Strikkede sokker med perfekt passform

 

I januar mens de fleste her hjemme hadde det svært så kaldt, var jeg i solfylte Los Angeles, CA og lærte å strikke sokker med helt perfekt passform. Som så ofte ellers «blir veien» til mens du går, jeg var på TNNA´s garnmesse i LA.

 

Nyskjerring som jeg er, spurte jeg folk jeg traff om de kjente til noen garnbutikker i nærheten og ble tipset om en spesiell butikk i Santa Monia. Med en ekstra dag før jeg skulle dra hjem (planlagt i tilfelle noe jeg ikke kunne gå glipp av dukket opp)…  Samtidig som Jill Kahanek fortalte meg om butikken som hun også tilfeldigvis jobbet i, så sier hun at Cat Borhdi skulle komme å holde kurs denne dagen hos de, i å strikke sokker med perfekt passform. Og hvis du ikke viste det, så er sokkestrikking noe av det «hotteste» i USA for tiden. Så plutselig var jeg påmeldt sokkekurs uten å vite hva jeg gikk til, utenom at det var «verdens beste passform» det var snakk om 😉

 

Når jeg kom til butikken, var det allerede flere som gikk rundt å valgte garn til sokker. Så det var bare å henge seg på og valgets kval begynte, masse lekkert garn… Jeg endte opp med blått garn, ikke helt uvanlig for meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var vi i gang åtte damer innerst i lokalet, med pinner og garn. Først viste og fortalte Cat kort om hvordan sokkene ble strikket. Nemlig fra tåen og opp til leggen, dette var jo ganske nytt og mer skulle det bli… Og det skulle ikke strikkes noen tradisjonell hæl, men den ble felt av jevnt fordelt over hele omgangen, så den ble som en rundfelling.

 

Før strikkingen begynte måtte vi alle sammen lage et fotavtrykk av vår egen fot, som vi skulle bruke som mal underveis.

Cat forklarer hvordan hele prosessen skal være, du legger opp 6 m og øker utover jevnt fordelt på omgangene til du kommer over tærne. Da strikkes det uten øking en stund, for deretter å øke bare under foten så det blir plass for vristen, men aldri flere masker enn at den sitter «som støpt» på foten. Så det var prøving på foten for å formen perfekt.

 

Når jeg kom til vristen, skulle maskene fordeles til vrist og hæl, samtidig ble det satt inn to merketråder som skulle brukes senere.  Heretter kom fotavtrykket i papp til nytte, for det er denne som sokken prøves på når hælen skal felles, tilslutt satt jeg igjen med 12 m som ble satt på en tråd. Deretter ble to pinner satt inn i maskene som hadde merketråden.

 

Så ble maskene mellom merketrådene klippet opp, ja klippet opp ingen spesielt god følelse der og da, ville dette gå bra… Men vips så hadde jeg alle maskene på 4 pinner og kunne begynne å strikke leggen.

 

Mine første sokker fikk fletter på leggen og som dere kan se sokkene sitter perfekt på foten.

 

Det er bare så morsomt å strikke sokker på denne måten, samtidig som de ikke «sklir» rundt i støvlene, så det er blitt flere par. Sokken til venstre har jeg strikket i flerfarget garn mens jeg økte på tåen, deretter ensfarget frem til jeg skulle felle til hælen og på leggen er det igjen strikket med flerfarget garn. Slik er det kanskje litt lettere å forstå hvordan sokken strikkes. Dette er ikke de siste parene jeg strikker på denne måten!

 

Cat Borhdi har skrevet flere strikkebøker og det er i fra denne boken sokkene er hentet. Her er det masse lekre modeller med diverse mønstringer på leggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cat her sammen med Jill som jobber hos Compatto Yarn Salon in Santa Monica, California og tipset meg om både om denne butikken og kurset. Det ble en super kveld med mange hyggelige damer og når en av dem hørte at jeg var fra Norge. Kunne fortelle at hun hadde vært i Norge på quiltetur for endel år siden. Hun hadde funnet en butikk men på det tidspunktet hun var i Norge, var Idestuen sommerstengt, lite ante hun at det var butikken jeg drev for endel år siden hun hadde prøvd å besøke… verden er igjen ganske liten!

PS

Bloggen har fått sin egen Facebookside som du kan melde deg på, hvor jeg kommer til å informere om nye artikler på bloggen, og hvor du også kan komme med tilbakemeldinger, hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Strikk, håndverk og historie tur til Shetland 3.-10. august 2024
Mange har spurt om det blir ny  Shetlands tur sommeren -24. Ja,...
Read More
6 replies on “Strikkede sokker med perfekt passform”
 1. says: May Britt

  Dette var en spennende måte å strikke sokker på. Dette må prøves. Har strikket sokker «fra tåen» før, men ikke denne spesielle hælen

  1. says: Tove Fevang

   Hei Mai Britt! Denne metoden anbefales på det varmeste, får en utrolig god passform! Hilsen Tove

  1. says: Tove Fevang

   Hei Zainab!
   Du starter å strikke fra tåen og hele foten, deretter helen og til slutt opp på leggen!
   Hilsen Tove

Comments are closed.