Ny bok – Strikk til dei aller minste nøstebarna

-_DSC4742-1920x1200-wmEndelig kan jeg holde boken i hendene. Det er alltid en skrekkblandet fryd over å få første eksemplaret av en ny bok. Ble den slik en har sett for seg, hvordan er trykken, har bildene blitt bra, ja det er mange spørsmål som surrer rundt i hodet. Et bokprosjekt er en lang prosess fra tanker og ideer til en ferdig bok.
For meg er dette den viktigste boken jeg har skrevet, for det dreier seg om at våre aller aller minste skal få varme klær og tepper. Derfor var spenningen ekstra stor, samtidig er det et felles prosjekt i heimen da min fotograf mann, Geir har tatt alle bildene.

-Prematur-171-1920x1200-wmIdeen til boken startet med at jeg ble farmor til verdens flotteste tvillinger (selvfølgelig, du har vel hørt om Myrsnipa). Oscar og Nicolai ble født før fullgodt termin og trengte klær som var mindre enn størrelse nyfødt. Jeg lette rundt omkring men fant ingen oppskrifter og begynte å konstruere dem selv.
Jeg skjønte fort at det var mange i samme situasjon som oss og tenkte at dette bør det jo gjøres noe med. For som besteforeldre så er det jo ingenting annet vi ønsker enn av være små skal ha det best mulig. Kan man da strikke, så er det jo naturlig at det er det vi ønsker også å gjøre til dem.

-Prematur-5662-1920x1200-wmSelv syntes jeg dette var et så godt prosjekt med tanke på hva som ikke fantes fra før at jeg ønsket å lage en bok. Så for første gang søkte jeg om stipend fra «faglitterære fond». Stor ble overraskelsen da jeg mottok en hyggelig mail for snart 2 år siden, om at jeg var innvilget et stort stipend for å skrive boken. Men aller størst syntes jeg det var at de for første gang ga stipend til en strikkebok, og at de skjønte både behovet og verdien av en slik bok.

-Prematur-140-1920x1200-wmIngen bøker blir til i et stort sort rom, det er mange inspirasjons kilder og ikke minst flotte samtalepartnere. I og med at jeg hadde lett etter oppskrifter og ikke fant noen, så måtte jeg prøve å finne noen kilder jeg kunne spørre ut. Jeg fant Else Marie Gundesbø via FB-gruppen til Amandaprosjektet som jobber på Nyfødtintensiven på Rikshospitalet. Hun sa ja til å møte meg en kveld før hun skulle på nattevakt. Så der møttes vi og jeg kunne spørre henne ut om alt jeg lurte på… og det var ganske mye! Men de hadde også et ønske om hva de de minste kunne trenge og det var en liten «pose». Som Else Marie fortalte at de minste liker godt hudkontakt og den får de mest ved å ha sine bare ben. Men det får de jo ikke når de får på en sparkebukse, men i en pose. Samtidig som hun fortalte at de også likte å strekke ut bena og møte litt motstand, dette vill de få i en slik pose. Så posen på bildet over er konstruert etter disse ønskene fra ansatte på Riksen.

-Prematur-5898-1920x1200-wmTil denne boken som mange av mine andre bøker har jeg hatt fantastisk hjelp til å strikke modeller. Min søster Bente Fevang, svigerinne Tone Christensen, to flotte damer jeg har blitt kjent med via Amandaprosjektet, Elise Øvrebø Meling og Monica Nordmo og ikke minst Liss Aspvik fra høye nord er de som har strikket mange av modellene og samtidig kvalitetsikret oppskriftene. Tuuuusen takk alle sammen.

-Prematur-5418-1920x1200-wmAv erfaring så vet jeg at mange som vil komme til å strikke fra denne boken, sitter på et sykehus et eller annet sted i landet og ikke alltid har mulighet til å oppsøke strikkehjelp når en står fast. Derfor har Geir og jeg laget noen videoer som viser hvordan enkelte ting gjøres. Med håp om at alle skal kunne komme i mål. Den lukkede kanten som du ser på bildet over er bl.a. en av videoene som kommer. Det samme med hvordan man både strikker og hekler snorer disse er i hver sin video. (Videoene er ennå ikke lagt ut, men kommer i løpet av kort tid, må redigeres ferdig 😉 ).

-Prematur-5573-1920x1200-wm

Garnet som er brukt i boken kommer i fra Nøstebarn, jeg lette lenge etter det beste en liten kropp kan få på og rundt seg. Etter hvert ble jeg oppmerksom på Silkeull fra Nøstebarn, dette garnet er naturlig farget uten tungmetaller. Samtidig som både ull og silke er av ypperste kvalitet, noe som også er viktig til disse små som ikke alltid tåler like mye som oss voksne.

-Prematur-5481-Edit-1920x1200-wmSelv har jeg vært engasjert i Amandaprosjektet i snart 5 år, faktisk før tvillingene ble født.
Når Samlaget (som gir ut boken) kom og fortalte meg at de ville gi kr. 5,- for hver solgte bok til Amandaprosjektet, ble jeg jublende glad! Tusen takk Samlaget, dette er fantastisk!

Mitt store ønske er at mange får glede av boken. Jeg vet at det kan være en tøff tid å sitte ved en sykeseng og ikke kunne gjøre noe annet enn å bivåne flinke sykepleiere og leger.
Da er det godt å ha noen strikkepinner i hendene og gi sitt lille bidrag til en ny verdensborger på den måten!

Alt godt, hilsen Tove og Geir

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
 Bli med på strikketur til Selbu 26.-28. mai 2022
 Med Anne Bårdsgård og Tove Fevang. Vi inviterer deg til en hyggelig...
Read More
10 replies on “Ny bok – Strikk til dei aller minste nøstebarna”
 1. says: Solveig

  Hei hei!
  Ville bare takke for alle gode tips og ideer jeg har fått fra bloggen din.
  Gleder meg til å følge deg videre å se hva som kommer☺
  Ta gjerne en tur innom min blogg en gang 😉
  Hilsen Solveig☺

  1. says: Tove Fevang

   Hei Solveig!

   Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Beklager sent svar, som rett og slett er grunnet sykdom over en lengre periode!

   Hilsen Tove

  1. says: Tove Fevang

   Hei Mette!

   Ja, du kan få kjøpt boken fra meg! Den koster 329,- + porto. Beklager sent svar, som rett og slett er grunnet sykdom over en lengre periode!

   Hilsen Tove

 2. says: Kristin Carlsson

  Hei
  Flott bok !!
  Når kommer videoene, lurer veldig på opplukking av masker på begge sider av arbeidet som du skriver om i oppskriften til bodyene….?

  MVH Kristin

  1. says: Tove Fevang

   Hei Kristin!

   Tusen takk! Videoene er dessverre blitt svært forsinket pga. sykdom siden midten av Januar. Video med snor heklet og strikket kommer veldig snart. De er nå ferdig redigerte, lukking av kant er neste ut. Men kan ikke si akkurat når denne kommer. Da det fremdeles er uforutsigbare dager pga. sykdom.

   Hilsen Tove

 3. says: Rebecca A. Simonsen

  Hei Tove!
  Jeg strikker sparkebuksen nesten bakerst i din nye bok. Den er knall fin, (den brune), det står mønsteret strikker du slik her i fra: *3 omg r , 1 omg vr * repeter til fram til fram og bakdel. Når arbeid måler 17 cm fra fronten , strikk 10 m vr, hold fram med mønster til det står att 8 m før merketråd. Kan du forklare dette ? Hva gjør jeg? 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei Rebecca!

   Vet du har fått hjelp, men det kan være flere som har samme problemet.
   Det ligger rettelse på siden BOKRETTELSER, under Strikk til dei aller minste nøstebarna. Her vil alle feil som blir oppdaget i boken lagt ut.
   Setter stor pris på alle som kommer og både spør når de ikke finner ut av oppskriftene mine og sier ifra hvis de finner feil!
   Da hjeleper dere ikke bare meg, men også alle andre strikkere!
   Beste hilsen Tove

 4. says: Anne Berit Greve

  Hei,jeg lurer på om jeg kan få kjøpe boken,strikk for de minste nøstebarna,og om du kommer ut med en bok om festdrakt for voksne,for det ønsker jeg meg. Berit

Comments are closed.