Instruksjonsvideo, strikk fletter uten hjelpepinne, med luemønster

Videoen viser hvordan strikke enkel flette og miniflette uten hjelpepinne.

Luene er strikket Cashmere D.K. et utrolig bløtt garn til små hoder, garnet fant jeg sist høst i garnbutikken Sommerfuglen i København og bare ikke kunne reise hjem uten. Planen med det samme var å strikke luer til tvillingbarnebarna Oscar og Nicolai, selvfølgelig 😉

Når du skal strikke flette over to masker også ofte kalt en miniflette, kan man enkelt unnvære hjelpepinnen. Det samme gjelder en enkel flette over 4 masker. Sjekk ut videoen og se hvor enkelt det er!

Lue

Design: Tove Fevang
Foto: Geir Arnesen

Størrelse: 3 (6/9) 12/18 mnd
Hode omkrets: ca. 40 (45) 50 cm

Materialer:
Cashmere D.K. fra Lotus yarn (100 % cashmere d.k.) farge beige 50 g
Garnet kan du finne på disse to nettsidene www.sommerfuglen.dk og www.pinnsvindesign.no
Finner du ikke garnet så er et supert alternativ Babysilk fra Du Store Alpakka dette garnet finner du i garnbutikker over hele landet.

Pinner: Strømpe-p eller liten rundp nr. 3 1/2

Strikkefasthet: 24 m glattstrikk på p nr 3 1/2 = 10 cm i bredden

Kontroller alltid strikkefastheten nøye! Bytt ev til tykkere eller tynnere pinner.

Forkortelser: m = maske(r), r = rett, vr = vrang, str = strikk(es), sm = sammen, omg = omgang, beg = begynn(else), arb = arbeidet, ggr = ganger.

Fremgangsmåte:
Legg opp 90 (100) 110 m på p nr 3,5 og str 4 cm vr-bord * 2 r, 2 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Fortsett resten av luen etter diagrammet, gjenta rapporten 9 (10) 11 ggr.

Når arb måler 16,5 (17,5) 19 cm fra oppleggskanten.

Starter fellingen i toppen, str * 4 r, 2 vr sm, 2 r, 2 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Str 3 omg r over r, vr over vr. Neste felle omg: Str * 4 r, 1 vr, 2 vridd r sm, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Str 2 omg r over r, vr over vr. Neste omg str * 2 r, 2 r sm, 1 vr, 1 r, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Str 1 omg r over r, vr over vr. Neste omg str * 3 r, 3 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Siste omg str 2 og 2 r sm hele omg ut. Klipp av tråden og trekk den igjennom de resterende m.

Montering: Fest tråden på retten av vrangborden, da kommer den på innsiden når du bretter den opp. Stram tråden i toppen av luen godt i sammen og fest den godt. Brett opp vrangborden til oppbrett.

Vil du strikke luen større! Så gjør du dette lille regnestykket, mål omkretsen på hodet til den som skal ha luen. Del antall cm på strikkefastheten som 24 m pr 10 cm på p 3 1/2. F.eks. omretsen på hodet er 60 cm x 2,4 m (pr cm) = 144 m. Så må du velge om du vil runde ned til 140 m eller opp til 150 m, i og med at det er 10 masker i rapporten på diagrammet.

Lykke til, hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
35 replies on “Instruksjonsvideo, strikk fletter uten hjelpepinne, med luemønster”
 1. says: Grethe

  Hei Tove! Takk for bilde og oppskrift. Dette er luen jeg skal strikke til meg selv i offwhite. Jeg er jo ca 56 cm i mål,så jeg skal sjekke nøyaktig hvor mange masker jeg skal legge opp,med samme mønster. Skal bli spennende, og garnet hanler jeg i byen en dag. Haster jo ikke,et påske-prosjekt.:-) Mvh Grethe.

  1. says: Tove

   Hei Grethe!
   Bare hyggelig! Det er bare å regne ut.
   Lykke til med påskeprosjektet 😉
   Hilsen Tove

 2. says: Heidi

  Så smart! Fletter er nydelig, men jeg er ikke spesielt glad i å bruke hjelpepinne. Flette over fire masker har jeg ikke forsøkt på denne måten, så det skal jeg prøve ut.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Heidi!
   Ja, veldig greit å slippe en ekstra pinne. Med litt trening så går det fint med flette over 6 masker også!
   Hilsen Tove

 3. says: Bjørg

  Så nydelig 🙂 Jeg prøver meg på en Amanda-prosjekt-utgave.. Har lagt opp 80 m på pinne nr 3 i Lanett <3

 4. says: Eve

  Hei Tove.
  Jeg brukte mønsteret ditt og strikket meg en deilig hals i Kasjmir fra Sandnes Garn. La opp 90 masker og strikket to nøster. Det var superenkelt og blei skikkelig fint:-)) Takk for mønster.

  Eve

  1. says: Tove Fevang

   Hei Eve! Så hyggelig at du fikk noe annet ut av mønsteret. Sandnes Kasjmir er jo bare et fantastisk garn!
   Hilsen Tove

 5. says: Lise

  Tusen takk for flott instruksjonsvideo og mønster, dette må prøves med en gang! :o)

  Et annet spørsmål; jeg ser du bruker en garnbolle til nøstet ditt. Jeg har forsøkt å få tak i noe lignende uten hell. Kan jeg spørre hvor du har fått tak i din bolle?

  1. says: Tove Fevang

   Hei Lise!
   Tusen takk for hyggelig kommentar! Garnbollen er kjøpt i USA, disse sauene er bare helt herlige (beklager sent svar oppdaget kommentaren nå). Hilsen Tove

   1. says: signe anita

    Har litt problem med å forstå felleinga, hvordan blir det når du samtidig skal strikke fletter på slutten av lua, og du skal felle, på forhånd takk, ellers var det ei enkel lue å strikke

    1. says: Tove Fevang

     Hei Signe Anita!
     På slutten av fellingen så droppes flettingen. Du kan se det på det ene bildet, det som viser toppen av luen!
     Tove

  1. says: Tove Fevang

   Hei Sadias83!
   Ta hode omkretsen og delt det på antall masker pr 10 cm strikkefasthet. For eksempel hodeomkrets 40 cm og strikkefasthet 25 masker pr 10 cm, blir slik 4,0 (hodeomkretsen) x 25 m (strikkefasthet pr. 10 cm) = 100 m

 6. says: Kine

  Tusen takk for flott video og oppskrift! Det går mye fortere å strikke på denne måten, uten en pinne som stadig er i veien:)

 7. says: Merete

  Fantastisk flott lue og instruksjonsvideo…..skal sette i gang med lue nr 1 men lurer på hvor på mønsteret en begynner…..

  1. says: Tove Fevang

   Hei Merete!
   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!
   Hvis jeg skjønner spørmålet ditt riktig, så begynner mønsteret på starten av diagrammet og gjentas hele omgangen rundt! Hvis dette ikke var det du mente så spør igjen 😉
   Hilsen Tove

 8. says: Kristine

  Hei Tove,
  Så flott blogg du har 🙂 Veldig bra forklart og en super metode å strikke fletter på 🙂 jeg skal begynne på min første lue også, men lurer litt på det samme som Merete (over)..Begynner man ovenfra og ned eller nedenfra og opp i diagrammet? 🙂

  1. says: Kristine

   Ps. Har strikket vrangborden allerede, så skal begynne på diagrammet, strikker man først en runde rett?:)

   1. says: Tove Fevang

    Hei Kristine!
    Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!
    Diagrammet leses/strikkes nednifra og oppover, og leses/strikkes fra høyre mot venstre 😉
    Ja strikk en runde/omgang rett først!

    Hilsen Tove

 9. says: Jeanette S.

  Hei. Jeg har aldri prøvd å lage flette på strikkeplagg. Etter denne flotte oppskriften skal jeg sannelig prøve! Tusen takk for flott oppskrift og video. 🙂

 10. says: Medusa

  Skulle strikke minifletter i vrangbord og skjønte ikke forklaringen i mønstret… Søkte og fant denne fantastiske videoen og arbeidet går som en lek. Takk for at du deler 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei!

   Så hyggelig at du fikk det til etter videoen! Lykke til videre med strikkingen!
   Hilsen Tove

 11. says: Annborg Mydland Huseby

  Jeg har strikket masse frå.» strikk til Barnehagebarn» og har leitet etter video om hvordan vi feller av elastisk, jeg får det ikke til slik det står på side 22.,

  1. says: Tove Fevang

   Hei Annborg!

   Beklager sent svar, som rett og slett er grunnet sykdom over en lengre periode!
   Det er dessverre ikke kommet noen video på felle av elastisk enda pga. sykdom.
   Du feller av som du ellers ville gjort, forskjellen er at mellom hver maske som strikkes tar du et kast på pinnen, når du feller av en maske trekker du også med kastet på pinnen og dermed blir det veldig elastisk.

   Hilsen Tove

Comments are closed.