RAYAN teppe– gratis oppskrift til verdensprematurdag 17. nov. 2019

Rayan teppet er strikket fra hjørne til hjørne og er et lett mønster å memorere, rapporten er på 4 masker og 4 pinnen i høyden, et lett og luftig «helseteppe».

Teppet er laget til verdensprematurdag 17. november 2019. I år er teppet dedikert til Rayan, en liten gutt jeg har fått gleden av å bli kjent med via Amandaprosjektet. Like før St. Hans i år, skulle Philip (4 år) og jeg levere strikk til Nyfødt- og Barneintensiven, samt Hjerteavdelingen på Rikshospitalet, vi hadde med oss store dyneposer fulle av strikk. Da en mann kom løpende etter oss inn i heisen, og sier jeg ser hva dere kommer med… Jeg måtte jo spørre ham om han var en av de som hadde fått strikk til sitt barn og ja det hadde han, hvorpå også både mor og storesøster hadde tatt oss igjen inn i heisen. Han forteller meg hva det virkelig betyr å få varme i form av både strikk og hjertevarme fra en ukjent strikker til sitt lille premature barn. Slik ble vårt første møte. Siden da har jeg fått lov å besøke Ryan på Rikshospitalet flere ganger og se hvordan han har vokst. Samtidig også å få et innblikk i en sykehusverden som foregår innenfor noen strengt lukkede dører, hvor små barn blir overvåket døgnet rundt for å få den aller beste behandling, pleie og omsorg noen kan få her i landet. I dag er Rayan kommet så langt at han er utskrevet fra Rikshospitalet og bor 12 timer i døgnet på Ullevål sykehus og 12 timer hjemme med familien sin. Fremdeles må han ha mye ekspertise rundt seg, samtidig som det begynner å nærme seg et varig hjemmeliv for ham, storesøster, mor og far.
Teppet er strikket i en utrolig flott merino fra Knitting for Olive, selvfølgelig er fargen Støvet Viol i og med at lilla er hele verdens prematurfarge.

Rayan er bare et stort smil og alle kan jo se hvordan han er vokst til en stor gutt på omtrent 6 mnd. og med noen øyne som smelter alle rundt seg, inkludert meg selvfølgelig.

På verdensbasis fødes 10% av alle barn før terminen, i Norge er det ca. 5000 per år. Disse små trenger hjelp til å regulere temperaturen slik at de kan bruke energien sin til å modne og å vokse.

Mønsteret er lett å huske, da rapporten består av 4 masker og 4 pinner i høyden. Her er teppet fremdeles ublokket.

DESIGN og OPPSKRIFT: Tove Fevang www.tovefevang.no
FOTO: 
Geir Arnesen www.geirarnesen.no
copyright: Tove Fevang og Geir Arnesen, oppskriften er kun til privat bruk og kan ikke mangfoldiggjøres. Tips heller dine venner om hvor de finner oppskriften. Tusen takk!

STØRRELSE:
Ferdig blokket ca. 55 x 78 cm (ublokket ca.50 x 72 cm)

MATERIALER:
Merino, Knitting for Olive (100 % merinoull) 50 g = 250 m
Farge Støvet Viol, 150 g

Mer informasjon om garnet finner du her www.knittingforolive.dk
Tusen takk til «Knitting for Olive» som har sponset garnet til teppet!
(på nettsiden deres finner du en oversikt over hvilke butikker som selger garnet i Norge)

Ønsker du å strikke teppet større, da strikker du bare første delen lenger enn det som står oppgitt i oppskriften, husk kun å starte med hjørnene på riktig pinne nr i forhold til teksten og når du så skal ha teppet lenger gjør du tilsvarende for det som står forklart til 2. hjørne…

PINNER: Nr. 3

STRIKKEFASTHET: 26 masker mønster lett strukket med pinner nr. 3 = 10 cm
Husk at strikkefastheten må overholdes for et godt resultat. Strikkere du løsere en oppgitt strikkefasthet gå ned ¼ eller ½ pinnenummer, strikker du fastere så gå opp ¼ eller ½ pinnenummer.

KANTMASKER:
Første maske og siste maske på pinnen, strikkes rett.

Mønsterrapport: 4 masker i bredden og 4 pinner i høyden.

Teppet er strikket frem og tilbake fra hjørne til hjørne (rektangulært).

TIPS! Hvis du er ukjent med å strikke fra hjørne så ta en titt på denne oppskriften og trinnbilder fra nettsiden min www.tovefevang.no følg link til lilla klut https://www.tovefevang.no/2014/07/27/strikket-lilla-klut-oppskrift-nr-6/
NB! Denne kluten er strikket kvadratisk, så den har ingen felling på venstre side samtidig som det økes på høyre side. Dette er gjort for å få et rektangulært teppe. Men start og avslutning på kluten er tilsvarende teppe, dog er kluten strikket i rettstrikk mens teppet har hullstrikk.

FREMGANGSMÅTE:
Legg 4 masker på pinner nr. 3
1. pinne (retten): 1 kantmaske (se forklaring over), 2 rett, avslutt med 1 kantmaske (se forklaring over).
2. pinne (vrangen): 1 kantmaske, 2 rett, avslutt med 1 kantmaske, = 4 masker på pinnen.
3. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske, = 5 masker på pinnen.
4. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet som en vrang maske, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske, = 5 masker på pinnen.
5. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kast, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske, = 7 masker på pinnen.
6. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet som en vrang maske, 1 vrang, strikk kastet som en vrang maske, 1 rett, avslutt med 1 kantmaske = 7 masker på pinnen.
Mønster rapporten starter på denne pinnen:
7. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, strikk alle masker rett, til det gjenstår 2 m på pinnen avslutt med 1 kast, 1 rett, 1 kantmaske, = 9 masker på pinnen.
8. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske, = 9 masker på pinnen.
9. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, * 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast *, gjenta fra *–* til det gjenstår 3 masker, avslutt med 1 rett, 1 kast, 1 rett, 1 kantmaske, = 11 masker på pinnen.
10. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske = 11 masker på pinnen.
Gjenta 7. – 10. pinne frem til første hjørne som blir på venstre side (på slutten av pinnen) gjennom hele arbeidet. For hver oddetallspinne øker maskeantallet med 2 masker.
Når siden måler ca. 48 cm avsluttes siste rapport før hjørnet slik:
7. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, strikk alle masker rett, til det gjenstår 2 m på pinnen avslutt med 1 kast, 1 rett, 1 kantmaske.
8. pinne: 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.

1. hjørne (venstre side = felling på venstre side og øking på høyre side av teppet) slik: 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, * 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker, avslutt med 1 r, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske.
1. pinne: (= 1.vrang pinne etter 1.hjørne)1 kantmaske,1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang,1 rett, 1 kantmaske.
2. pinne: (= 1.rett pinne etter 1.hjørne) 1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, strikk alle masker rett, til det gjenstår 5 m på pinnen avslutt med 2 rett sammen 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske.
3. pinne: (= 2.vrang pinne etter 1.hjørne)1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
4. pinne: (= 2.rett pinne etter 1.hjørne)1 kantmaske, 1 rett, 1 kast, * 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker, avslutt med 1 r, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske.
Gjenta 1. – 4. pinne frem til andre hjørne som blir på høyre side (på starten av pinnen) gjennom hele arbeidet. For hver oddetallspinne vil maskeantallet være det samme som på forrige pinne.
Når langsiden måler ca. 65 cm, avsluttes siste rapport før høyre hjørnet slik: Strikk 1. – 3. pinne.

2. hjørne (høyre side = felling på både høyre og venstre side av teppet) slik: 1 kantmaske, 2 vridd rett sammen, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, * 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker, avslutt med 1 r, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske. = 2 masker felt på pinnen.
1. pinne: (= 1.vrang pinne etter 2.hjørne)1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
2. pinne: (= 1.rett pinne etter 2.hjørne)1 kantmaske, 2 vridd rett sammen, 1 kast, 2 vridd rett sammen, strikk alle masker rett, til det gjenstår 5 m på pinnen avslutt med 2 rett sammen 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske = 2 masker felt på pinnen.
3. pinne: (= 2.vrang pinne etter 2.hjørne)1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
4. pinne: (= 2.rett pinne etter 2.hjørne)1 kantmaske, 2 vridd rett sammen, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, * 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast *, gjenta fra *–* til det gjenstår 7 masker, avslutt med 1 r, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske = 2 masker felt på pinnen.
Gjenta 1. – 4. pinne frem til avslutningen på teppet. For hver partallspinne vil maskeantallet minske med 2 masker fra forrige partallspinne.
Avslutning på teppet:
Når det er 13 masker igjen på pinnen avsluttes siste rett pinne av rapporten (= 4. p) slik: 1 kantmaske, 2 vridd rett sammen, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 1 rett, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast,1 2 rett sammen, 1 kantmaske = 11 masker på pinnen.
Neste pinne (vrangen): strikkes som før. 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
Neste pinne (retten): 1 kantmaske, 2 masker vridd rett sammen, 1 kast, 2 masker vridd rett sammen, 1 rett, 2 rett sammen, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske = 9 masker på pinnen.
Neste pinne (vrangen): strikkes som før. 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
Neste pinne (retten): 1 kantmaske, 2 masker vridd rett sammen, 1 kast, ta 2 masker løst av som om det skulle strikkes to rett sammen, strikk neste maske rett, trekk de to løse maskene samtidig over den siste strikkede masken = 2 masker felt, 1 kast, 2 rett sammen, 1 kantmaske = 7 masker på pinnen.
Neste pinne (vrangen): strikkes som før. 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, strikk alle masker vrang, til det gjenstår 3 m (inkl. kastet) på pinnen avslutt med, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
Neste pinne (retten): 1 kantmaske, 2 masker vridd rett sammen, 1 kast, 3 masker rett sammen, 1 kantmaske = 5 masker på pinnen.
Neste pinne (vrangen): 1 kantmaske, 1 rett, strikk kastet vrang, 1 rett, 1 kantmaske.
Siste pinne (retten): 1 kantmaske, 1 rett, strikk 2 masker rett sammen, 1 kantmaske og du er tilbake til samme antall masker som du startet på teppet med 4 masker, snu og fell av disse 4 maskene.

PS! Renklipp først festetrådene, når teppet er blokket og tørt. Da vil ikke trådene har like lett for å skli opp en maske eller to.

Blokket teppe, teppet blokkes / strekkes opp med vaiere på en blokkematte når det vasket og fremdeles vått, la det ligge det ligge oppstrukket til det er helt tørt og gjerne natten over.

TIPS! På nettsiden min www.tovefevang.no finner du en video som viser hvordan man blokker opp et teppe. Følg denne linken, så finner du videoen: https://www.tovefevang.no/2017/11/18/instruksjonsvideo-blokkingoppstrekking-av-strikk-tepper/

Detalj av mønsteret. Teppet blir veldig likt våre «gamle bomulls helsetepper», noe som betyr luftig og varmt på samme tid.

Amandaprosjektet kort fortalt er et prosjekt som snart er inn i sitt 10.ende år. Oppkalt etter Amanda som var syk terminfødt og som levde mesteparten av sine 11 dager på Rikshospitalet. Hennes foreldre ønsket å si takk for god omsorg og pleie på Rikshospitalet den korte tiden hun levde. Det ble gjort med å levere tepper strikket i ull, som de hadde skjønt var veldig nyttig for å holde syke små barn og premature varme, slik at de kunne bruke energien si på å vokse å bli friske. Slik var den spede starten på noe som skulle bli til et landsomfattende prosjekt og i dag leverer Amandaprosjektet strikk til alle nyfødtintensiver over hele landet. Bare Nyfødtintensiven med sine 24 sengeplasser på Rikshospitalet alene har et forbruk på over 1000 tepper i året. Noe som Amandaprosjektet klarer å levere med en fantastisk innsats av kvinner over hele landet som strikker og sender tepper til de ulike kontaktpersonene. Alle tepper leveres anonymt via Amandaprosjektet som en gave til hvert barn som får teppe, lue, votter og sokker, alt ettersom hva behovet er til den enkelte lille pasient.
Vil du lese mer om Amandaprosjektet så finner du det her: www.amandaprosjektet.no

Ønsker du å gi teppe til en nyfødtintensivavdeling på et sykehus i nærheten av deg. Du finner på Amandaprosjektets hjemmeside navn på kontaktpersoner til alle landets sykehus med nyfødtintensivavdelinger og de vill kunne hjelpe deg og formidle teppet ditt til rett sted.

Lykke til!

Hilsen Tove 😉

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Nettforedrag «Strikke jakke/kofte fra A-Å» onsdag 14.4.2021
Foredraget «STRIKKE JAKKE/KOFTE FRA A-Å» er et foredrag jeg har holdt menge ganger...
Read More
0 replies on “RAYAN teppe– gratis oppskrift til verdensprematurdag 17. nov. 2019”