.1, under et av de andre innleggene til klutestrikkingen.

Lykke til med klutestrikkingen, har du problemer underveis så legg igjen en kommentar her på bloggen og jeg vil hjelpe deg så godt jeg kan! Målet for disse klutene som kommer i løpet av sommeren er at «alle skal komme være med til toppen»!

Legg gjerne ut bilde av kluten din ferdig eller uferdig på Facebooksiden min tovefevang.no, der blir det opprettet noen «tråder» til å legge ut bilder av de forskjellige klutene. Selvom vi strikker etter samme oppskrift vil det sikkert bli mange flotte utgave i både farger og ulikt garn. Dette vil være til stor inspirasjon for oss alle ;)

Hilsen Tove

Copyright: Tove Fevang 2014 www.tovefevang.no. All rights reserved.
Link gjerne til bloggen, men det er ikke lov å legge oppskriftene ut på egne nettsider eller FB-grupper. Oppskriftene skal ikke brukes i salgsøyemed uten skriftlig tillatelse.
”Sharing pattern is not allowed”

Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

_DSC7818-1920x1080-wm

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
22 replies on “Strikket kongeblå klut, oppskrift nr. 2”
 1. says: gro

  Hei så koslig med ny oppskrift og den skal jeg strikke og første mønster ikke strikka ennå men blir nok strikke den og.koslig med nye klutmønster og ikke all den mønstra på de.kos med klutstrikking.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Sølvi!
   Jeg vasker ofte sterke farger separat de første gangene de vaskes og ja, jeg vasker i maskin. Du vaske i den temperaturen det står på vaskeanvisningen på magebeltet på det garnet du har valgt!

   Hilsen Tove

 2. says: Elin

  Hei Tove
  Jeg bruker ikke samme garntykkelse og får litt problemer med maskeantall og dermed også noen av oppskriftene. Denne f.eks, med et annet antall masker, er det den samme masken som taes løst av på begge sidene? Altså den «rette» masken blir på 4.pinne løftet av med tråd foran?

  1. says: Tove Fevang

   Hei Elin!

   Ja det er den samme masken som løftes løs av på retten og vrangen. Ønsker du mindre maskeantall på kluten trekker du ifra antall rapporter, her er en rapport 4 masker. Så da blir det antall rapporter x 4 m som du trekker i fra.
   Hilsen Tove

 3. says: Elin

  Tusen takk! Da var jeg på rett vei:) Gleder meg allerede til neste – som blir den med hakking. Så kult at du har en oppskrift med det – hadde nesten glemt det jeg:)

 4. says: Liv

  Hei!
  Nydelig struktur på den kongeblå kluten. Kunne tenkt meg mønsteret i en jakke, strikket idet tynt ull kamgarn. Liv

 5. says: Henriette Støle Malmgren

  Hei! Så fine kluter! 🙂 Jeg skal bruke mandarin petit i stedet for fiol. Vet du ca maskeantall jeg kan bruke for å få omtrent samme størrelse på kluten? Er nybegynner og ikke så god på det å endre oppskriftene… 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei Henriette!
   Mandarin Petit og Fiol er ganske så like i tykkelse. Mandarin Petit kanskje ørlite tykkere. Du kan bruke oppskriften som den er, eller legge opp 4 eller 8 masker mindre. Rapporten er 4 masker, så du må alltid trekke fra hele rapporter… 4-8-12-16-20 m osv.
   Si ifra hvis dette var uforståelig, så skal jeg prøve å forklare bedre!
   Hilsen Tove

  1. says: Tove Fevang

   Hei Julie!
   Enig, den «vokser» ikke like fort som den første! Neste blir «raskere»!

   Hilsen Tove

 6. says: Elin Lunde Ramsland

  Da var jeg ferdig med denne flotte kluten. Men for å få den 30×30 måtte jeg ned i 63 masker og pinnestr 2. Garnet jeg bruker er Tuva fra euopris som har strikkefasthet samme strikkefastehet som Solberg Fiol (ca). Men den ble fin 🙂

  1. says: Tove Fevang

   HeiElin!
   Så akkurat kluten din på FB, kjempefin ble den 😉
   På søndag blir det nye både hekle og strikke klut 😉
   Håper du henger med videre!

   Hilsen Tove

 7. says: Mari

  Hei!
  Jeg sliter veldig med strikkefastheten. Klutene blir enorme, selv med mindre masker. Jeg har aldri strikket kluter før, men har strikket gensere og allt annet i over 30 år, og aldri hatt problemer med det!! Den rosa ble 40 cm og den blå ble 38 cm med 85masker! Skjønner ingen ting jeg :-))

  1. says: Tove Fevang

   Hei Mari!

   Skjønner at du får noen «store» kluter, prøv å gå ned i størrelse på pinnene, nr. 2 1/2 eller helt ned til nr. 2. Har erfaring med at noen strikker mye løsere når det blir relativt garn og som ellers har perfekt strikkefasthet. Min søster har måttet gjøre det også (og hun strikker ellers akkurat med anbefalt strikkefasthet på tykkere garn)
   Håper dette løse r problemet ditt!

   Hilsen Tove

 8. says: Mari

  Jeg mener selvfølgelig den første ( jeg strikket den i rosa) bruker fiol og pinne 3!

Comments are closed.