Bli med på Strikk, håndverk og historie på Shetland 18.-25. juni 2022, 8 dager

Velkommen til en unik reise spekket med innhold!

Shetland er utrolig spennende for dem som er interesserte i håndverk, kultur, historie og strikk. Øyriket hører til Storbritannia, men ligger bare en god times flytur fra Bergen og har spennende tradisjoner. Fram til 1469 lå øyene under Norgesveldet, og het den gang Hjaltland. det bærer flere navn fremdeles preg av, som Sandness og Lerwick.
Vi skal delta på workshops med Hazel Tindall, hvor også Tove Fevang bidrar. Vi skal lære mer om tradisjonsstrikken som Shetland først og fremst er kjent for.
Jarlshof, hvor man antar at de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden, ligger ytterst på hovedøya, Mainland. Her finner man rester etter hus fra norrøn tid, vikingtiden og middelalderen. På denne utflukten legger vi turen innom Hoswick (tidlligere tiders Husvik) og skal besøke håndverkssenteret med mye lokal design.
Shetland har også sin historie fra 2. verdenskrig og her på øyene kommer man ikke utenom historien om nordmannen Leif Larsen. Han var den mest kjente av Shetlandsgjengen, en av de høyest dekorerte allierte soldater og ble tildelt Korset med sverd – den høyeste utmerkelse man kan få. Vi får høre historien og Leif Larsen og bragdene gjengen utførte når vi besøker Scalloway.
På denne turen skal vi også til Sandness og besøke garnprodusenten Jamiesons spinneri. Her får vi også et besøk på fabrikk-utsalget. Vi legger også turen innom Shetland sølvsmie og får et lite innblikk i lokalt håndverk. Dessuten skal vi til Unst, den nordligste øya, kjent for sine tradisjoner innen hullstrikk. Det sies at man strikket sjal med så tynn tråd at man kunne dra hele plagget gjennom en giftering. Noen lokaler damer kommer til museet for å vise oss hvordan de utfører tradisjonell strikk. Unst er en øy med utrolig vakker natur og den som har lyst kan rusle litt ut i naturen.
Vi skal en av dagene besøke Shetland tekstilmuseum og ta en nærmere titt på noen av de ca 700 arbeidene de har der. Fair Isle og hullstrikk er selve spesialitetene, men her finner vi også tepper og mye mer. I tillegg tar også turen innom Shetland museum som i tillegg til håndverk også viser fram tidligere tiders dagligliv, fornminner, industri og historie.
Bli med på en unik reise vest i havet.
Og selvsagt skal vi besøke garnbutikken Jamieson & Smith rett utenfor Lerwick sentrum. Det er ingen ende på utvalg, tips, oppskrifter og ferdig strikk. Her er det muligheter for å slå seg skikkelig løs! Fair Isle strikk er en teknikk med hyppige skift av farger, da er det veldig kjekt med 25 grams nøster. Det er rett og slett ikke lett å bruke kort tid i dette fabrikk-utsalget!
Reisen har Bergen som utgangspunkt, men vi har selvsagt flytilbud fra Oslo også.

PROGRAM

Dag 1

Flyavgang med Logan Air direkte fra Bergen til Shetland/Lerwick kl 1230. For dem som trenger fly fra andre steder i landet, be oss om pris. Vi finner rimeligste alternativ på forespørsel.
Ankomst Lerwick kl 1250. Transport til vårt hotell i sentrum, Lerwick Hotel.
Vi starter den første ettermiddagen med å besøke Jamieson and Smith garnutsalg som ligger kort vei fra vårt bosted, ca 1 km. Bussen tar oss dit, men vi rusler tilbake til vårt hotell. I tillegg til mye garn kan du kjøpe tilbehør og mønstre. Utvalget i farger er stort, og du kan også få kjøpt med grunnleggende mønster i Fair Isle for å nevne noe.

Litt tid på egenhånd i sentrum før vi spiser middag sammen om kvelden.

Dag 2

Etter frokost starter vi på et kurs / workshop i Fair Isle-teknikken. I tillegg vil du få ideer og innspill til hva du kan strikke i denne flotte strikkemåten. Hyppig garnbytte kjennetegner Fair Isle, som gjør at det tar tid å strikke. Så blir også resultatet utrolig flott. Kurset varer i 3 timer, dette foregår på vårt hotell. Vår kursleder er Hazel Tindall, hun innehar den offisielle tittet; Verdens raskeste strikker! Hun er også involvert i Shetland Wool Week som foregår i oktober hvert år. Lunsj på egenhånd, ettermiddagen fri. Felles middag om kvelden.

Dag 3

Denne dagen drar vi ut på heldagstur med vår lokale guide Margareth Anderson. Vi starter med en stopp i Hoswick (fra norske Husvik) og besøker et lokalt designsenter. Det blir også litt tid til å rusle i området rundt dette lille og hyggelige stedet.
Vi setter kursen mot Jarlshof, øyrikets mest kjente attraksjon. Stedet ligger helt sør på hovedøya Mainland og det var med stor sannsynlighet i dette området de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden. Her finner vi rester av bosettinger fra bronsealder og jernalder, og fra 900-tallet opp til senmiddelalder var området bosetting for vikinger og deres etterfølgere. Her er det funnet rester etter fiskeutstyr og vevearbeider fra flere århundrer tilbake. Opprinnelig navn på Jarlshof var Sumbugh, som kom fra norrønske borg. Det var under en storm i 1897 at stedet ble åpenbart etter at frådende hav hadde skylt bort sand og grunn. Medbrakt lunsjpakke inntas underveis.

Ettermiddagen fri og felles middag i Lerwick.

Dag 4

Etter tidlig frokost setter vi kursen mot heldagstur til øyrikets nordligste øy, Unst. Det blir to korte fergeturer for å komme dit. Vårt første stopp blir på Unst Heritage Center hvor vi får innblikk i lokale strikketradisjoner, og vi får se noen prakteksemplarer av arbeider i hullstrikk. Vi vil også få

demonstrert teknikken fra lokale kvinner som vil være på museet denne dagen. Bygget som huser senteret er i seg interessant da det i 117 år var stedets skole, fram til 1997.
Også i dag har vi medbrakt lunsjpakke fra vårt hotell. Vi gjør en liten runde på øya og skal bl a se kopi av vikinghus og vikingskip. Tilbake til Lerwick om ettermiddag og middag om kvelden.

Dag 5

Ny dag med kurs/workshop. Etter besøket på Unst skal vi fordype oss i den vakre teknikken som Shetland er så kjent for; Lace Knit. Altså hullstrikk. Det kan se vanskelig ut, men vi skal konsentrere oss om et enkelt arbeid. Vår leder av denne workshopen er Kathleen Anderson som fikk det ærefulle oppdraget å strikke Shetlands offisielle fødselsgave til Prins George av Storbritannia (Williams eldste sønn, født i 2013). Økten varer i ca 5 timer inkl pause(r). Lunsj på egenhånd.
Middag om kvelden.

Dag 6

Ut på tur igjen!
Vi starter med historien om Leif Larsen – også kjent som Shetland-Larsen – og Shetlandkompaniets bragder under 2. verdenskrig. Mens turen med buss går til Scalloway får vi et innblikk i Shetlands betydning for å hjelpe mennesker på flukt fra krigen. Leif Larsen krysset Nordsjøen hele 52 ganger med flyktninger, våpen og agenter. Han spilte selv hovedrollen i filmen Shetlandsgjengen fra 1954. Leif Larsen ble født i Bergen i 1906 og døde i 1990.
På vei til Jamiesons stopper vi hos en lokal sølvsmed før vi fortsetter til spinneriet hvor vi skal se hva som foregår i produksjonen. Vi får også tid til besøk i fabrikkens garnutsalg. Lunsj underveis. Ettermiddagen fri i Lerwick og middag i byen.

Dag 7

Formiddagen fri og lunsj på egenhånd. Vi samles kl 1330 for sammen å gå til Shetland textile Museum. Samlingen består av ca 700 arbeider av nyere og eldre dato og synes du det er mye jobb å selv strikke et plagg i Fair Isle kan du få kjøpt et her.
Vi fortsetter til Shetland museum hvor man bestemmer tiden selv, og deretter rusler tilbake til hotellet.
Det er siste dagen vår på Shetlandsøyene for denne gang og vi møtes til avskjedsmiddag om kvelden.

Dag 8

Flyet vårt direkte til Bergen går kl 0935, det betyr avreise fra hotellet vårt 0730.
Kl 1155 lander vi i Bergen. Skal du med fly videre til Oslo eller andre steder gir vi deg pris på forespørsel.

Pris pr person i dobbeltrom kr 23.900 for Hjemmet-abonnent,

kr 25.900 for ikke-abonnent

Inkluderer

• Flyreise t/r Bergen-Shetland med Logan Air (direkte)

• Flyskatter

• Opphold på Shetland Hotel 7 netter inkl frokost

• Måltider jmfr program (7 frokost, 7 middag, 3 lunsj)

• Transport t/r flyplass Lerwick-hotell

• Utflukter med buss og guide som i program inkl fergebilletter til Unst

• Workshops dag 2 og 5 jmfr program

• Inngang til museer og attraksjoner jmfr program, inkl Jarlshof

• Reiseleder fra Explore Travel

Frivillig tillegg

• Enkeltrom kr 3.950

Depositum på kr 5.000 pr person faktureres ved påmelding.

Forbehold om evt prisøkninger vi ikke har herredømme over, som f ex valutaendringer og flyskatter.

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Flyreiser t/r Bergen fra Oslo eller andre steder på forespørsel. Vi søker rimeligste alternativ.

Max antall deltakere er 15 personer, minimum er 10.

Avbestillingsregler

• Etter betalt depositum tilkommer et adm.gebyr på kr 900 ved avbestilling

• Ved avbestilling 65-41 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring

• Ved avbestilling 40-0 dager før avreise må 100 % av reisen søkes refundert fra kundens

forsikring

For påmelding send ditt navn, adresse, epost og mobilnummer til:

post@exploretravel.no eller 6936 1850

Explore Travel AS, PB 41, 1629 Gamle Fredrikstad

Medlem av reisegarantifondet

Last ned progammet for Shetlandsturen her

Nå kan vi endelig reise ut på tur igjen!
Håper du har lyst å bli med meg på 8 opplevelsesrike dager på Shetland i juni

Jeg gleder meg stort til denne turen og komme tilbake til Shetland,

hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang