GULLUNGEN heklet barneteppe – gratis oppskrift

Foto: Geir Arnesen

Teppet er heklet med staver og fastmasker, ispedd noen luftmasker. Enklere kan det ikke bli, her er det bare å hekle til du har den størrelsen du ønsker på teppet, eller til garnet tar slutt. GULLUNGEN, er et nytt garn som House of Yarn lanserer i disse dager. Garnet er en fantastisk blanding av ull, alpakka og bomull. Mitt teppe ble et «gla-teppe» i varme farger. Til slutt og ikke minst så støtter House of yarn, Barnekreftforeningen med 5,- kr for hvert solgte GULLUNGEN nøste, et positivt tiltak for en god sak. Geir og jeg har også laget tre videoer til teppet, som en liten hjelp på veien til heklingen.

Design, oppskrift og modell: Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: ca. 110 x 125 cm

Materialer:
Gullungen (35 % merinoull, 15 % alpakka, 50 % bomull) 50 g nøste = ca. 110 m
Hvit farge 101, 250 g
Gull-gul farge 102, 250 g
Rose farge 103, 250 g
Mandarin farge 107, 300 g
Gullungen fra House of Yarn www.houseofyarn.no

Heklenål: nr. 4,5/us H og eventuelt nr. 3,5/F til avslutningsomgangen med krepsemasker.

Heklefasthet: 6 rapporter á 4 m med nr. 4,5/H

1 mønsterrapport = 4 m

Heklemasker: Kjedemaske, luftmaske, fastmaske, stav og krepsemaske

Forkortelser: lm = luftmaske(r), lmb = luftmaskebue, fm = fastmaske(r), st = stav(er), krepsem = krepsemaske(r), omg = omgang, ggr = gang(er)

SE VIDEOEN: 

Tips 1! Når tråden er klippet av etter en farge, fest den langs bakre ledd i masken på omg. med en gang og deretter blir tråden heklet over.

SE VIDEOEN: 

Tips 2! Når du etter hvert er kommet inn i mønsteret, så kan det være lurt å starte hver ny omgang i et annet hjørne enn på forrige omgang, slik blir ikke et og samme hjørne «fylt» med alle, start og stopp festinger av trådene.

SE VIDEOEN: «Slik hekler du krepsemasker», alltid flott til avslutningskanter. Linken til denne videoen ligger nederst i innlegget.

Foto: Geir Arnesen

Teppe:

Legg opp 32 lm med Hvit og heklenål nr. 4,5/usH, klipp av tråden.
1. omg: Skift til Gull-gul, hekle 3 lm videre på den Hvite lm-raden. Start i 4. lm fra nålen (= erstatter 1 st), hekle 2 st, 1 lm, 3 st i samme lm = første del av hjørne, 1 lm, * hopp over 3 lm, 3 st i samme lm, 1 lm *, gjenta fra *–* 7 ggr totalt, hopp over 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st i samme lm = hjørne nr. 2, fortsett nå på motsatt side av oppleggsraden, 1 lm, * hopp over 3 lm, 3 st i samme st som st-gruppe på motsatt side av lm*, gjenta fra *–* 7 ggr totalt, hopp over 3 lm, 3 st i samme lm som første del av 1. hjørne, 1 lm, avslutt omg med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
2. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om lm i hjørne, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 8 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 8 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, avslutt omg med 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
3. omg: med Rose, fest tråden med 1 kjm om hjørne-lmb, 3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st i samme hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om 3-lmb, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om neste hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 9 ggr totalt, 1 lm, ** hopp over 1 fm, 3 st om hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, **, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb, 1 lm, hopp over 1 fm, gjenta fra **–** i neste hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 9 ggr totalt, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
4. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, 3 lm, ** hopp over 3 st, 1 fm om lm, 3 lm **, gjenta fra **–** 2 ggr, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 10 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, 3 lm, * hopp over 3 st, 1 fm om lm, 3 lm *, gjenta fra **–** 2 ggr, hopp over 3 st,1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 8 ggr, avslutt omg med 3 lm, hopp over 3 st, 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
5. omg: med Mandarin, fest tråden med 1 kjm om 3-lmb i hjørne, 3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st i samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 3 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om neste hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 11 ggr totalt, 1 lm, ** hopp over 1 fm, 3 st om hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb **, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 3 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, gjenta fra **–** i neste hjørne, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 11 ggr, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
6. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, ** 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm **, gjenta fra **–** 4 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 12 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, gjenta fra **–** 4 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 12 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, avslutt omg med 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
7. omg: med Gull-gul , fest tråden med 1 kjm om 3-lmb i hjørne, 3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st i samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 5 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om neste hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 13 ggr totalt, 1 lm, ** hopp over 1 fm, 3 st om hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb **, *1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 5 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, gjenta fra **–** i neste hjørne, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3 lmb *, gjenta fra *–* 13 ggr totalt, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
8. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, ** 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm **, gjenta fra **–** 6 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 14 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, gjenta fra **–** 6 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 14 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, avslutt omg med 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
9. omg: med Rose, fest tråden med 1 kjm om 3-lmb i hjørne, 3 lm, 2 st, 1 lm, 3 st i samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 7 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om neste hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 15 ggr totalt, 1 lm, ** hopp over 1 fm, 3 st om hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb **, *1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 7 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, gjenta fra **–** i neste hjørne, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3 lmb *, gjenta fra *–* 15 ggr totalt, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
10. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, ** 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm **, gjenta fra **–** 8 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 16 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, gjenta fra **–** 8 ggr, hopp over 3 st, 1 fm om lm, 3 lm, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 16 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, avslutt omg med 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
11. omg: med Mandarin, fest tråden med 1 kjm om 3-lmb i hjørne-lmb, 3 lm, hekle 2 st, 1 lm, 3 st i samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 9 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om neste hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 17 ggr totalt, 1 lm, ** hopp over 1 fm, 3 st om hjørne-lmb, 1 lm, 3 st om samme hjørne-lmb **, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3-lmb *, gjenta fra *–* 9 ggr, 1 lm, hopp over 1 fm, gjenta fra **–** i neste hjørne, * 1 lm, hopp over 1 fm, 3 st om 3 lmb *, gjenta fra *–* 17 ggr totalt, 1 lm, avslutt med 1 kjm i 3. lm i starten av omg. Klipp av tråden og fest den.
12. omg: med Hvit fest tråden med 1 kjm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, ** 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm **, gjenta fra **–** 10 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 18 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme lm, gjenta fra **–** 10 ggr, 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om neste hjørne-lm, 3 lm, 1 fm om samme hjørne-lm, * 3 lm, hopp over 3 st, 1 fm om lm *, gjenta fra *–* 18 ggr totalt, 3 lm, hopp over 3 st, avslutt omg med 1 kjm i fm. Klipp av tråden og fest den.
13. omg: med Gull-gul, gjenta 11. omg, men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer.
14. omg: med Hvit, gjenta 12. omg, men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer.
15. omg: med Rose, gjenta 13. omg, men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer.
16. omg: med Hvit, gjenta 14. omg, men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer.
17. omg: med Mandarin, gjenta 15. omg, men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer.
Gjenta videre 12. – 17. omg men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer, til det er totalt 11 striperapporter, eller ønsket størrelse.
Avslutt teppet slik:
Gjenta 16. (Hvit) – 17. (Mandarin) omg og tilslutt 16. (Hvit) omg men hver gjentakelse gjentas 2 ggr mer = 2 omganger synlig etter hverandre med Mandarin og med Hvit som tidligere på alle partall omganger.
1. omg: Mandarin, hekle 1 st i hver st og hopp over hver lm omg rundt, i hvert hjørne hekles 5 st, avslutt med 1 kjm i 1. st.
2. omg: Gull-gul,skift eventuelt til heklenål nr. 3,5 for å «stramme» opp kanten, hekle 1 krepsem i hver st omg ut, avslutt med 1 kjm i 1. krepsem. (se link til video med krempsemasker nedenfor)
Har du ikke igjen nok garn til å hekle hele kanten med Gull-gul, bruk de andre garnrestene du har igjen fra teppet. Hekle opp en garnfarge og så fortsetter du på neste garnfarge. Slik får du også ditt helt personlige teppe. 

Avslutt teppet med en omgang krepsemasker, bruk gjerne flere farger på kanten hvis du ikke har nok igjen av en garnfarge. Foto: Geir Arnesen

Montering: Strekk opp arbeidet til oppgitt størrelse.

SE VIDEOEN:

SE VIDEOEN: Er du usikker på hvordan strekke/blokke opp tepper, ta en titt her. Selv om dette teppet er heklet så brukes akkurat samme prinsippet som vises i videoen.

Garnet som er brukt i teppet er gitt av House of Yarn. Foto: Geir Arnesen

Gullungen fra House of Yarn har et flott avstemt fargeutvalg, fargekartet finner du her: Gullungen garn

Foto: Geir Arnesen

Gleder meg til å se bilde av ditt teppe, legg det gjerne ut på FB-siden min tovefevang.no

Lykke til, hilsen Tove

copyright, all rights reserved; tekst, diagram og design: Tove Fevang www.tovefevang.no
og foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no Idestuen, Leanglia 78, 1387 Asker
FB-side tovefevang.no Instagram @tovefevang.no
Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
0 replies on “GULLUNGEN heklet barneteppe – gratis oppskrift”