Luedugnad til Rikshospitalet for Amandaprosjektet!

Rikshospitalets nyfødt- og barneintensivavdeling trenger luer i størrelse prematur – 3 måneder. De ønsker seg ribbestrikkede luer. Vil du være med å hjelpe til, så finner du oppskrift til tre ulike luestørrelser her! Luene er strikket på pinner nr. 3 1/2 så dette er noe som ikke tar så veldig lang tid.

Lue til Amandaprosjektet

Design, modeller og oppskrift: Tove Fevang tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen geirarnesen.no

Størrelser: prematur – 3 mnd

Materialer:
Babysilk fra Du Store Alpakka (80 % babyalpakka, 20 % silke) 50 g = 133 m

Lys grå f. nr. 323, 50 g
Lilla f. nr. 343, 50 g
fargene over er de som er brukt på luene på bildet, selvfølgelig velger du akkurat de fargene du selv ønsker.

Pinner: Strømpepinner nr. 3 ½

Strikkefasthet: 24 m på pinner nr. 3 ½ = 10 cm

Kontroller strikkefastheten nøye! Bytt eventuelt til tykkere eller tynnere pinner.

Bruker du et annet garn enn oppgitt i oppskriften. Lag en strikkeprøve for å beregne hvilken størrelse du skal legge opp etter.

NB! Oppleggskanten må ikke stramme, legge gjerne opp på 1/2 pinne nummer større enn de pinnene du strikker luen på. Italiensk opplegg er ideelt til disse luene (se video lenger ned i innlegget).
Lenger ned i innlegget finner du også en annen video som viser hvordan du skifter tråd/farge uten å få store løse masker i starten.

Les igjennom hele oppskriften før du begynner å strikke.

Forkortelser: m = maske(r) = rett, vr = vrang, sm = sammen, omg = omgang, *–* = gjenta det som står mellom stjernene

Lue:
Legg opp med lilla 65 (75) 95 m på strømpe-p nr. 3 1/2 og strikk rundt 8 (8 ½) 9 ½ cm vr-bordstrikk 3 r, 2 vr, skift til lys grå og fortsett vr-bord strikk til arbeidet måler 14 (15) 19 cm. Fell i toppen av luen, strikk * 1 r, 2 r sm, 2 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 3 omg 2 r, 2 vr. Neste felle omg: Strikk * 2 r, 2 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 2 omg * 2 r, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Neste omg strikk * 2 r sm, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Siste omg strikk 2 r sm hele omg ut. Klipp av tråden og trekk igjennom se resterende m.

Montering: Fest alle løse tråder. Brett opp dobbel oppbrett.

Lag gjerne striper og slik kan du også få brukt opp noen rester.

Tips!

Her finner du en video som viser hvordan du legger opp med italiensk opplegg

 

En annen video som kanskje også kan være av interesse er hvordan skifte farge i strikketøyet eller når nøstet er brukt opp og du skal starte på et nytt et. Men denne metoden unngår du store løse masker i det du starter på et nytt nøste/farge.

 

 

Vil du bidra med luer, så kan du sende dine ferdige luene dine til:

Amandaprosjektet v/Tove Fevang
Leanglia 78
1387 Asker

Har du tid til å vaske luene i parfymefri Milo (den med blå kork), så setter jeg ekstra stor pris på det. Men har du ikke mulighet til det, så ikke la det hindre deg i å strikke luer. Da vasker jeg! Så vil de bli levert videre til Rikshospitalets Nyfødt- og Barneintensiv så fort vi har fått inn en del luer.

Vil du bruke annet garn enn det som står i oppskriften så er det også helt greit. Eneste kravet til garnet er at det består av minst 70 % ull og resten i naturfiber som silke, ull eller cashmere. Garntykkelsen må passe til pinner nr. 2 ½ – 3 ½. Alt som er mykt og godt, samt ikke loer.

På forhånd tusen takk for alle bidrag på vegne av Amandaprosjektet!

Her kan du lese mer om Amandaprosjektet www.amandaprosjektet.no

 

Hilsen Tove

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
 Bli med på strikketur til Selbu 26.-28. mai 2022
 Med Anne Bårdsgård og Tove Fevang. Vi inviterer deg til en hyggelig...
Read More
6 replies on “Luedugnad til Rikshospitalet for Amandaprosjektet!”
  1. says: Tove Fevang

   Hei Britt!

   Neida, du kan bruke akkurat de fargene du selv vil. Dette er bare et forslag! Så det er bare å strikke i vei, med andre farger 😉

   Hilsen Tove 😉

 1. says: Aud Johanne Bergersen

  Jeg har mye Drops Baby Merino garn (superwash, 100% merinoull) som jeg hadde tenkt å strikke luer til Amandaprosjektet av. Det er ikke så tykt som det garnet i oppskriften din (50 gr = 175 m) men strikkefastheten blir den samme når jeg strikker på p. nr. 3 1/2. Kan jeg bruke dette garnet tror du?

  1. says: Tove Fevang

   Hei Aud!

   Ja, det garnet kan du helt fint bruke, det har en super fin tykkelse 😉 Så det er bare å sette igang!

   Hilsen Tove 😉

 2. Hei Tove .
  Jeg har lovet å sy festdrakter til mine barnebarn fra boken din. ( burgunder ullskjørt med seler og høyt liv ) Jeg har vært innom flere butikker , har forsøkt å finne på nettet ,med det har ikke lykkes meg å finne silkebånd som passer til festdrakt. Derfor håper jeg du kan tipse meg om hvor jeg kan få tak i silkebånd.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Drude!

   Jeg har vært inne og tittet på et par nettsider, bl.a. stoff og stil. De har noe bånd, men ikke det store utvalget i denne kategorien ser jeg. Jeg vill tatt turen innom noen husflidsbutikker, de pleier å ha endel slike bånd. Båndene som er brukt på dette skjørtet og andre modeller i boken kommer i fra firmaet Tyrihans. De selger bånd til mange ulike butikker og mye til husflidsbutikker. Får du ikke napp noen sted, ville jeg ringt Tyrihans og spurt hvilke butikker de selger til. Det er også de som selger massevis av silkeskjerf (tror de nesten er størt på det i Norge).
   Tvi tvi og lykke til!

   Hilsen Tove 😉

Comments are closed.