Strikket turkis klut, oppskrift nr. 1


_DSC5020-1920x1080-wm

Her er den første strikkekluten med oppskrift av de åtte som kommer gjennom sommeren. Det vil komme en ny klut hver søndag i åtte uker fremover.

Den første kluten er enkel og består kun av rette og vrange masker og her blir det ingen forkortelser i oppskriften. Målet med alle oppskriftene er at de skal være enkle nok til at en nybegynner også skal kunne delta. Mange har sagt at de ikke er drevne strikkere og mange har også sagt at de ikke kan lese mønster fra før.
Jeg tenker at sommeren er til for å lære nye ting og da er kluter en flott start. Dette blir «prøvelappene» som også kan brukes til noe nyttig! Jeg strikker ofte en klut når jeg prøver ut nye teknikker eller nye ideer og også garn for den saks skyld. Da er det godt at det er en viss størrelse på «prøvelappen» og ikke bare de 15 x 15 cm som man tenker at må til for å måle strikkefasthet, på 10 x 10 cm

_DSC5306-1920x1080-wm

Nedenfor oppskriften finner du flere bilder med tips og triks!

Strikket turkis klut

Design og tekst:  Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no
Størrelse: ca. 30 x 30 cm
Materialer:
Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull), turkis frg 6636, 100 g (= 2 nøster)
Pinner: Nr. 3
Strikkefasthet: 30 masker mønster med pinner nr 3 = 10 cm
Kantmaske:
Første maske på pinnen, tas hele tiden løs av som om den skulle strikkes vrang, med garnet bak masken.
Siste maske på pinnen, strikkes vridd rett
Mønsterrapporten består av 4 masker

Fremgangsmåte:
Legg opp 89 masker,
1. pinne (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), strikk 87 masker rett, 1 kantmaske (se forklaring over), snu.
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske, 1 maske rett, * 1 maske vrang, 3 masker rett *, gjenta fra *–* til det gjenstår 3 masker på pinnen, strikk 1 maske vrang, 1 maske rett, 1 kantmaske, snu.
3. pinne: 1 kantmaske, strikk 87 masker rett, 1 kantmaske, snu.
4. pinne: Gjenta 2. pinne.
5. pinne: Gjenta 3. pinne.
6. pinne: 1 kantmaske, * 3 masker rett, 1 maske vrang *, gjenta fra *–* til det gjenstår 4 masker på pinnen, strikk 3 masker rett, 1 kantmaske, snu.
7. pinne: Gjenta 3. pinne.
8. pinne: Gjenta 6. pinne.
Gjenta 1. – 8. pinne gjennom hele arbeidet til kluten måler 30 cm eller er kvadratisk.
Avslutt med etter 1. eller 5. pinne i mønsteret. Fell av alle maskene.

Fest alle løse tråder.

_DSC6858-1920x1080-wmFor å få en jevn å pen kant, strikkes kantmasken slik: På starten av pinnen tas første maske løst av som om den skulle strikkes vrang, når du kommer til siste masken på pinnen strikkes denne vridd rett.

Felle av maskene:

_DSC4947-1920x1080-wm

Når den første masken skal felles av må det strikkes to masker, deretter dras den første strikkede masken over  siste strikkede masken og en maske er felt.

Her kommer noen flere trinn av felling av maskene:

_DSC4948-1920x1080-wm
Strikk en ny maske

_DSC4951-1920x1080-wmTrekk den første strikkede masken på høyre pinne over den siste strikkede masken

_DSC4953-1920x1080-wmEn ny maske er felt av.

_DSC4957-1920x1080-wmNår siste masken er felt av trekkes den siste masken opp så det blir en lang løkke, klipp av tråden i løkken og dra den ut av masken. Pass på å ha en litt god og lang trådende for å få festet tråden godt!

_DSC4962-1920x1080-wmBruk butt canavasnål til å feste trådene med. Stikk nålen under 8-10 maskeløkker på skrå oppover og trekk igjennom nålen. Deretter gjøres det samme tilbake nedover, slik blir tråden både usynlig og sitter godt i arbeidet.

_DSC4924-1920x1080-wmDet er ikke alltid en har målebånd for hånden, her er et lite tips til hvordan man kan måle om kluten er ferdig/kvadratisk. Brett den dobbelt diagonalt, er de to sidene like lange når de møtes er kluten ferdig. Møtes de ikke så er det bare å strikke videre!

Lykke til med klutestrikkingen, har du problemer underveis så legg igjen en kommentar her på bloggen og jeg vil hjelpe deg så godt jeg kan! Målet for disse klutene som kommer i løpet av sommeren er at alle skal komme til «topps»!

Legg gjerne ut bilde av kluten din ferdig eller uferdig på Facebooksiden min tovefevang.no, der blir det opprettet noen «tråder» til å legge ut bilder av de forskjellige klutene. Selvom vi strikker etter samme oppskrift vil det sikkert bli mange flotte utgave i både farger og ulikt garn. Dette vil være til stor inspirasjon for oss alle 😉

Hilsen Tove

Copyright: Tove Fevang 2014 www.tovefevang.no. All rights reserved.
Link gjerne til bloggen, men det er ikke lov å legge oppskriftene ut på egne nettsider eller FB-grupper. Oppskriftene skal ikke brukes i salgsøyemed uten skriftlig tillatelse.
”Sharing pattern is not allowed”

Foto: Geir Arnesen  www.geirarnesen.no

Utskriftsvennlig versjon uten bilder

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Spiralsokker til hele familien – gratis mønster
Sokkene er strikket som navnet sier i spiral. Sokkene har ingen hæl...
Read More
28 replies on “Strikket turkis klut, oppskrift nr. 1”
 1. says: Else Irene Vedvik

  Hei! Tusen takk for flott oppskrift! Og SÅ FLOTT at du har oppskriftene her på bloggen din og ikke på Facebook…. Det er ikke alle som er på Facebook og heller ikke har lyst til å opprette profil der…. (jeg er en av disse)….
  Nå gleder jeg meg til å striikke første klut i dag og til nye oppskrifter som kommer hver søndag…

  1. says: Tove Fevang

   Hei Else Irene!
   Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding, og JA helt enig med deg ang. FB vs Blogg. På bloggen kan jeg også selv se og holde mer orden på spørsmål folk måtte ha til oppskriftene og hjelpe til, ofte så blir ting «borte i det store intet» på FB. Samtidig ønsker jeg at oppskriftene skal være tilgjengelig for alle og ikke en liten lukket gruppe!
   Håper du fortesetter å følge med i ukene fremover og finner nye oppskrifter her!

   Hilsen Tove

 2. says: Saritha

  Hei! Så flott oppskrift. Prøvde å skrive ut oppskriften, men bildene blir jo gigantiske. Selv når jeg bruker pdf-funksjonen. Går det ann på noen måte å gjøre de mindre? 🙂

  1. says: geir

   Hei Saritha
   Du kan velge å skrive ut oppskriften uten bilder. Klikker du på utskrifts-ikonet (som er ved siden av pdf-ikonet) har du muligheten til å «skru av bildene» ved utskrift. Vi har valgt å ha såpass høy oppløsning på bildene for at de skal være skarpe nok om du har en stor PC-skjerm.
   Mvh.
   Geir A.
   «Fotograf/IT-sjef»

 3. says: Ann-Liss

  Hei! hva menes m :strikkes vridd rett ? (sikkert ikke så vanskelig som det høres ut f .. men .. )

  1. says: Tove Fevang

   Ann-Liss!
   Du har kanskje funnet det ut for lenge siden (det har vært et rush av kommentarer og masse annet, så jeg har ikke rukket igjennom alle kommentarene her utenom å godkjenne dem dessverre)
   Tilbake til spørsmålet, istedenfor å strikke masken vanlig rett, så stikker du pinnen inn rett inn i masken fra høyre og strikker «bakre del av masken» da blir den vridd rett. Dette gir en litt strammere masken og kanten blir jevn og fin, når du da tar første maske på pinnen løs av. Stram gjen litt i tråden når du har strikket de to første maskene på pinnen, i tillegg for en jevn kant.
   Hilsen Tove

 4. says: gro

  Hei takk for fin oppskrift så er det bare og ta frem strikketøyet og begunne.gleder meg til og følge dine oppskrifter her.

 5. says: Inger

  Hei!

  Finnes det en lettvint måte å skrive ut oppskriften? Jeg har ikke tilgang til pc hele tiden, og synes det blir for «voldsomt» å skrive ut alt ovenfor,med bilder og nybegynnertips. Må mase litt 😉

  1. says: Tove Fevang

   Hei!
   Bogerud tekstil de har flere butikker, bl.a på Triaden Lørenskog, Slemdal senter ( men jeg tror de har enda flere butikker i Oslo-området, noen andre her som vet?), Tjorven på Majorstua og også Ariadne garn på CC-vest.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Nina!

   Bare hyggelig! Har hatt en flott tur på sjøen og vært innom Vollen for å sjekke opptakene til TV2. Men nå tar vi resten via TV!!!

   Hilsen Tove

 6. says: Hilde Fjeldheim

  Takker så mye for denne flotte oppskriften. Skal bli moro å strikke en hel liten samling kluter i løpet av sommeren.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Hilde!

   Bare hyggelig og så flott at du er med å strikker/hekler 😉
   Nyt sommeren og kluter! Hadde vært så koselig å sett deg igjen en dag!!!
   Hilsen Tove

 7. says: Inger Margrethe

  Nå er jeg ferdig med min versjon av kluten. Jeg strikket den i Bomulls Sport.
  Du skriver over at vi kan legge ut bilde på din Facebook side, men da må jeg vel være venn med deg? Eller kanskje jeg har misforstått:-)

 8. says: Terese

  Hei:)
  Takk for fin oppskrift. Har kommet godt i gang med strikkingen, og kluten blir kjempe fin. Du kan se den på bloggen min. Håper det var greit at jeg linket til bloggen din i innlegget 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei Terese!

   Så hyggelig at du er i gang med første klut! Var inne og tittet på bloggen din, så lekker kut og ikke minst bilde!
   Bare hyggelig at du linker til bloggen min, det må du bare fortsette å gjøre hvis du ønsker! Fint om du gir meg et lite tips, så jeg kan gå inn og se igjen på nye bilder! Så morsomt å se hva andre gjør med oppskriftene!

   Hilsen Tove

 9. says: Lise Kramer

  Hei, ja da er jeg også inn gang med klutstrikking, den første her er nydelig og enkel, takk for at du deler dette med oss.

 10. says: Marit Stokka

  Tusen takk for den første fine oppskriften.
  Jeg har brukt garn fra lageret mitt og en svigerdatter ønsker seg denne.
  Har skrevet litt om denne alongen i bloggen min.

  1. says: Tove Fevang

   Hei Marit!

   Var inne og tittet på klute/håndkleet ditt, kjempefint. Skjønner godt at det var noen som ønsket seg det!
   Så hyggelig at du har skrevet om klutealongen på bloggen din!!!
   God sommer!
   Hilsen Tove

 11. says: Siv

  Hei :)) tar jeg feil om at d første bildet, av dette mønsteret, strikket du fra spiss og økte for så å felle mot siste spiss i kluten? Har så lyst til å prøve om du vil fortelle hvordan en da går frem. Mvh Siv 🙂

  1. says: Tove Fevang

   Hei Siv!

   Nei, kluten er strikket fra side til side. Hvis du går litt lenger ned i innlegget over her så finner du hele oppskriften på hvordan du strikker mønsteret.

   Videre under denne teskten over, finner du mønsteret,
   Lykke til! Hilsen Tove

   Strikket turkis klut

   Design og tekst: Tove Fevang http://www.tovefevang.no
   Foto: Geir Arnesen http://www.geirarnesen.no
   Størrelse: ca. 30 x 30 cm
   Materialer:
   Fiol, Solberg Spinderi (100% mercerisert bomull), turkis frg 6636, 100 g (= 2 nøster)
   Pinner: Nr. 3
   Strikkefasthet: 30 masker mønster med pinner nr 3 = 10 cm
   Kantmaske:
   Første maske på pinnen, tas hele tiden løs av som om den skulle strikkes vrang, med garnet bak masken.
   Siste maske på pinnen, strikkes vridd rett
   Mønsterrapporten består av 4 masker

   Fremgangsmåte:
   Legg opp 89 masker,

Comments are closed.