Instruksjonsvideo Strikk fletter uten hjelpepinne

Har du lest i strikkeoppskrifter: Strikk andre maske før første maske, deretter strikk første maske, slipp begge maskene av pinnen samtidig eller lignende.

Å tenkt, hva i all verden mentes nå her! I tilfelle er du ikke alene om det.

Selv har jeg i mange år redigert strikkeoppskrifter til trykk for ulike ukeblader og også kvalitetssikret oppskrifter for garngrossister og vært fagredaktør for ulike strikkebøker… og lest både dette og en del andre ting som ikke alltid har vært like enkelt å tolke med en gang.

wpid1329-DSC9168.jpg

Etter en tid med dette uttrykket og mange telefoner fra frustrerte strikkere som jeg prøvde å forklare teksten over for. Gjerne slik: Har du strikket fletter før? Svaret var stort sett jaaaa… Ok, da har vi utgangspunktet, tenk deg du setter 1 maske på en hjelpepinne foran arbeidet og så strikker du neste maske og deretter strikker du masken fra hjelpepinnen… Ja vel… så er dette det dreier seg om. Ja, men nå dropper du hjelpepinnen og ”glemmer ” den masken som er først på venstre pinne, men strikker den andre masken først ved å stikke høyre pinne inn på baksiden av venstre pinne og strikker denne masken, sååååå strikker du den første masken på venstre pinne og slipper de av pinnen. Vips du har en flette… slik som dette har jeg hatt mange samtaler inntil jeg fant ut at nå er tiden inne for å lage en liten video som viser hvordan dette gjøres.

Og du dette fungerer også på fletter med flere masker… ta en titt på videoen og se selv hvor enkelt det er.

 

Luene er strikket Cashmere D.K. et utrolig bløtt garn til små hoder, garnet fant jeg høsten 2011 i garnbutikken Sommerfuglen i København og bare ikke kunne reise hjem uten. Planen med det samme var å strikke luer til tvillingbarnebarna Oscar og Nicolai, selvfølgelig 😉 Oppskrift til luen finner du her.

Lue

Design: Tove Fevang www.tovefevang.no
Foto: Geir Arnesen www.geirarnesen.no

Størrelse: 3 (6/9) 12/18 mnd
Hode omkrets: ca. 40 (45) 50 cm

Materialer:
Cashmere D.K. fra Lotus yarn (100 % cashmere d.k.) farge beige 50 g
Garnet kan du finne på disse to nettsidene www.sommerfuglen.dk og www.pinnsvindesign.no
Finner du ikke garnet så er et supert alternativ Babysilk fra Du Store Alpakka dette garnet finner du i garnbutikker over hele landet.

Pinner: Strømpe-p eller liten rundp nr. 3 1/2

Strikkefasthet: 24 m glattstrikk på p nr 3 1/2 = 10 cm i bredden

Kontroller alltid strikkefastheten nøye! Bytt ev til tykkere eller tynnere pinner.

Forkortelser: m = maske(r), r = rett, vr = vrang, str = strikk(es), sm = sammen, omg = omgang, beg = begynn(else), arb = arbeidet, ggr = ganger.

Fremgangsmåte:
Legg opp 88 (100) 108 m på p nr 3,5 og str 4 cm vr-bord * 2 r, 2 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Strikk 1 omg r, samtidig som det økes 2 (0) 2 m jevnt fordelt på omg = 90 (100) 110 m. Fortsett resten av luen etter diagrammet, gjenta rapporten 9 (10) 11 ggr.

Når arb måler 16,5 (17,5) 19 cm fra oppleggskanten.

Starter fellingen i toppen, str * 4 r, 2 vr sm, 2 r, 2 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Str 3 omg r over r, vr over vr. Neste felle omg: Str * 4 r, 1 vr, 2 vridd r sm, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Str 2 omg r over r, vr over vr. Neste omg str * 2 r, 2 r sm, 1 vr, 1 r, 1 vr *, gjenta fra *–* omg ut. Str 1 omg r over r, vr over vr. Neste omg str * 3 r, 3 vr sm *, gjenta fra *–* omg ut. Siste omg str 2 og 2 r sm hele omg ut. Klipp av tråden og trekk den igjennom de resterende m.

Montering: Fest tråden på retten av vrangborden, da kommer den på innsiden når du bretter den opp. Stram tråden i toppen av luen godt i sammen og fest den godt. Brett opp vrangborden til oppbrett.

Vil du strikke luen større! Så gjør du dette lille regnestykket, mål omkretsen på hodet til den som skal ha luen. Del antall cm på strikkefastheten som 24 m pr 10 cm på pinenr nr. 3 1/2. F.eks. omkretsen er 60 cm x 2,4 m (masker pr cm) = 144 m. Så må du velge om du vil runde ned til 140 m eller opp til 150 m, i og med at det er 10 masker i rapporten på diagrammet.

Lykke til, hilsen Tove

Oversæt til norsk
Written By
More from Tove Fevang
Votter og pannebånd i klassisk mønsterstrikk i rødt og hvitt
Votter er i skuddet igjen som aldri før, på oppfording er mønsteret...
Read More
29 replies on “Instruksjonsvideo Strikk fletter uten hjelpepinne”
    1. says: Tove Fevang

      Tusen takk Rigmor!
      Ja, fletter er en av de tingene jeg kunne strikket hele tiden…
      Bare hyggelig å kunne dele, det er jo det som gir en noe 😉

      Hilsen Tove

    1. says: Tove Fevang

      Hei hei!

      Bare hyggelig!
      Ja, selv synes jeg også ofte videoer er tingen… når jeg skal forstå noe… alltid lettere å se enn å lese seg til ting!

      Hilsen Tove

  1. says: ReiseLiv

    Tusen takk for kjempebra tips! Synes ofte fletter har tatt så langt tid å strikke før, men uten hjelpepinnen går det jo sikkert mye raskere 🙂 Fikk veldig lyst å prøve dette! Og supert med video, er så lett å forstå hvordan ting skal gjøres når man får se det 🙂

    1. says: Tove Fevang

      Hei!

      Bare hyggelig og det går nok raskere uten hjelpepinne!
      Video er nok for oss alle enklere å forstå, vi er jo mest visuelle, så kan vi se tingene og slippe å lese så er vi nok alle mest fornøyd med det. Ikke uten grunn at man ser på bildene først på en forklaring og skjønner man ikke den så får en ta steget å lese teksten også!
      Lykke til, Tove

    1. says: Tove Fevang

      Hei Anne Hilde!

      Bare hyggelig og så flott at du har hatt glede av videoen!

      Hilsen Tove

    1. says: Tove Fevang

      Hei Niclas!

      Tusen takk, og så hyggelig at du har tenkt å lage til mormor!

      Hilsen Tove

  2. says: Maria Chronaki

    Kjære Tove,
    tusen hjertelig takk for at du har laget denne videoen og delt hele oppskriften. Jeg ønsket meg å lære å strikke fletter i noen uker nå, så fant jeg denne videoen 🙂 I går begynte jeg med rosa alpakka garn og i dag ble den fine lua ferdig. Det var veldig enkelt å følge din forklaring, tusen takk igjen.
    Hilsen, Maria

    1. says: Tove Fevang

      Hei Maria!

      Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Vil gjerne se luen din. Jeg har en facebookside tovefevang.no, der hadde det vært supert om du lastet opp et bilde etter hvert! Gjerne under innlegget med flettevideoen som ligger som et innlegg der. Der er det også flere andre bilder av både luer, halser, teppe som er laget etter inspirasjonen av videoen!
      Ha en flott helg! Hilsen Tove

  3. says: Åse Randi

    Hei!

    Jeg har søkt på nettet for å finne oppskrift på fletter, men det begynner å gå opp for meg at det jeg mener med flette ikke nødvendigvis er det strikkefolket kaller for flette. Dere snakker om to og tretråders flette, mens det i mitt hode bare er den sistnevnte varianten som kvalifiserer til å bli kalt flette. Den første ville jeg kalle tvunnet mønster eller noe.

    Jeg lurer derfor på, har du noen enkel og grei oppskrift på hvordan lage det jeg vil kalle flette, altså hvordan man strikker en tretråders flette? Jeg antar det «bare» er å legge til en fletterad til, men trikset er jo da å få dem til å gå over og under hverandre på riktig sted.

    1. says: Tove Fevang

      Hei Åse Randi!

      Du tenker nok riktig ved å legge til ekstra masker hvis du skal lage det som ser ut som en «hår flette». Fletter har alltid vært omtalt slik når du krysser masker, men kan være enig med deg at det ser jo ikke ut som en vanlig flette som en f.eks. fletter med 3 tråder.
      Hvis du skal lage det som du kaller en tretråders flette, da må du ha et maske antall i fletten som kan deles på 3. f.eks. 6 eller 9 masker. Deretter fletter du vekselsvis 4 eller 6 masker fra yttersiden og innover.
      Spørs om vi ikke skulle laget en video med dette også 😉

      Hilsen Tove

  4. says: Tove Valseth

    Hei. Jeg driver å strikker fletter som går over 6 masker, går det an å bruke denne teknikken da også. Og hvis jeg skal ha fletten andre veien hvordan gjør jeg det da……strikker jeg da de bakerste maskene på framsiden og de siste på baksiden?

    1. says: Tove Fevang

      Hei Tove!

      Ja, du kan fint bruke samme teknikk til 6 masker. Skal de flette motsatt vei, så strikker du 4. 5. og 6. maske fra forsiden og deretter 1.2. og 3. fra baksiden 😉

      Hilsen Tove

  5. says: Lone Cecilie

    Hei!
    Takket være deg har jeg nå strikket mine første fletter!!! Var ikke klar for å bruke ekstra pinne, så dette var perfekt! Har alltid trodd dette var så vanskelig, men nå er det fletter som gjelder!!! Tusen takk!

  6. says: Turi

    Hei

    tror du jeg kan bruke denne oppskriften på f.eks PT2, med pinne nr 5, og da gå ut fra den største størrelsen du har her?
    Omkrets på barnets hode (m mye krøllehår er 57), så jeg lurer litt på om det kanskje ville blitt litt mye å legge opp 108 masker…? :S

    1. says: Tove Fevang

      Hei Turi!

      Sjekket litt på Raumas side og det sies det at Pt2 har en anbefalt strikkefasthet 21-22 m = 10 cm Veiledende pinner 3-4.Tenkte du å strikke med dobbelt garn? Med pinner 3-4 kan du bruke 108 masker (108 : 22 = 4.9 ) = 49 cm omkrets og så må du tenkte på elasiteten i garnet, samtidig må luer alltid ha mindre omkrets enn hodet, hvis ikke vil den skli ned i ansiktet!
      Lykke til, hilsen Tove

  7. says: Siw Kelly

    hei Tove. Jeg er helt grønn på å strikke men dette skal jeg få til. Flott forklart!! Tusen takk for deling❤️

  8. says: Ranveig Elise Hansen

    Hei. Jeg har lagt opp 120m til voksne. Det er moro å strikke fletter. Det har jeg ikke strikket før. Det jeg lurer på er hvor langt skal jeg strikke før jeg feller av?

  9. says: Brita

    Hei Tove

    Jeg har nå strikket flere av flette luen, både til barn og voksne, kan vel si jeg har fått dilla :-). Og du viser det på en veldig fin og rolig måte hvordan det gjøres. Nå begynte jeg akkurat på en ny lue, barne lue i rosa 🙂

    Brita

  10. says: Rita Pedersen

    Nå har jeg lært noe nytt i dag! Tusen takk for video hvor du viser hvor enkelt fletter kan strikkes. ☺

    1. says: Tove Fevang

      Hei Rita!

      Alltid hyggelig når noen har glede av videoene mine! Tusen takk for tilbakemelding og Godt Nytt år!
      Flere videoer kommer 😉

      Hilsen Tove

Comments are closed.