Ny bok Klassisk barnestrikk

Boken er en utvalgt samling av Sandnes Garn sine klassiske gensere og jakker fra tidlig 50-tallet og frem til 60 – 70-tallet, til barn i alderen 2–8 år. Noen av modellene er kun i de største størrelsene, da mønster rapportene vil bli forholdsmessig for store til de minste størrelsene, på samme måte som noen av modellene er kun i de minste størrelsene, da disse er mer passende for de minste barna.

Prosjektet startet med å finne modellene i Sandnes Garn sitt rikholdige arkiv fra denne tiden. Dette ble for meg et gjensyn og mange minner fra min egen barndoms strikkeklær. Det ble plukket ut 100 oppskrifter og deretter startet den vanskeligste oppgaven, det å få antallet redusert til 25 oppskrifter. Dette er blitt til et utvalg av både kjente og kjære modeller og noen ikke fullt så kjente i dag, men allikevel representative for den tiden. I boken finner du gensere, jakker, bukser og luer. Modellene har rett i satte ermer, raglanfelling og rundfelling. Alle disse teknikkene ble brukt flittig på den tiden.

Sivert (2 år) har vært vår store solstråle under fotografering av modellene, noe også alle som så innslaget om boken på God Morgen Norge på TV2 8. november fikk erfare. Her er han i modellen Småtroll.

For å få plaggene til å fungere til dagens barn har jeg bygget om (redesignet) modellene, slik at lengden på gensere og jakker er blitt litt lengre og en del ermer har fått litt mindre vidde, så de passer bedre under dagens ytterplagg. Fargene er mer eller mindre de samme som i de opprinnelige modellene.

Eva (5 år) i modellen Fana, dette er en av de første Fanajakkene Sandnes Garn laget denne er fra tidlig 50-tallet

Anna (4 år) i modell nr.625 designet av Unn Søiland, de eldste modellene har ikke navn kun et nummer. Emil (8 år) i Snøplog, genseren er lett å strikke, alle skiløperne er sydd på med maskesting til slutt.

Garnet er som er brukt er Sandnes sitt Smart garn som er i 100 % ullgarn og Sandnes Mini Alpakka som er i 100% alpakka, begge disse garnkvalitetene er i en superwash kvalitet så de kan vaskes i maskin på ullprogram, noe som passer godt for travle og aktive småbarnsfamilier.

Siste delen av boken inneholder trinn for trinn bilder, hvordan du strikker en jakke fra A-Å, fra du strikker vrangborden, til du syr i den siste knappen, inkludert monteringen, klippe opp og sy i ermene.

Hvordan felle til rundfelling.

Raglanfelling.

 

Klikk her for å se innslaget Klassisk barnestrikk på God Morgen Norge TV2, 8.november 2012

Klassisk barnestrikk er utgitt på Samlaget 2012, ISBN 978-82-521-8137-1

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
7 replies on “Ny bok Klassisk barnestrikk”
 1. Fant den på Tanum i helgen, og bladde med glede. (Det er snart jul, derfor kunne det havne på ønskelisten og ikke handles direkte) tommel opp for veldig bra sistedel med montering! For det er virkelig mangelfullt i nye strikkebøker. Veldig fint!

  1. says: Tove Fevang

   Så hyggelig at du likte boken, håper du får den under juletreet eller kanskje er det nissen som kommer?
   Veldig glad for at du likte siste delen. Helt enig dette er det lite av, mitt ønske er at de som ikke kan også skal kunne noe mer etter å ha lest bøkene mine.
   Hilsen Tove

 2. says: Jane Stene

  Hei

  Jeg har begynt å strikke genseren Jan og Janikken, men oppdaget at noe av oppskriften ikke står i boka. Eller så har jeg misforstått… Jeg kan ikke se at det står noe om halsliningen. Oppskriften stopper opp med raglanfellingen hvor det står at jeg skal repetere fellingen til ca (88)92(96) m.

  Ellers så er boka kjempefin! Veldig mye kjekt å lage…

  1. says: Tove Fevang

   Hei Jane!
   Du har helt rett her har halsen falt ut, dessverre! Under finner du det som også er falt ut på slutten!
   Lykke til! HilsenTove
   BÆRESTYKKE/RAGLANFELLING:
   Sett ermene inn mellom for- og bakstykke = (284) 300 (318) m totalt på omg.
   Se trinn for trinn bilder raglanfelling side ?? og rundfelling side ??. La omg starte ved overgangen mellom bakstykket og venstre erme. Strikk 1 omg r over alle m. Fortsett med bord III samtidig som det felles for raglanfelling i alle fire skjøtene mellom ermer, for- og bakstykke slik: * 2 r sammen, strikk til det gjenstår 2 m på ermet, 2 m vridd r sammen, 2 r sammen strikk til det gjenstår 2 m på forstykket, 2 m vridd r sammen, 2 r sammen strikk til det gjenstår 2 m på ermet, 2 m vridd r sammen, 2 r sammen strikk til det gjenstår 2 m på bakstykket, 2 m vridd r sammen. Strikk 1 omg uten felling *, gjenta fra *–* til det er ca. (88) 92 (96) m.
   Når borden er ferdig strikket, gå over til å strikke 1 vridd r, 1 vr gjennom resten av arbeidet.
   Når alle fellingene er ferdige. Fortsett direkte med høy hals, 1 vridd r, 1 vr som strikkes (8) 10 (12) cm. Fell av elastisk.
   Montering: Mask sammen under ermene. Fest alle løse tråder.

Comments are closed.