Strikket hvit og gul resteklut, oppskrift nr. 7

wpid-DSC1693-1920x1080.jpg

Denne kluten i Dominostrikk er også enkel og består kun av rette masker og en vrangmaske på midten på vrangen. Mønsteret kommer frem ved at det er en felling som går diagonalt på kluten. Denne kluten er lagt opp slik at du strikker to sider samtidig, noe som kanskje er litt uvant for noen av dere. Derfor er det også litt trinnbilder til denne kluten.
Det er heller ingen forkortelser i denne oppskriften. Målet med oppskriftene er jo at de skal være enkle nok at er du en nybegynner, skal du kunne delta her. Ikke alle er like drevne strikkere og mange har også sagt at de ikke kan lese mønster fra før, derfor håper jeg at med mange bilder og ingen forkortelser kommer du i mål.

Trinn for trinn

wpid-DSC0302-1920x1080.jpgLegg opp 171 masker med hvit, sett en maskemarkør i 86. maske = midten av kluten.

wpid-DSC0303-1920x1080.jpg Sett maskemarkøren i denne masken.

wpid-DSC0305-1920x1080.jpgStrikk rettmasker frem til 1 maske før maskemarkøren.

wpid-DSC0306-1920x1080.jpgStikk høyre pinne inn i de to maskene samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, MEN strikk ikke maskene

wpid-DSC0307-1920x1080.jpg sett de bare over på høyre pinne, ustrikket…

wpid-DSC0309-1920x1080.jpgStrikk neste maske rett

wpid-DSC0310-1920x1080.jpgHent de 2 maskene som ble satt på høyre pinne og trekk de over den siste masken som ble strikket, samtidig.

wpid-DSC0311-1920x1080.jpgNå har du felt 1 maske på hver side av midtmasken (= 2 masker felt på hver pinne på retten). Denne fellingen gjentas på hver pinne på retten, gjennom hele arbeidet. Det er denne fellingen som gir den diagraonale «stripen» av rettmasker gjennom kluten.

wpid-DSC0313-1920x1080.jpgStrikk neste pinne (vrangen) også med rettmasker til du kommer til maskene som ble felt midt på kluten, på vrangen av kluten strikkes denne midtmasken vrang (og dette gjøres på hver pinne på vrangen gjennom hele arbeidet). Strikk pinnen ut med rettmasker.

wpid-DSC0312-1920x1080.jpgHer ser de starten på felling på midten, når det er strikket 2 pinner (1 fra retten og 1 fra vrangen) og neste pinne fra retten er strikket forbi fellingen.

Det er disse to pinnene som gjentas gjennom hele arbeidet. Samtidig strikkes det striperapporter.

wpid-DSC1275-1920x1080.jpg wpid-DSC1276-1920x1080.jpg wpid-DSC1278-1920x1080.jpg wpid-DSC1279-1920x1080.jpg wpid-DSC1280-1920x1080.jpg wpid-DSC1281-1920x1080.jpgHer  ser du fellingen en gang til fortløpene i bildene over. Det er kanskje litt lettere å se når det er to forskjellige farger på forrige pinne og den som blir strikket nå 😉

wpid-DSC1283-1920x1080.jpg Her ser du hvordan kluten tar form og blir kvadratisk etter hvert. Striperapporten finner du i oppskriften under.

wpid-DSC1641-1920x1080.jpg Når du har 3 masker igjen på kluten feller du de av som før,

wpid-DSC1642-1920x1080.jpgKlipp av tråden og trekk den igjennom den siste masken, og Voila du har en ny klut 😉 Da gjenstår det bare å feste trådene.
Se festing av tråder under tips og triks, her ser du hvordan trådfesting blir usynlig med to farger og du kan velge deretter hva du vil ha som rette eller vrange…

wpid-DSC1718-1920x1080.jpg

 

Strikket hvit og gul resteklut i Dominostrikk, nr. 7

Denne kluten er lagt opp slik at det blir strikket to sider samtidig og med fellingen gjør at to andre sidene på kluten kommer av seg selv.

Design, modeller og oppskrift: copyright Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto:
Geir Arnesen www.geirarnesen.no
Størrelse: ca. 30 x 30 cm

Materialer:
Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull),
Rester fra gul og hvit foregående kluter
Hvit frg 1002
Gul frg 3050

Pinner: Nr. 3

Strikkefasthet: 28 masker rettstrikk med pinner nr 3 = 10 cm

Kantmaske:
Første maske på pinnen, strikkes vridd rett.
Siste maske på pinnen, strikkes vridd rett.

Felling på midten: Ta to masker løst av samtidig, som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken (du har felt to masker) og du får en ”rett” maske på toppen.

La tråden som ikke er i bruk følge arbeidet oppover.

Mønsterrapporten består av 1 maske

Fremgangsmåte:
Legg opp 171 masker med hvit, sett en maskemarkør i 86. maske = midten av kluten.
1. pinne (retten) hvit: 1 kantmaske (se forklaring over), strikk 84 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 84 masker rett, 1 kantmaske (se forklaring over), snu.
2. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 84 masker rett, 1 maske vrang, 84 masker rett, 1 kantmaske, snu.
3. pinne (retten) hvit: 1 kantmaske, strikk 83 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 83 masker rett, 1 kantmaske, snu.
4. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 83 masker rett, 1 maske vrang, 83 masker rett, 1 kantmaske, snu.
5. pinne (retten) skift til gul: 1 kantmaske, strikk 82 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 82 masker rett, 1 kantmaske, snu.
6. pinne (vrangen) gul: 1 kantmaske, strikk 82 masker rett, 1 maske vrang, 82 masker rett, 1 kantmaske, snu.
7. pinne (retten) skift til hvit: 1 kantmaske, strikk 81 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 81 masker rett, 1 kantmaske, snu.
8. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 81 masker rett, 1 maske vrang, 81 masker rett, 1 kantmaske, snu.9. pinne (retten) hvit: 1 kantmaske, strikk 80 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 80 masker rett, 1 kantmaske, snu.
10. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 80 masker rett, 1 maske vrang, 80 masker rett, 1 kantmaske, snu.
11. pinne (retten) skift til gul: 1 kantmaske, strikk 79 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 79 masker rett, 1 kantmaske, snu.
12. pinne (vrangen) gul: 1 kantmaske, strikk 79 masker rett, 1 maske vrang, 79 masker rett, 1 kantmaske, snu.
13. pinne (retten) skift til hvit: 1 kantmaske, strikk 78 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 78 masker rett, 1 kantmaske, snu.
14. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 78 masker rett, 1 maske vrang, 78 masker rett, 1 kantmaske, snu.
15. pinne (retten) hvit: 1 kantmaske, strikk 77 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 77 masker rett, 1 kantmaske, snu.
16. pinne (vrangen) hvit: 1 kantmaske, strikk 77 masker rett, 1 maske vrang, 77 masker rett, 1 kantmaske, snu.
17. pinne (retten) skift til gul: 1 kantmaske, strikk 76 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 76 masker rett, 1 kantmaske, snu.
18. pinne (vrangen) gul: 1 kantmaske, strikk 76 masker rett, 1 maske vrang, 76 masker rett, 1 kantmaske, snu.
19. pinne (retten) gul: 1 kantmaske, strikk 75 masker rett, ta to masker løst av samtidig som om de skulle strikkes to rett sammen, strikk 1 maske rett, trekk de to løse maskene over den siste strikkede masken (du har felt to masker), strikk 75 masker rett, 1 kantmaske, snu.
20. pinne (vrangen) gul: 1 kantmaske, strikk 75 masker rett, 1 maske vrang, 75 masker rett, 1 kantmaske, snu.

Gjenta 19. (retten) og 20. pinne (vrangen), vekselvis gjennom hele arbeidet, det vil for hver pinne på retten bli to masker mindre på pinnen.
Strikk striperapport slik:
4 pinner hvit
2 pinner gul
4 pinner hvit
2 pinner gul
4 pinner hvit
4 pinner gul
= 1 striperapport (= 20 pinner) gjenta striperapporten fortløpende gjennom hele arbeidet.

Fell til du har 3 masker igjen på pinnen, fell disse som før, klipp av tråden og dra den igjennom den siste masken.

Montering:
Fest alle løse tråder.

wpid-DSC1702-1920x1080.jpg

 

Tips og triks!

Trådfesting, her ser du hvordan trådfesting blir usynlig med to farger og du kan velge deretter hva du vil ha som rette eller vrange…
wpid-DSC1682-1920x1080.jpg wpid-DSC1683-1920x1080.jpg wpid-DSC1686-1920x1080.jpg wpid-DSC1688-1920x1080.jpgFest tråden ved å følge rytmen i masken, slik du ser i bildene over. Stramm tråden litt mer enn jeg har gjort her, for at den skal bli litt mer synlig for dere. Med denne festingen, vil du ikke se den og rette og vrange kan brukes om hverandre!

wpid-DSC1270-1920x1080.jpgNår du lar tråden følge med oppover, så la trådene krysse hverandre der det ikke er fargeskifte på annenhver pinne, slik blir ikke «tråden hengende løs langs kanten».

wpid-DSC1271-1920x1080.jpgKantmasken på høyre side strikkes vridd rett, det samme gjøres på venstre side på retten. Dette gjøres slik, så begge sider blir like og stripene også blir de samme helt ut til kanten. Minuset ved dette er at kanten kan lett bli litt løsere. For å unngå det, gjør du slik: Når de to første maskene er strikket, ta tråden du strikker med og stram tråden, slik blir maskene strammet opp 😉

wpid-DSC1266-1920x1080.jpgKantmaske på venstre side på vrangen, strikkes vridd rett slik som på høyre side. Og selvfølgelig så strammer du litt i tråden her også!

wpid-DSC1777-1920x1080.jpgFor- og bakside av kluten!

Lykke til med klutestrikkingen, har du problemer underveis så legg igjen en kommentar her på bloggen og jeg vil hjelpe deg så godt jeg kan! Målet for disse klutene som kommer i løpet av sommeren er at «alle skal være med til toppen»!

Legg gjerne ut bilde av kluten din ferdig eller uferdig på Facebooksiden min tovefevang.no, der blir det opprettet noen «tråder» under hver av de forskjellige klutene til å legge ut bilder. Selvom vi strikker etter samme oppskrift vil det sikkert bli mange flotte utgaver i både farger og ulikt garn. Dette vil være til stor inspirasjon for oss alle ;)

Hilsen Tove

Copyright: Tove Fevang 2014 www.tovefevang.no. All rights reserved.

Link gjerne til bloggen, men det er ikke lov å legge oppskriftene ut på egne nettsider eller FB-grupper. Oppskriftene skal ikke brukes i salgsøyemed uten skriftlig tillatelse.
”Sharing pattern is not allowed”

www.geirarnesen.no

Utskriftvennlig versjon uten bilder

 

wpid-DSC1760-1920x1080.jpg

 

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
8 replies on “Strikket hvit og gul resteklut, oppskrift nr. 7”
 1. says: Inger Moe Nilsen

  Denne kulten blir gøy å strikke. Allerede i gang. Gleder meg. Jeg strikker den i turkis og blått.

 2. says: Hilde Fjeldheim

  Igjen: Takk for fin oppskrift! Har strikket alle du har lagt ut, og nr. 7 starter jeg på om noen få minutter. Kluter har vært et supert strikketøy i varmen.

 3. says: Tove

  Tusen takk for mange fine oppskrifter, kost meg med strikking, hekling, hakking. Og at min datter Gro har begynt å lage kluter og 🙂 klem Tove

 4. says: gro

  Hei ja ny måte og strikke på må prøves og strikke og blir artig med ny måte og sreikke på.ha en fin søndag

 5. says: Carina

  Veldig mange fine kluter nå, henger litt etter nå pga ferie, så skal begynne på den hvite nå. Men skal komme meg igjennom alle 🙂 Artig med nye mønster og teknikker

 6. says: Iselin

  Hei. Jeg har nå hatt tre forsøk på denne gule og hvite restekluten og hver gang blir den en «dradd» firkant. Det er akkurat som om jeg gjør noe feil med fellinga for den avsluttende spissen på diagonalen blir for lang. Hva gjør jeg galt??

Comments are closed.